Go to content

Chłodnik – pyszne i orzeźwiające danie na lato. Przepisy na chłodniki z warzyw oraz owoców

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza
Fot. iStock

Chłodnik to lubiane danie serwowane najczęściej podczas upalnych dni. Jest wiele przepisów na tę lekką zupę podawaną na zimo z różnymi dodatkami, bo ile polskich domów, tyle rodzinnych receptur na pyszne chłodniki. Jak zrobić chłodnik litewski, ogórkowy, z pomidorów lub owoców?

Chłodnik jest lekkim i orzeźwiającym daniem, idealnym na upalne popołudnie. To ciekawa alternatywa dla cięższych i bardziej treściwych zup, serwowanych na gorąco. Nie byłoby mowy o chłodniku, gdyby nie fermentowane napoje mleczne, w zależności od przepisu – jogurt naturalny, kefir, maślanka czy jogurt bałkański. Nadają one odpowiednią kwaskowatość i konsystencję chłodnikowi. W połączeniu ze świeżymi, młodymi warzywami, taka lekka zupa wspaniale schłodzi organizm podczas upału, stłumi głód i dostarczy organizmowi wielu wartościowych witamin i  składników odżywczych.

Chłodniki mają wiele wersji. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski, powszechny jest także przygotowany z ogórków, pomidorów lub w wersji na słodko, z owoców, np. truskawek i arbuza.

Chłodnik litewski – przepis 

Chłodnik litewski to najczęściej przyrządzany rodzaj chłodnika. Jest to zupa na zimno z botwinki, której przepis pochodzi z Kresów Wschodnich. Jego przyrządzenie nie przysparza trudności, należy tylko wziąć pod uwagę, że czas gra tu ważną rolę. Na pół godziny przed obiadem nie ma sensu gotować chłodnika na ten sam dzień – potrzebuje on kilku godzin, a najlepiej całej nocy w lodówce, by uzyskać odpowiedni smak.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Przepis na chłodnik litewski – składniki:

  • 1 l jogurtu naturalnego lub kefiru
  • pęczek botwinki (buraczki i łodygi z liśćmi)
  • ogórek gruntowy
  • dwa ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda/warzywny bulion
  • jajka

Przepis na chłodnik litewski – przygotowanie:

  1. Oczyść botwinkę – buraki i łodyżki z liśćmi dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Jeśli skórka na burakach jest już twardawa, obierz bulwy.
  2. Pokrój bulwy, łodygi i liście w drobną kosteczkę i wrzuć botwinkę do garnka z wodą lub bulionem. Płynu nie powinno być dużo, tylko tyle, by przykrył buraki. Gotuj do miękkości, ok. 10-15 minut i pod koniec gotowania dodaj  sok z cytryny. Zdejmij z ognia i ostudź, a następnie zblenduj.
  3. Do garnka z ugotowaną botwinką dodaj jogurt lub kefir. Zetrzyj na drobnych oczkach ogórek świeży i kiszone, posiekaj szczypior i koper – dorzuć wszystko do botwinki w garnku. Dopraw solą i pieprzem, wyciśnij przez praskę czosnek, zamieszaj.
  4. Przelej chłodnik do wazy i zostaw w lodówce na noc (minimum na kilka godzin).
  5. Ugotuj jajka na twardo, gdy przyjdzie pora na posiłek wlej chłodnik do talerzy, przekrój jajka na pół i wyłóż je do zupy tuż przed podaniem.

Chłodnik ogórkowy – przepis 

Chłodnik ogórkowy to kolejna, klasyczna odsłona tego pysznego dania. Świeży ogórek doskonale sprawdzi się jako podstawa dania podczas upalnych dni.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Przepis na chłodnik ogórkowy – składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr zsiadłego mleka/jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka łodyżek koperku
  • młody szczypiorek

Przepis na chłodnik ogórkowy – składniki:

  1. Ogórki umyj, obierz – duże ogórki z twardymi pestkami przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach (młode ogórki całe, starsze wydrążone). Ogórki włóż do miski, posól, dodaj czosnek i odstaw na kilka chwil.
  3. Zsiadłe mleko lub jogurt wstrząśnij, by rozbić w nim grudki. Dodaj do ogórków, wrzuć posiekany koperek i szczypiorek. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i odrobiną soku z cytryny do smaku. Odstaw co najmniej na godzinę do lodówki.
  4. Danie serwuj mocno schłodzone.

Chłodnik pomidorowy – przepis

Jak się okazuje, chłodnik to nie tylko botwinka i ogórek w roli głównej. Wypróbuj przepis na cudownie orzeźwiający  chłodnik z pomidorów bez gotowania, któremu nie sposób się oprzeć.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Przepis na chłodnik pomidorowy – składniki:

  • litr soku pomidorowego
  • 0,5 litra zsiadłego mleka/kefiru (można mniej, zgodnie ze smakiem)
  • świeży ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól,
  • pieprz,
  • chili

Przepis na chłodnik pomidorowy – przygotowanie:

  1. Sok pomidorowy przelej do miski.
  2. Ogórek obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ogórki z nadmiaru soku.
  3. Ogórki wrzuć do soku pomidorowego, wrzuć umyte listki bazylii, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i odrobinę chili. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dolej zsiadłe mleko, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek.
  4. Wstaw do lodówki, serwuj z pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Chłodnik z truskawek i arbuza – przepis

Przepis na letnią zupę z truskawek i arbuza to owocowa wersja klasycznego chłodnika. Miłośnicy słodkich, orzeźwiających dań będą nim zachwyceni.

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Fot. iStock

Przepis na chłodnik z truskawek i arbuza – składniki: 

  • 1 kg arbuza
  • 400 g truskawek
  • szklanka mleka kokosowego
  • sok z połowy limonki/cytryny
  • garstka listków mięty

Przepis na chłodnik z truskawek i arbuza – przygotowanie: 

  1.  Arbuz oczyść z pestek, pokrój w kostkę. Truskawki umyj, pozbaw szypułek – razem z arbuzem przełóż do miski lub kielicha blendera.
  2. Dolej mleko kokosowe, sok z limonki/cytryny, dorzuć posiekane liście mięty. Zmiksuj na gładko. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

źródło:  www.kwestiasmaku.com