Dzień zaczynamy z przytupem, bo obłędnie czekoladowe muffiny wjechały do porannej kawy! Przepis dopieszczony – są wilgotne, aromatyczne i mięciutkie! A wszystko dzięki sekretnemu składnikowi i odrobinie miłości do słodkości.
Obłędnie czekoladowe muffiny
Składniki na 18 sztuk:
- 1 banan
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju roślinnego
- 125g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego
- 50g gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Banana bardzo dobrze ugnieść widelcem w misce. Dodać jajka, mleko, olej i dobrze wymieszać (ja wszystko robiłam bez miksera, widelcem).
Następnie dodać wszystkie suche składniki i mieszać delikatnie do ich połączenia. Konsystencja ciasta będzie jak gęsta śmietana.
Piekarnik rozgrzać do 190°C (góra-dół). Przygotować blachę do muffinek, nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut.
Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.
Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl
foodlajf | foodlajf.pl |