Go to content

Miód – 9 powodów, by pokochać go miłością wielką! I jeść go jeszcze częściej

Fot. iStock / knape

Miód posiada szereg cennych i wciąż niedocenianych właściwości. Jesienią warto sięgać po środki wzmacniające odporność. Nie ma potrzeby jednak biec od razu do apteki i zaopatrywać się w przeróżne specyfiki. Natura całkiem nieźle wyposażyła ludzkość w niemały arsenał do walki z chorobami, w którym znajdziemy przede wszystkim pyszny, pachnący mód. Ale, co ciekawe, przysmak Kubusia Puchatka wspaniale wpływa nie tylko na poprawę odporności.

Ważne powody, dla których należy sięgać po miód każdego dnia

Już starożytni medycy zalecali osobom osłabionym i chorym spożywanie miodu. Nie potrafili wtedy naukowo wyjaśnić działania tego cudownego, złotego specyfiku, ale dobrze wiedzieli, że bez niego trudniej o zdrowie. Nic dziwnego. Miód może mieć działanie przeciwbakteryjne, nie zawiera soli, cholesterolu i tłuszczu.

1. Łagodzi kaszel

Miód spożywany na surowo powleka gardło cienką warstewką, przez co łagodzi podrażnienia. Co ważniejsze, stymuluje zakończenia nerwowe w gardle, służące jako mechanizm ochrony podczas kaszlu. W amerykańskim badaniu opublikowanym w 2007 roku wykazano, że w łagodzeniu nocnego kaszlu u dzieci skuteczny jest miód gryczany.

2. Wspiera dobre bakterie w jelitach

Dobre bakterie znajdujące się w jelitach wspierają układ odpornościowy. Miód jest traktowany jako pożywka dla tych bakterii, przez co mogą się rozwijać, przynosząc korzyści nie tylko odporności, ale i funkcjonowaniu układu pokarmowego.

3. Łagodzi alergie

To przewrotne twierdzenie, bo większość osób obawia się miodu, jako produktu alergizującego. A jednak miód w wielu przypadkach może zadziałać jak antidotum na alergie sezonowe. Wynika to z faktu, że zawiera on śladowe ilości pyłku, które mogą zainicjować reakcję immunologiczną po spożyciu. Organizm wytwarza wystarczającą ilość przeciwciał dla pyłku, a w konsekwencji kontaktu z alergenem, układ immunologiczny nie zareaguje ostro.

Zobacz również: Miód lipowy leczy drogi oddechowe, łagodzi wpływ stresu na organizm i bezsenność. Sięgaj po niego nie tylko zimą

4. Działa na problemy z łupieżem

W US National Library of Medicine opisano badania przeprowadzone na pacjentach z łupieżem, poddanych kuracji rozcieńczonym miodem na trzy godziny przed płukaniem skóry głowy. W efekcie swędzenie zniknęło w ciągu tygodnia, zmiany skórne w dwa tygodnie.

5. Łagodzi skutki refluksu

Miód powleka warstwą błonę śluzową przełyku, co działa kojąco na podrażnienia oraz przeciwdziała wewnętrznym uszkodzeniom spowodowanym zarzucanym kwasem z żołądka. Jego regularne spożywanie zapobiegnie dalszemu utlenianiu wolnych rodników, a tym samym łagodzi nieprzyjemne objawy refluksu.

6. Wspiera gojenie ran

Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, co sprawia, że sięgają po niego również osoby borykające się z trudno gojącymi się ranami i oparzeniami. British Journal of Medicine opublikował wyniki badań, w których miód z sukcesem zastosowano u 59 pacjentów, których problemy skórne nie zostały wyleczone za pomocą tradycyjnej medycyny.

7. Pomaga zasnąć

Nie bez powodu poleca się szklankę ciepłego mleka z miodem przed snem. Spożywanie miodu powoduje wzrost stężenia serotoniny i insuliny, które organizm przekształca w melatoninę odpowiadającą za długi, głęboki sen. Osoby mające trudności ze snem na pewno docenią jego cudowne właściwości.

8. Dodaje energii

Nie można pominąć faktu, że miód jest dość kaloryczny, ponieważ zawiera naturalne cukry — fruktozę i glukozę. Ich zaletą jest to, że szybko dostają się do krwiobiegu i skutecznie podnoszą poziom energii.

9. Wspiera pamięć

Miód jest źródłem antyoksydantów, więc chroni mózg przed wolnymi rodnikami oraz wspiera przyswajanie wapnia — istotnego składnika odżywczego dla mózgu.


źródło: www.powerofpositivity.comdieta.mp.pl