Nie smakują ci szparagi, wychodzą twarde albo gorzkawe? To jeszcze nie znaczy, że ich nie pokochasz! Większość z nas popełnia te 3 błędy już podczas zakupów! Jak wybrać szparagi, by smakowały obłędnie?
Jak wybrać szparagi? 3 najczęstsze błędy podczas zakupów
Błąd nr 1. – Kupujesz nieświeże szparagi
Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Jeśli chcesz by smakowały jak ambrozja, przede wszystkim nie kupuj kupuj ich poza sezonem. Szparagi są dostępne na przełomie maja i czerwca i sezon trwa dosłownie kilka tygodni.
Świeże szparagi łatwo rozpoznać, jeśli wiesz, na co zwrócić uwagę. Ich główki powinny być domknięte i ścisłe. Gdy ściśniesz końcówkę, powinien sączyć się sok – jeśli tak nie jest, oznacza to, że szparagi są nieświeże i końcówki zdążyły już obeschnąć.
Błąd nr 2 – nie zwracasz uwagi na ich kolor
Świeże i smaczne szparagi mają piękny, żywo zielony kolor. W przypadku ich białej odmiany, szparagi powinny być białe, bez brązowych końców czy plamek.
Błąd nr 3 – trzymasz je w lodówce
Odruchowo wkładasz je do lodówki., by nie zwiędły. Ogromny błąd, szparagi tego nie lubią! Lepiej włóż je do wazonu lub słoika z wodą, jak kwiaty czy koperek. Jeśli chcesz je przechowywać w lodówce – koniecznie owiń je wilgotną ściereczką. Odwdzięczą się smakiem!