Kuchnia

Mimosa cupcakes

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Delecta - Mimosa cupcakes
Delecta - Mimosa cupcakes – Delecta - Mimosa cupcakes
 

Czy cupcakes mogą być wykwintnym deserem? Jak najbardziej! Zwłaszcza w towarzystwie szampana, który jest wręcz nieodzownym elementem zabawy sylwestrowej i ważnych okazji.  Wypróbuj nasz przepis na wystrzałowe Mimosa cupcakes!

Mimosa cupcakes

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 białka jaj rozmiar L
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • opcjonalnie 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
  • 80 g tłustej śmietany 30%
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 120 ml szampana (lub musującego białego wina jak Prosseco czy Cava)

Krem:

  • 180 ml szampana
  • 200 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Dekoracja:

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • plasterki pomarańczy

Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty. Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę. Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka. Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do ¼. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana. Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą. Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.

Jesteśmy pewni, że te babeczki dla dorosłych zrobią furorę na niejednej domówce!

Więcej inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl


Kuchnia

Pinacolada smoothie

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Pinacolada smoothie
Fot. iStocki – Pinacolada smoothie
 

Pinacolada smoothie to szybki i prosty przepis na to, aby z owocu ananasa wyczarować pyszny koktajl, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!

Pinacolada smoothie

Składniki

  • 1 średni ananas
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka sojowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
  • skórka ananasa
  • kolorowe słomki

Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki o kształcie nieregularnej kostki. Kilka większych kawałków i ładniejszą skórkę zostawiamy do dekoracji. Owoce miksujemy lub blendujemy z mlekiem kokosowym, mlekiem sojowym, syropem klonowym i cukrem cytrynowym. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i ozdabiamy kawałkami owoców, skórką, słomkami i pikami.

Pyszny koktajl, który może być elementem imprezy w stylu hawajskim gotowy. Aloha!

Więcej inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl

Delecta - Pinacolada smoothie

Delecta – Pinacolada smoothie


Kuchnia

Eklerki z ciasta francuskiego z owocami

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Delecta - Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
Delecta - Eklerki z ciasta francuskiego z owocami – Delecta - Eklerki z ciasta francuskiego z owocami

Eklerki z ciasta francuskiego, to pyszny deser w stylu „finger food”, który idealnie sprawdzi się podczas zabawy sylwestrowej i spotkania z przyjaciółmi.

Eklerki z ciasta francuskiego z owocami

Składniki

  • 1 opakowanie eklerków marki Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 1 opakowanie posypki kuleczki czekoladowe Decorada
  • dowolne świeże lub mrożone owoce
  • 3 łyżki cukru pudru

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto do przygotowania eklerków przygotowujemy zgodnie z przepisem na pudełku. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez klika minut. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem do eklerów. Na wierzchu kremu układamy owoce i posypujemy Decoradą. Na koniec ciasto przykrywamy drugim kawałkiem eklerka. Wierzch prószymy cukrem pudrem.

Słodki eklerek gotowy!

Więcej inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl


Zobacz także

Pieczony łosoś z zielonymi warzywami

„Siostry od kuchni” polecają: Pieczony łosoś z zielonymi warzywami

7 świątecznych przepisów, także tych polecanych przez Magdę Gessler

Nie znosisz świątecznej paniki? Są potrawy, które możesz przygotować wcześniej