Ciasta Gotowanie Przepisy Święta Wielkanoc Wielkanoc

Babka majonezowa – najlepsze przepisy

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
15 lutego 2019
Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Babka majonezowa na Wielkanoc | Fot. iStock – Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy
 

Nie lubię, ba! nie cierpię majonezu, ale babka majonezowa wdarła się przebojem do moich wielkanocnych tradycji. Trzeba przyznać, że to ciasto jest wyjątkowe. Puchate jak chmurka (nie króliczek, bo mogłoby się wam źle skojarzyć jej kompulsywne pożeranie). Ma cudowny smak i można ją zrobić w kilku wariantach smakowych! Słowem niebo w gębie – i nie tylko od  święta!

Jeśli marzy ci się ciasto petarda, które zabłyśnie na wielkanocnym stole, a potem równie szybko z niego zniknie – nie masz wyboru, musisz wypróbować ten przepis!

Dlaczego babka majonezowa?

Nie znałam dość długo tego przepisu i przyznaję, że sama myśl o majonezie długo mnie odrzucała (no nie poradzę, że nie lubię). Nawet gdy próbowałam po raz pierwszy ją upiec byłam pewna wątpliwości. Surowe ciasto zdrowo „daje” majonezem. Ale okazało się, że po upieczeniu to ciasto jest babką idealną. Jej smak z użytym majonezem nie ma nic wspólnego. Dzięki niemu babka jest bardzo puszysta i lekka. Ciasto jest niesamowicie miękkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki na babkę majonezową:

  • 4 jajka (minimum rozmiar M)
  • 2/3 szklanki majonezu (około 6 łyżek) – wyjmij wcześniej z lodówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie dla miłośników wersji mocno cytrynowej) lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast w płynie
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • tarta bułka i tłuszcz do wysypania formy

Przepis na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub mleka (zależy, którą wersję wolisz)

Czas pieczenia: 50 min. w temperaturze 170 stopni C.

Przygotowanie:

Zacznijmy od najważniejszej zasady! Wyjmij majonez i jajka wcześniej z lodówki! Powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli brakuje ci czasu, możesz włożyć całe jajka do ciepłej wody. Ale pamiętaj woda nie może być gorąca, bo jajka się zetną zamiast ogrzać.

Jeśli majonez jest w szczelnym i zamkniętym słoiczku, możesz użyć tego samego triku.

  1. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę. Niech będzie naprawdę puszta. Od jej jakości zależy „puszystość” naszego ciasta. Jeżeli marzy ci się babka majonezowa z prawdziwego zdarzenia, miksuj cierpliwie.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiej je przez sito i odstaw.
  3. Przygotuj się do pieczenia.  😉 Zacznij od włączenia piekarnika, żeby dobrze się nagrzał. Następnie przygotuj formę do pieczenia. Należy ją delikatnie nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.
  4. Umyj dokładnie cytrynę i otrzyj z niej skórkę na drobnych oczkach tarki.
  5. Do ubitych z cukrem jajek dodaj pozostałe mokre składniki: majonez, sok z cytryny (lub aromat do ciasta) oraz skórkę z cytryny. Od tej chwili nie korzystamy już z miksera! Składniki mieszamy ręcznie – łyżką, szpatułką itp..
  6. Dodajemy partiami przygotowana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy – również ręcznie.
  7. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – tak aby podczas przelewania trzeba było trochę mu pomóc łyżką 😉
  8. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 50 min. w temp 170-175 stopni C.

Gotowe ciasto zostawiamy na kratce do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy je z formy. Inaczej może się zepsuć. Dekorujemy tak, jak lubimy najbardziej! Smacznego!

Jak ozdobić babkę?

Jak chcecie! Tradycyjnie polewa się ją lukrem (najlepiej cytrynowym). Ale absolutnie genialnie smakuje prawie w każdej wersji. Z lukrem na mleku, z białą polewą czekoladową czy zwykłą domową polewą z kakao. Można tez wybrać klasyczne osypanie babki cukrem pudrem! Zawsze jest pyszna. 🙂

Przydatne wskazówki

Ja piekłam babkę majonezową w klasycznej formie z kominem (około 24 cm średnicy), ciasto nie wyszło za wysokie i szybko, równomiernie się upiekło. Jeśli planujecie wykorzystać mniejszą, ale wyższą formę, pamiętajcie, żeby nie szaleć z temperaturą i pewnie ciut dłużej zostawić babkę w piecu. Niezawodna będzie pod koniec pieczenia próba patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto jest w środku surowe brzydko obklei patyk, gdy jest gotowe co najwyżej zostaną na nim suche okruszki.

Odwiedź nas na Facebooku!

