Przepis na babeczki, które oczarują domowników i gości? Ma go z pewnością każdy, kto kocha domowe wypieki i wykazuje słabość do babeczek. Te słodkie wypieki urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Przy odrobinie chęci można z kilku składników wyczarować cuda, które zachwycą każdego.
Podrzucamy przepis kolejno na: babeczki czekoladowe, waniliowe, cytrynowe, z ajerkoniakiem i z chili, które podbiją wasze serca.
Przepis na babeczki czekoladowe
Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? Co za pytanie! Czekoladę kochamy w różnych wydaniach, nie tylko ze względu na smak, ale także na jej właściwości dla zdrowia. Oczywiście czekolada idealnie komponuje się z babeczkami, które dzięki niej zyskują głębie smaku. Jeśli chcecie sprawdzić, na ile to prawda, skorzystajcie z poniższego przepisu wyłowionego z sieci:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Przepis na babeczki czekoladowe – przygotowanie
- Suche składniki mieszamy w jednej misce.
- W drugiej mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy tylko do połączenia składników.
- Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
- Włączamy piekarnik na temperaturę 200 stopni i wypełniamy papierowe lub silikonowe papilotki w 3/4, zostawiając miejsce na wyrośnięcie.
- Blachę z papilotkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 -25 min. Warto upewnić się drewnianym patyczkiem, czy babeczki są upieczone.
- Gotowe babeczki wyjmujemy z formy i na kratce zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na babeczki waniliowe
A jeśli znajdzie się ktoś, kto jednak nie przepada za czekoladą, lub po prostu bardziej woli lżejszy smak wanilii, śmiało może skorzystać z perełki, na którą również trafiłyśmy przy okazji poszukiwań poprzedniego przepisu. Oto przepis na babeczki waniliowe.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka.
Przepis na babeczki waniliowe – przygotowanie
- Suche składniki mieszamy razem w misce.
- Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy tylko do połączenia.
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Napełniamy papilotki ciastem na 3/4 ich wysokości – babeczki urosną.
- Blachę z papilotkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 min. Przed wyjęciem z piekarnika warto się upewnić za pomocą drewnianego patyczka, czy wewnątrz nie ma surowego ciasta.
- Upieczone babeczki układamy na kratce, żeby ostygły.
Przepis na babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym
Ten przepis pojawił się u nas przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Przypominamy go, ponieważ nie tylko święta i wielkie okazje są doskonałe, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tych babeczek.
Składniki:
- 110 g cukru trzcinowego,
- 90 g masła, miękkiego,
- skórka otarta z 2 dużych cytryn,
- 2 duże jajka,
- 210 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 130 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie).
Przepis na babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym – przygotowanie:
- Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce.
- Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Za pomocą tarki z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ jest ona gorzka.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok.
- W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy.
- Następnie dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.
- Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy krócej, ok 12-15 minut. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy.
- Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym i czekoladowymi jajeczkami.
Syrop cytrynowy:
- 1,5 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się cukru, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Krem czekoladowy:
- 250 ml kremówki 30%
- 90 g czekolady gorzkiej, połamanej
- 80 g czekolady mlecznej, połamanej
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Nie za długo, aby masa czekoladowa nie zrobiła się twarda.
- Następnie przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył.
-
Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć.
Przepis na babeczki z ajerkoniakiem – na ostatnią chwilę
Potrzebujecie czegoś słodkiego, ale nie macie wiele czasu, bo właśnie zapowiedzieli się wcześniej niezapowiedziani goście? Nie ma problemu, możecie poratować się nieco na skróty poniższym przepisem. A żeby nie było aż tak poprawnie, podsuwamy redakcyjny przepis na babeczki z kremem o smaku ajerkoniaku.
Składniki:
- 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta,
- 2 jaja,
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
Nadzienie:
- 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
- 350 ml schłodzonego mleka
- 50 g miękkiego masła
Dekoracja:
- skórka pomarańczowa
- świeża mięta
Przepis na babeczki ajerkoniakowe
- Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
- Bierzemy się za krem: do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.
Szybki przepis na babeczki z chili
Jeśli chodzi o wyraziste smaki w wypiekach, chili zdecydowanie dodaje ostrego pazura. Ta zdecydowana w smaku przyprawa, w odpowiedniej ilości nada niezwykłego charakteru zwyczajnym babeczkom. Wypróbujcie nasz szybki przepis na babeczki z chili.
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 100 ml oleju,
Nadzienie:
- 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta,
- 350 ml mleka,
- pół łyżeczki chili,
Dekoracja:
- szczypta chili
Szybki przepis na babeczki z chili – przygotowanie
- Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
- Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.
Koniecznie wypróbujcie przepis na babeczki z chili, jeśli jesteście miłośnikami wyrazistych smaków – będziecie zachwyceni.
źródło: ciastkozercy.pl