Go to content

„Siostry od kuchni” polecają: Szparagi z jajkiem sadzonym,grillowanym boczkiem i puree z młodych ziemniaków

Fot. Siostry od kuchni

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • woda
  • mleko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta
  • kilka młodych ziemniaków
  • świeży koperek
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka (lub więcej)
  • kilka cieniutkich plasterków boczku parzonego

Przygotowanie:

Białe szparagi pokrywa twarde łyko dlatego należy je dokładnie obrać, najlepiej obieraczką do warzyw, kierując się od góry do dołu. Główkę rzecz jasna zostawić, a zdrewniałą końcówkę, podobnie jak w przypadku zielonych szparagów – odciąć. Szparagi powinno gotować się w specjalnym garnku na „stojąco”. Jeśli nie macie takiego garnka, po prostu przekrójcie szparagi na pół i włóżcie do zwykłego garnka – też będą pyszne!!

Obrane szparagi umieścić w garnku, zalać wodą, ale tylko tyle, by przykryć szparagi. Dodać 1/2 szklanki mleka, cukier i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu ok 15-20 minut do miękkości, uważając by woda z mlekiem nie wykipiała. To jak długo należy gotować szparagi, zależy od ich grubości. Po ugotowaniu odlać z wody i odstawić.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wodę odlać. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, gałkę muszkatołową, 1/3 szklanki mleka i zmiksować blenderem. Jeśli nie macie blendera, wystarczy je bardzo dokładnie pognieść. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Puree przykryć i odstawić.

W grillu lub na patelni grillowej (bez tłuszczu) upiec boczek. Po ostygnięciu powinien być chrupiący.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła klarowanego. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany wbić jajka i usmażyć tak jak lubicie – na twardo lub miękko.

Na drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego, dodać 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku i smażyć ciągle mieszając na średnim ogniu do momentu, aż bułka tarta będzie pięknie rumiana i chrupiąca. Następnie dodać ugotowane szparagi i wymieszać z bułką.

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku! My co weekend będziemy na naszym portalu umieszczać dla was nowy przepis.

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


 

SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.