Babka majonezowa na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Babka majonezowa na Wielkanoc – najlepsze przepisy | Fot. iStock


Ciasta Gotowanie Przepisy Święta Wielkanoc Wielkanoc

Kiedy i jak wprowadzić gluten do diety niemowlęcia? Czyli zasady rozszerzania najmłodszych pod lupą

Redakcja
Redakcja
15 lutego 2019
Kiedy i jak wprowadzić gluten do diety niemowlęcia?
Fot. iStock / stock_colors – Kiedy i jak wprowadzić gluten do diety niemowlęcia?
 

Na etapie rozszerzania diety na młodego smakosza czekają kulinarne przygody z warzywami, owocami, później zaś z produktami zbożowymi, mięsem czy nabiałem. Wprowadzenie zbóż do diety często wywołuje u rodziców wiele pytań. Które produkty zbożowe zawierają gluten? Czy jest on niezbędny w diecie najmłodszych? Czy należy obawiać się potencjalnej alergii? Kiedy wprowadzić go do jadłospisu niemowlęcia? Wszystkie te wątpliwości można rozwiać w zaledwie kilka minut – dokładnie tyle, ile zajmuje przeczytanie poniższych wskazówek.

Rola produktów zbożowych w diecie najmłodszych

Produkty zbożowe stanowią główne źródło węglowodanów w diecie, z których człowiek czerpie energię do prawidłowego funkcjonowania, a w przypadku dzieci – do prawidłowego rozwoju. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna uwzględniać różnorodne produkty zbożowe, takie jak pieczywo (pełnoziarniste, ciemne oraz jasne), a także różnego rodzaju grube i drobne kasze, makarony, płatki zbożowe oraz ryż. Produkty te stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych – w tym skrobi, błonnika, a także witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, magnez czy chrom. W żywieniu dzieci skrobia powinna być podstawowym węglowodanem. Jest ona dobrze trawiona, niemniej jej nadmiar w diecie może obciążać dojrzewający przewód pokarmowy. Istotnym składnikiem produktów zbożowych jest także błonnik, korzystnie wpływający na perystaltykę jelit oraz florę jelitową[1].

Co z tym glutenem?

Gluten to umowna nazwa białek roślinnych występujących w niektórych zbożach – pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Wraz z mlekiem krowim, jajami kurzymi oraz soją i orzechami należy on do najczęstszych alergenów pokarmowych. Unikać go powinny zatem osoby ze stwierdzoną alergią bądź nietolerancją pokarmową, a także cierpiące na celiakię – przewlekłą chorobę zapalną jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym.

Glutenu nie należy się jednak od razu obawiać, a tym bardziej wykluczać go z diety bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Występuje on bowiem w produktach istotnych w codziennym żywieniu człowieka. Należy wprowadzić go do jadłospisu malucha na etapie rozszerzania diety i – podobnie, jak w przypadku wszystkich innych grup produktów – uważnie obserwować reakcję dziecka na nowe pozycje w menu.

Gluten a rozszerzanie diety – krok po kroku

Urozmaicanie jadłospisu malucha nie musi być trudne. Ważne, by pamiętać o kilku prostych zasadach. Po pierwsze zaleca się, by wprowadzanie pokarmów uzupełniających rozpocząć się nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później, niż w 26. tygodniu. Po drugie rozszerzanie diety najlepiej zacząć od warzyw. Dopiero później, po ok. 2 tygodniach, zaleca się wprowadzenie owoców. Taka kolejność ułatwia dziecku akceptację często specyficznego smaku jarzyn. Zaakceptowanie owoców zazwyczaj nie stanowi problemu dla dziecka ze względu na to, że są słodkie, a to właśnie z upodobaniem do smaku słodkiego przychodzimy na świat. Następnie przychodzi czas na wprowadzenie produktów zbożowych, także tych zawierające gluten.

Eksperci zalecają, by gluten wprowadzić do diety malucha w dowolnym momencie między 4. a 12. miesiącem życia. Na początku powinny być to małe ilości – pojedyncze łyżeczki, z czasem mogą być to coraz większe porcje. Dobrym pomysłem na pierwszy zbożowy smak będzie kaszka przeznaczona specjalnie dla najmłodszych smakoszy, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Taki produkt spełnia surowe normy jakości i bezpieczeństwa, dlatego jest odpowiedni w żywieniu niemowląt. Rodzice powinni uważnie obserwować reakcje dziecka na podawane mu produkty i skonsultować się z pediatrą, jeżeli wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy. Uwagę opiekunów powinny zwrócić nudności, wymioty lub pokrzywka na skórze dziecka po spożyciu posiłku zawierającego gluten, a także trudności z układem oddechowym.

