3 bit to bardzo smaczne ciasto przygotowywane bez pieczenia. Przepis na 3 bit jest prosty do wykonania, więc pokusić się mogą o to nawet ci, którzy z pieczeniem są na co dzień na bakier. Można wypróbować przepis na klasyczny 3 bit, jak i truskawkowy lub z przewagą kakao i czekolady, który zyskał wielu zwolenników w tej odsłonie.
Jeśli lubicie smak batonika 3 bit, ciasto was nie zawiedzie. Trzy warstwy herbatników przekłada się zazwyczaj masą kajmakową (krówkową), budyniową i bitą śmietaną. Na samej górze miłośników słodkości czeka warstwa startej czekolady, kakao i rozdrobnionych orzechów. Posypaną mieszanką startej czekolady, orzechów i kakao. Szykując ciasto 3 bit na uroczystość trzeba pamiętać o tym, że potrzebuje ono minimum 3 godzin na porządne schłodzenie w lodówce.
3 bit — przepis podstawowy
Ciasto przewidziane jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm lub zbliżoną. Jeśli jesteś miłośniczką kakaowych herbatników, możesz je wykorzystać w przepisie.
3 bit — składniki:
- 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
- ok. 510 g herbatników
- 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
- 1 opakowania śmietan-fix
- ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)
Przygotowanie:
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach rozsmaruj masę krówkową. Wyłóż na to następną warstwę herbatników.
- 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i mąki. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 min, do chwili, aż zgęstnieje.
- Gorący budyń wylej na masę z herbatników i przykryj kolejną warstwą ciastek. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubij ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą na tarce czekoladą. Czekoladę możesz w wersji bogatszej wymieszać z kakao oraz drobno kruszonymi orzechami.
- Gotowe ciasto 3 bit odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
3 bit z truskawkami — przepis
Przepis na 3 bit z truskawkami to owocowa wariacja na temat ciasta przygotowanego bez pieczenia. Ilość podanych składników przewidziano na blaszkę o wymiarach 36×24.
Wyświetl ten post na Instagramie.
3 bit z truskawkami — składniki:
- 1 paczka (350 g) herbatników
- 30 g gorzkiej czekolady
Masa budyniowa:
- 2,5 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
- 200 g masła
Masa truskawkowa:
- 80 dag truskawek+ kilka do dekoracji
- 4 łyżki cukru,
- 2 galaretki truskawkowe
Masa śmietanowa:
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, odcedź i zmiksuj blenderem. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.
- Na blaszce rozłóż warstwę herbatników.
- Przygotuj krem: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do wrzącego mleka i ugotuj budyń.
- Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudź.
- Zimny budyń utrzyj z masłem i wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników.
- Rozsmaruj tężejącą masę truskawkową, ułóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki aż masa stężeje.
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody, odstaw do stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj tężejącą galaretkę i dobrze wymieszaj.
- Masę śmietanową wyłóż na herbatniki i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
- Posyp startą gorzką czekoladą.
3 bit możesz wykonać nie tylko z truskawkami. Sprawdzą się tu także maliny, czy dojrzałe jeżyny.
3 bit intensywnie czekoladowy — przepis
Ta wersja spodoba się miłośnikom łączenia smaku kawy i czekolady. Ilość składników przeznaczona jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Wyświetl ten post na Instagramie.
3 bit czekoladowy — składniki
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu
- 300 g herbatników maślanych kakaowych
- 150 g herbatników maślanych
Warstwa budyniowa:
- 2 budynie czekoladowe (bez cukru)
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Warstwa kremowa:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 25 dag serka mascarpone o smaku „espresso”
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 przegotowanej wody
Dekoracja:
- 1/2 czekolady deserowej
Przygotowanie:
- Spód tortownicy wyłóż herbatnikami kakaowymi. Na nie wyłóż warstwę masy kajmakowej — przykryj ją drugą warstwę herbatników kakaowych.
Masa budyniowa:
- 1.5 szklanki mleka zagotuj z cukrami. Rozmieszaj budynie z mlekiem. Do gotującego się mleka wlej cienkim strumieniem rozmieszane budynie w mleku, żółtko i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsty budyń, odstaw masę do wystygnięcia.
- Masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce budyniu, zmiksuj krótko, a następnie wyłóż masę na herbatniki.
- Na budyniu ułóż kolejną warstwę ze zwykłych herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.
Masa kremowa:
- Kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
- Krem wyłóż na wierz, posyp startą czekoladą.
- Całość schłódź porządnie w lodówce — najlepiej ostaw na całą noc.
źródło: www.przyslijprzepis.pl