Ciastka czekoladowe to przekąska, do której słabość ma wiele osób. Czekolada kusi, więc jeśli najdzie na nią ochota, domowe ciastka będą jak znalazł. Ich przygotowanie nie sprawia problemu, wystarczy mieć dobry przepis i nieco chęci, by je upiec.
Co prawda najczęściej zajadamy się kupnymi ciastkami, więc wizja samodzielnego pieczenia może nie być specjalnie pociągająca. Jednak warto pamiętać o jednym — jeśli ciastka czekoladowe przygotujemy samodzielnie, będziemy mieli pełną kontrolę nad ich składem.
Ciastka czekoladowe — przepis
Z tym przepisem poradzą sobie nawet laicy. Do jego przygotowania najlepsza będzie gorzka czekolada, która nada wyraźny, czekoladowy smak ciastkom.
Ciastka czekoladowe — składniki:
- 2 szklanki mąki
- nieco więcej, niż połowa szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 100 g (pół kostki) masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Przełóż do miski suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao.
- W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie masę.
- Masło i pokruszoną czekoladę włóż do miseczki lub garnka, do kąpieli wodnej — oprzyj naczynie nad gotującą się wodą (nie może jej dotykać). Gdy masło i czekolada się rozpuszczą, ostudź masę i przełóż do miski z jajkami i jogurtu. Wymieszaj.
- Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do foremek na muffiny (mała łyżeczka ciasta na foremkę).
- Piekarnik rozgrzej do 175ºC. Ciasteczka piecz ok. 20 min.
Kruche ciastka czekoladowe z kremem — przepis
Ciastka czekoladowe świetnie smakują przyrządzone także w formie kruchych ciasteczek. Przy ich przygotowaniu należy wziąć pod uwagę to, że trzeba mieć w zapasie przynajmniej pół godziny, aby porządnie schłodzić ciasto.
Kruche ciastka czekoladowe z kremem — składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 260 g masła
- 50 g cukru pudru
- 30 g kakao ciemnego
- 1 żółtko
Składniki na krem:
- 100 g margaryny
- 60 g mleka w proszku
- 50 g cukru pudru
- 20 ml wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem i kakao. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i na pół godziny włóż do zamrażarki.
- Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąką, na grubość ok. 3-4 mm. Wytnij ciasteczka i połóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Włóż do rozgrzanego piekarnika ciastka i piecz ok. 10 minut.
- Przygotuj krem: roztop na małym ogniu margarynę, dodaj wodę, cukier puder z mlekiem w proszku. Mieszaj cały czas „rózgą”, by nie powstały grudki. Połowę gotowych ciastek przełóż kremem, i sklej je pozostałymi ciastkami.
Ciastka czekoladowe „pieguski” – przepis
Pieguski to ciasteczka z kawałkami pokruszonej czekolady. Choć najlepsza jest gorzka czekolada, można wykorzystać do ich przyrządzenia dowolną, ulubioną czekoladę.
Ciastka czekoladowe „pieguski” – składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- kopiasta łyżka gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- czekolada
Przygotowanie:
- Masło, cukier, cukier waniliowy oraz jajko utrzyj. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, kakao oraz pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
- Masę dobre wymieszaj, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je w odstępach na blasze z papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Do nagrzanego piekarnika włóż na ok. 12-15 minut ciastka. Gdy się upieką, będą jeszcze dość miękkie, ale wystudzone na kratce stwardnieją.
Ciastka czekoladowe z chili — przepis
Przepis na ciastka czekoladowe z chili przypadnie do gustu miłośnikom łączenia różnych smaków. Jeśli wolicie nieco delikatniejszy smak, dodajcie nieco mniej ostrej papryczki chili.
Ciastka czekoladowe z chili — składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 90 g kakao
- 330 g cukru
- 225 g masła
- 135 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- ½ posiekanej papryczki chili
Przygotowanie:
- W misce utrzyj przy pomocy miksera na kremową masę masło z cukrem i jajami.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą, kakao, cynamonem i pieprzem cayenne. Cały czas ucierając, po jednej łyżce dodawaj do masy z masła i jaj mąkę z suchymi składnikami, aż wszystkie się połączą.
- Posiekaj czekoladę i pół małej papryczki chili, dodaj do masy i wymieszaj.
- Na 10 minut wstaw ciasto do lodówki.
- Po upływie tego czasu łyżką nabieraj ciasto i formuj okrągłe ciasteczka.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190ºC. Do nagrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz ok. 15 minut.
Ciastka czekoladowe z kakao — składniki:
Ten przepis można potraktować jako oszukane ciasteczka, bo zamiast czekolady, w składzie jest kakao. W smaku są jednak trudne do odróżnienia, więc warto wykorzystać przepis, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, a czekolady pod ręką brak.
Ciastka czekoladowe z kakao — składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- cukier cynamonowy
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Składniki zagnieć razem. Z ciasta odrywaj fragmenty i formuj z nich kulki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nieco je spłaszcz.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz w nim ciastka od 10 min.