Choć niektórzy wspominają jeszcze imprezę sylwestrową, czas pomyśleć o kończącym się karnawale, a właściwie zbliżających się dniach – czyli tzw. ostatkach. Dla wielu to ostatni moment na huczną zabawę przed długim okresem wstrzemięźliwości. Impreza w klubie? Domówka? A może zaspokojenie na zapas apetytu na „coś słodkiego”? Ile osób, tyle pomysłów na celebrowanie tych kilku dni. Jedno jest pewne: bez pyszności się nie obędzie.
Planując imprezowe menu ostatkowych słodkości, warto pomyśleć o czymś co będzie nie tylko wybornie smakować, ale też sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu poczęstunek dla gości– przecież nie chcemy spędzić całego wieczoru w kuchni! W tej roli idealny będzie deser, który prędkość ma już w nazwie. Co to takiego? Ekler! Słowo „éclair” pochodzi bowiem z języka francuskiego i oznacza „błyskawicę”, co ma odnosić się nie tylko do błyskawicznej konsumpcji tych ciastek, ale z pomocą marki Delecta, również produkcji.
Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami. Marka Delecta inspiruje przepisami na wykorzystanie eklerów przy tworzeniu karnawałowych przekąsek.
Eklery serca
Ciasto:
- 1 opakowanie Eklerów Delecta
- 3 jaja
- 125 ml wody (1/2 szklanki)
- 75 ml oleju
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Polewa:
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej Delecta
- 30 ml wody
Chociaż Walentynki już za nami, uczucia warto wyrażać nie tylko tego dnia. Dlaczego więc nie zaskoczyć bliskich eklerkami w kształcie serca?
Na początku nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery przez rękaw cukierniczy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy im kształt serc. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą trzymamy w gorącej wodzie przez 5-10 minut. Rozpuszczamy żelatynę w 30 ml wody, a następnie mieszamy ją z polewą czekoladową za pomocą małej rózgi. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.
Słodkie, eklerowe serduszka z pewnością skradną nie jedno serce. 😊
Eklery z kremem kawowym i masą krówkową
Ciasto:
- 1 opakowanie Eklerów Delecta
- 3 jaja
- 125 ml wody (1/2 szklanki)
- 75 ml oleju
Krem:
- 1 opakowanie kremu tortowego smak śmietankowy Delecta
- 200 ml schłodzonego mleka
- 150 ml schłodzonej kawy (americano lub espresso)
Dekoracja:
- 1 opakowanie masy krówkowej Bakalland
„Ciastko do kawy” to popularna forma relaksu. A może połączyć ze sobą te dwie przyjemności?
Przed podjęciem pracy, nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Krem tortowy miksujemy z mlekiem i kawą na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wystudzone eklery przekładamy kremem.
Masę krówkową Bakalland podgrzewamy na małym ogniu, żeby lekko się rozpuściła. Rozsmarowujemy ją na wierzchu eklerów. Schładzamy eklery w lodówce przez ok. 3 godziny.
Eklery z kremem kawowym i masą krówkową to prosty sposób, jak w jednym ciastku schować wszystko to, co najlepsze! Kawa + ekler + masa krówkowa. Czy wyobrażacie sobie bardziej idealne połączenie?
Eklery z różową polewą
Ciasto:
- 1 opakowanie Eklerów Delecta
- 3 jaja
- 125 ml wody (1/2 szklanki)
- 75 ml oleju
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Polewa:
- 1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
- 2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego
Dekoracja:
- Płatki czekoladowe Decorada Delecta
- Posypka smak owocowy Decorada Delecta
- Orzechy laskowe blanszowane Bakalland
- Migdały w płatkach Bakalland
Ostatnia słodkość to najlepszy dowód na to, że je się nie tylko ustami, ale też oczami. 😊
Najpierw nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia wbijamy jaja, dodajemy wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut. Mieszamy polewę z sokiem malinowym lub wiśniowym. Dodajemy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Na eklery rozprowadzamy różową polewę. Dekorujemy eklery bakaliami i posypkami wedle uznania!
Takie eklery to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni! Niech każdy udekoruje swojego eklerka według własnych upodobań i pomysłu. Który najlepszy? 🙂
Więcej słodkich inspiracji, nie tylko na eklery, na stronie: delektujemy.pl