Ciasta Gotowanie Przepisy

Bułki maślane – klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą. Wybierz ulubioną wersję

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 października 2020
Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą
Fot. iStock/bułki maślane
 

Bułki maślane z kruszonką świetnie pasują na lekkie śniadanie, jak i przekąskę do kawy czy herbaty. Są słodkie i puszyste, często z dodatkami takimi jak konfitura, kruszonka lub kawałki czekolady. Bez problemu można je kupić w klepie, ale zdecydowanie najlepsze bułki maślane to te upieczone samodzielnie. Warto więc sprawdzić przepis na bułki maślane klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą.

Bułki maślane — przepis podstawowy 

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ok. 125 ml ciepłego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • 60 g masła,
  • dodatkowo jajko do posmarowania
  • łyżka mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Masło rozpuść w rondelku, lekko przestudź.
  2. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, masło i sól. Zagniataj przez kilka minut, następnie ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę.
  3. Po tym upływie czasu podsyp mąką i zagniataj jeszcze chwilę. Podziel na 8 kawałków i uformuj z nich bułeczki.
    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż bułki i przykryj je ściereczką na około 15 minut, aż jeszcze trochę podrosną. Po tym
    posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  4. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC na około 30-35 minut.

Bułki maślane z jagodami — przepis

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Fot. iStock/bułki maślane

Bułki maślane z jagodami. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 350 g bardzo miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 6 jajek (w tym 1 do posmarowania bułek)
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • szczypta soli
  • szklanka jagód
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Opakowanie drożdży instant rozprowadź w dwóch łyżkach ciepłej wody i odstaw na 15 minut w ciepłe i spokojne miejsce.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, drożdże i 2 jajka. Całość zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj ciasto ręcznie. Zagniataj tak długo, aż ciasto zacznie się kleić.
  3. Gdy ciasto stanie się kleiste, dodaj posiekane miękkie masło — stopniowo, pod dwie kostki masła, gdy tłuszcz połączy się z ciastem — dodaj kolejne kostki. Ciasto ma być dość rzadkie. Miskę przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na ok. 2 godziny.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość, uderz w nie pięścią, ponownie nakryj ściereczką i włóż do lodówki na całą noc.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wytnij kwadraty o boku 7 cm i lekko rozpłaszcz je palcami. Na środku każdego kwadratu nałóż łyżeczkę jagód i posyp nieco cukrem pudrem. Zaklej boki „w kopertę”, by nadzienie nie wypłynęło.
  6. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem koperty do dołu), w odległości około 2 cm od siebie. Blachę przykryj folią i odstaw do podrośnięcia na około 2 h.
  7. Po upływie tego czas zdejmij folię, posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190ºC.
    Piecz przez 15 minut na złotobrązowy kolor, wystudź na kratce. Posyp cukrem pudrem.

Bułki maślane z kruszonką — przepis

Fot. iStock/Bułki maślane

Bułki maślane z kruszonką. Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 3 dag drożdży
  • 1 jako
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie: 

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez minimum ok.5 minut. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Wyrób kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki razem.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 większych lub 14 mniejszych kawałków, uformuj krągłe bułki, i ułóż je na dużej wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika (zachować odstępy). Bułki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką i odstawi na ok. 1 godzinę, aż ponownie wyrosną.
  4. Rozgrzej piekarnik na 170ºC, włóż bułeczki i piecz ok. 20-25 minut.

Bułki maślane z czekoladą — przepis

Fot. iStock/Bułki maślane

Bułki maślane z czekoladą. Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g drożdży
  • 60 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 gorzka czekolada

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki masła

Dodatkowo: 

  • jajko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej ciepłe mleko, pokrusz drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop w garnuszku.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy i wyrób ciasto. Dolej nieco więcej mleka, jeśli ciasto będzie zbyt twarde. Gdy ciasto stanie się gładkie dodawaj partiami roztopione masło i wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie w ciasto. Przykryj i odstaw  do wyrośnięcia.
  4. Czekoladę podziel na kostki. Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułeczki, w środek każdej włóż kostkę czekolady. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 10 minut do podrośnięcia. W międzyczasie przygotuj z mąki, cukru i masła kruszonkę.
  5. Gdy bułeczki podrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz ok.20 minut w temp. 180ºC.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Ciasta Gotowanie Przepisy

Pieczarki – niedrogie, smaczne i wszechstronne. Co dobrego jest w pieczarkach i jak wykorzystać je w kuchni?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 października 2020
Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy
Fot. iStock

Pieczarki to delikatne w smaku grzyby, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także zawierają witaminy i minerały, oraz składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Trudno sobie bez nich wyobrazić pizze, zapiekanki, zupy, sosy, czy przetwory do słoików na zimę, a duża ilość przepisów zachęca do sięgania po nie.

