Go to content

Bułki maślane – klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą. Wybierz ulubioną wersję

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą
Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane z kruszonką świetnie pasują na lekkie śniadanie, jak i przekąskę do kawy czy herbaty. Są słodkie i puszyste, często z dodatkami takimi jak konfitura, kruszonka lub kawałki czekolady. Bez problemu można je kupić w klepie, ale zdecydowanie najlepsze bułki maślane to te upieczone samodzielnie. Warto więc sprawdzić przepis na bułki maślane klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą.

Bułki maślane — przepis podstawowy 

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ok. 125 ml ciepłego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • 60 g masła,
  • dodatkowo jajko do posmarowania
  • łyżka mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Masło rozpuść w rondelku, lekko przestudź.
  2. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, masło i sól. Zagniataj przez kilka minut, następnie ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę.
  3. Po tym upływie czasu podsyp mąką i zagniataj jeszcze chwilę. Podziel na 8 kawałków i uformuj z nich bułeczki.
    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż bułki i przykryj je ściereczką na około 15 minut, aż jeszcze trochę podrosną. Po tym
    posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  4. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC na około 30-35 minut.

Bułki maślane z jagodami — przepis

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane z jagodami. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 350 g bardzo miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 6 jajek (w tym 1 do posmarowania bułek)
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • szczypta soli
  • szklanka jagód
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Opakowanie drożdży instant rozprowadź w dwóch łyżkach ciepłej wody i odstaw na 15 minut w ciepłe i spokojne miejsce.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, drożdże i 2 jajka. Całość zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj ciasto ręcznie. Zagniataj tak długo, aż ciasto zacznie się kleić.
  3. Gdy ciasto stanie się kleiste, dodaj posiekane miękkie masło — stopniowo, pod dwie kostki masła, gdy tłuszcz połączy się z ciastem — dodaj kolejne kostki. Ciasto ma być dość rzadkie. Miskę przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na ok. 2 godziny.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość, uderz w nie pięścią, ponownie nakryj ściereczką i włóż do lodówki na całą noc.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wytnij kwadraty o boku 7 cm i lekko rozpłaszcz je palcami. Na środku każdego kwadratu nałóż łyżeczkę jagód i posyp nieco cukrem pudrem. Zaklej boki „w kopertę”, by nadzienie nie wypłynęło.
  6. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem koperty do dołu), w odległości około 2 cm od siebie. Blachę przykryj folią i odstaw do podrośnięcia na około 2 h.
  7. Po upływie tego czas zdejmij folię, posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
    Piecz przez 15 minut na złotobrązowy kolor, wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.

Bułki maślane z kruszonką — przepis

Fot. iStock/Bułki maślane

Bułki maślane z kruszonką. Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 3 dag drożdży
  • 1 jako
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez minimum ok.5 minut. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Wyrób kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 większych lub 14 mniejszych kawałków, uformuj krągłe bułki, i ułóż je na dużej wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika (zachować odstępy). Bułki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką i odstawi na ok. 1 godzinę, aż ponownie wyrosną.
  4. Rozgrzej piekarnik na 170ºC, włóż bułeczki i piecz ok. 20-25 minut.

Bułki maślane z czekoladą — przepis

Fot. iStock/Bułki maślane

Bułki maślane z czekoladą. Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g drożdży
  • 60 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 gorzka czekolada

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki masła

Dodatkowo: 

  • jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej ciepłe mleko, pokrusz drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop w garnuszku.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy i wyrób ciasto. Dolej nieco więcej mleka, jeśli ciasto będzie zbyt twarde. Gdy ciasto stanie się gładkie dodawaj partiami roztopione masło i wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie w ciasto. Przykryj i odstaw  do wyrośnięcia.
  4. Czekoladę podziel na kostki. Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułeczki, w środek każdej włóż kostkę czekolady. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotuj z mąki, cukru i masła kruszonkę.
  5. Gdy bułeczki podrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok.20 minut w temp. 180ºC.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl