Go to content

„Siostry od kuchni” polecają: Botwinka

Fot. Siostry od kuchni

Sezon na botwinę trwa, a więc w kuchni sióstr nie może zabraknąć botwinki czyli zupy z młodych buraczków. Uwielbiamy ją za to, że jest pożywna, syta i orzeźwiająca. W sam raz na ciepłe dni, kiedy tracimy ochotę na „konkretne dania” i poszukujemy tych lekkich

Zasada nr 1 przy gotowaniu botwiny : od momentu dodania buraczków gotujemy ją na minimalnym ogniu. Dzięki temu zupa będzie mieć piękny, różowy kolor .

Czas przygotowania: 90 min

Składniki:

  • 2,5l zimnej wody
  • 0,5 kg kości (ja zazwyczaj używam kości wieprzowych / mostku wieprzowego, ale możesz użyć porcji rosołowej z kurczaka lub indyka)
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 botwina
  • 2 średnie buraki
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • garść fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1-1,5 łyżki soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 150ml śmietany kwaśnej 12% lub 18%
  • 2 łyżki krojonego koperku

Przygotowanie:

  1. Umyte kości wraz z zielem angielskim, pieprzem, listkiem laurowym i łyżką soli zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 30min. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny z powierzchni.
  2. W międzyczasie obieramy i myjemy wszystkie warzywa.
  3. Cebulę przekrajamy na pół i opalamy na suchej patelni od strony przekrojenia przez ok. 1 min. Wrzucamy do zupy.
  4. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy na średnim ogniu.
  5. W następnej kolejności kroimy fasolkę szparagową, ziemniaki i buraki w średnią kostkę, dodajemy do całości. Zmniejszamy na minimalny ogień i gotujemy przez kolejne 30min.
  6. Na koniec dodajemy pokrojoną botwinę, cukier, kwasek, koper i gotujemy kolejne 20-30min na wolnym ogniu aż botwina zmięknie, a przyprawy „wgryzą się” w zupę.
  7. Pod koniec zupę zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwaskiem oraz cukrem.
Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.