Jadłospis na pierwszy rok życia podany na talerzu

Dla wielu rodziców rozszerzanie diety dziecka wydaje się trudnym i skomplikowanym procesem. Tymczasem urozmaicanie menu malucha może być świetną przygodą i zabawą – szczególnie, jeżeli opiekunowie mają do dyspozycji gotową rozpiskę, która w prosty i graficzny sposób przedstawia, jak krok po kroku powinno się to odbywać. Taką pomocą jest właśnie kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc życia).Dokument dostępny jest dla każdego na www.1000dni.pl/kalendarz-zywienia.


[1] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012, s. 28.


Ciasta Gotowanie Przepisy Święta Wielkanoc Wielkanoc

Czasem w cudach, na które czekamy więcej jest rozczarowania niż radości. Emocje to najlepsze efekty specjalne, lepszych jeszcze nie wymyślono

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
15 lutego 2019
Ogród rodzinny. Przyjaciel
Anna Geislerová (Vilma) | Fot. Materiały prasowe

Są filmy, które trzeba obejrzeć. Są historie, które trzeba opowiedzieć. I chwile, o których nie wolno zapominać. Są miłości utracone i te, który gdy się odnajdą nie mają już zagrzanego miejsca w sercu. Najnowszy film Jana Hřebejka Ogród rodzinny. Przyjaciel – to pierwsza część sagi inspirowanej autentycznymi wydarzeniami z życia krewnych autora scenariusza. Historie te napisało życie trzech rodzin, na tle najbardziej dramatycznych dekad w historii Czech: od początku II wojny światowej po lata 50-te XX wieku.

Film zrealizowano z rozmachem. Opowieść rozgrywa się w okupowanej przez nazistów Pradze. Trzy siostry: Vilma, Ela i Bedřiška mieszkają razem z dwójką dzieci. Wojna ich nie oszczędza – ich mężowie – członkowie ruchu oporu – zostają wywiezieni do obozu koncentracyjnego. I życie, i wojna toczą się dalej zupełnie nie zważając na ludzkie dramaty. Jednak w całym tym okrutnym świecie, jest nadal odrobina miejsca na bycie człowiekiem i na… miłość.

Anna Geislerová (Vilma) | Fot. Materiały prasowe

W życiu kobiet pojawia się Jiří – lekarz i przyjaciel męża Vilmy. Chcąc odwdzięczyć się kolegom za to, że nie go nie zdekonspirowali podczas brutalnych przesłuchań, roztacza opiekę nad ich rodzinami.

Ten film to emocje najgłębsze i najtrudniejsze, nie raz sięgające zenitu. Między Vilmą i Jiřím budzi się uczucie. Powoli, z początku nieproszone i niechciane, zakazane. Dzień po dniu. Wiąże ich znacznie więcej niż mogliby się spodziewać na początku tej znajomości. I trwa tak długo, jak wojna.

Martin Finger (Jindřich, mąż Vilmy) | Fot. Materiały prasowe

Tuż po zakończeniu wojny niespodziewanie wraca ocalony mąż Vilmy. I choć rozsądek każe świętować całej rodzinie taki cud, po wielu latach nieobecności jest dla domowników zupełnie obcym człowiekiem.

To niezwykła opowieść o wierności, lojalności, pożądaniu, poczuciu winy, o odejściu i powrocie, o rodzinie, rodzicach i dzieciach. Historia niespełnionej miłości. Portret rodzinny widziany oczami kobiet, które połączył los.

Obejrzyjcie koniecznie. Emocje to najlepsze efekty specjalne, lepszych jeszcze nie wymyślono.

W kinach od 15 lutego 2019

Szukajcie seansu w kinie w swoim mieście.

Lista kin:

Gdynia, Gdyńskie Centrum Filmowe
Katowice, kino Światowid
Kraków, kino Kijów
Kraków, kino Kika
Kraków, Kino Pod Baranami
Kraków, kino Mikro
Łódź, kino Bodo
Łódź, kino Charlie
Oleśnica, kino Spirala
Olsztyn, kino Awangarda
Poznań, kino Apollo
Poznań, kino Bułgarska 19
Poznań, kino Malta
Warszawa, kino Elektronik
Warszawa, kino Kultura
Warszawa, kino Luna
Warszawa, kino Praha
Warszawa, kino Stacja Falenica
Wrocław, kino Nowe Horyzonty
Zamość, kino Stylowy
Zgorzelec, kino PoZa NoVa


Zobacz także

Paszteciki - z mięsem, z kapustą i grzybami, szpinakiem

Paszteciki – 4 przepisy na danie, które pasuje nie tylko na świąteczny stół

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Polędwica z dorsza – pieczona, na parze, z grilla i w sosie. Wybierz swój ulubiony przepis

Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy

Kasza bulgur – jakie ma właściwości dla zdrowia i jak przygotować ją smacznie?