Kruche ciasto – mazurek
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Nadzienie:
- 1 puszka masy krówkowej Bakalland
- 1 garść suszonych moreli Bakalland
- 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland
- 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland
- 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
- kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland
- 2 żółtka
- 50 ml ajerkoniaku
- 50 ml mocnej kawy
Kruche ciasto to podstawa do wielu smacznych wypieków, na przykład do świątecznego mazurka z bakaliami z masą krówkową o smaku kawowym domowej roboty.
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200ºC (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od ciasta odkrawamy 1/4, a resztą wyklejamy dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach formujemy wałeczki (lub warkocz), które przyklejamy wokoło ciasta i lekko naciskamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. Suszone owoce kroimy w plastry, a orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy przez 10 minut ciągle mieszając. Gotowe owoce i orzechy mieszamy z ajerkoniakiem. Zaparzamy kawę i mieszamy z masą krówkową, a następnie dodajemy żółtka. Całość wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut. Na upieczone ciasto wykładam bakalie i owoce.
Dodatek espresso sprawi, że mazurek zyska dodatkową głębię smaku. 😊