To jedne z grzybów, po które sięgamy najczęściej. Niedrogie, smaczne i wszechstronne — wszystko to powoduje, że cieszą się dużym powodzeniem w kuchni. Zazwyczaj wybieramy pieczarki uprawne, pochodzące  z pewnego źródła, ale wiele osób samodzielnie zbiera te dziko rosnące grzyby. A kilkanaście ich gatunków można spotkać w lasach, na łąkach, w ogrodach, a nawet na trawnikach wielkich miast. Na samodzielne zbiory powinny się jednak wybrać osoby doświadczone, które odróżnią dziką pieczarkę od innych trujących grzybów. Szczególnie nietrudno o pomylenie młodej pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Przez pomyłkę można też zebrać pieczarkę trującą, taką jak pieczarka karbolowa, szarołuskowa lub płaska. Bez pewności lepiej pieczarek nie zbierać.

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki — właściwości odżywcze, witaminy 

Wbrew powszechnej opinii, pieczarki, podobnie jak inne grzyby, nie są pozbawione wartościowych dla zdrowia substancji. Zawierają one witaminy A, E, z grupy B oraz D, nie brakuje w nich również potasu, selenu, miedzi i jodu. Znajdziemy w nich białko oraz niemało błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy pracuje prawidłowo. Pieczarki są niskokaloryczne — 100 g zawiera 22 kcal, a  w 90-95% składają się z wody. W zależności od rodzaju wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające, wzmacniające organizm. Z tego powodu warto po nie sięgać nawet codziennie, nawet na surowo, w plastrach do kanapek. Najczęściej jednak sięgamy po zupy z tych grzybów, ale równie popularna w domowych przepisach są pieczarki z grilla, zapiekane i faszerowane nadzieniem, a także marynowane, które niezastąpione są do różnego typu sałatek.

Pieczarki z grilla — przepis

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki z grilla. Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • kulka sera mozzarella
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  2. Posiekaj wydrążony miąższ i nóżki, pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię i papryki. Przesmaż je razem na patelni z rozgrzanym masłem, przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
  3. Ostudzony farsz warzywny wymieszaj ze startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Farsz włóż do wydrążonych kapeluszy pieczarek.
  4. Grilluj ok. 15-20 minut.

Pieczarki marynowane w occie — przepis

Fot. iStock/grzyby marynowane

Pieczarki marynowane w occie. Składniki:

  • 3 kg małych pieczarek
  • 2  marchewki
  • cebula
  • 6 liści laurowych — po 1 na słoik
  • po 3 kulki ziela angielskiego na każdy słoik
  • łyżeczka gorczycy na każdy słoik

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  •  łyżka soli

Dodatkowo:

  • 2 litry wody
  • łyżka soli,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj w zimnej wodzie, nie obieraj.
  2. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w półtalarki, sparz wrzątkiem.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i kwaskiem, władaj do niej porcje pieczarek i gotuj 8-10 minut.
  4. Do czystych, wyparzonych słoików włóż przyprawy, marchew i cebulę, gorące grzyby. Zalej wszystko wrzącą zalewą, zakręć. Słoików nie trzeba pasteryzować, pieczarki marynowane w occie wyniesione do zimnego miejsca (piwnica, lodówka) wytrzymają ponad pół roku.

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną — przepis

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną. Składniki:

  • 12 pieczarek,
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • oregano
  • bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź.
  2. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
  4. Paprykę pokrój w kostkę i z pokrojonym nóżkami dodaj do cebuli. Smaż ok. 3 min.
  5. Ugotowaną i odcedzoną kaszę dodaj do warzyw. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, nieco bazylii i oregano, soli i pieprzu.
  6. Farsz nałóż do kapeluszy pieczarek i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 25 min.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym — przepis 

Fot. iStock

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 

  • 500 g pieczarek

Farsz:

  •  300 g mięsa mielonego
  •  jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek do smaku
  • sól
  • pieprz

Panierka:

  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
  3. Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i resztą składników.
  4. Do kapeluszy pieczarek nałóż farsz.
  5. Do osobnych miseczek lub talerzy przełóż roztrzepane jajko z solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą. Gotowe obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.ekologia.pl 

Zobacz także

Hygge, lagom, ikigai, sisu, skogluft… czyli jak zagraniczne mądrości, przełożyć na polskie realia

Menu na home office – jak odżywiać się z głową pracując zdalnie?

Konkurs na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!