Kawa to dla wielu nie tylko napój, a sposób na życie! Dla niektórych dzień bez kawy to dzień stracony. Sięgamy po wersję słodzoną, z mlekiem, z dodatkiem syropów smakowych czy najzwyklejszą, bez dodatków. 29 września ten uwielbiany przez wielu napój obchodzi swoje święto. Sprawdź inne sposoby na kawę – niekoniecznie w filiżance i do picia…
Doceniamy ją za walory smakowe, intensywny aromat, charakterystyczną goryczkę i pobudzenie, które przynosi niemal natychmiast. Dla wielu to nieodłączny element dnia, od którego uzależniają swój humor i któremu przypisują swoje osiągnięcia. Wśród najważniejszych właściwości kawy, poza efektem pobudzającym wymienić można również poprawę pamięci i koncentracji – kawa przyspiesza bowiem przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, wpływając pozytywnie na procesy myślowe. To także sprzymierzeniec w zwiększeniu produkcji serotoniny, która polepsza nastrój.
Aż 83 proc. Polaków pije kawę codziennie – jesteś wśród nich? Sprawdź, w jakiej jeszcze formie możesz spotkać „czarne złoto”!
Kawa do… schrupania!
Kawa najbardziej smakuje nam w słodkim towarzystwie. W formie przekąski sięgamy po ciastka, wafelki czy batoniki. Po co jeszcze warto sięgać do kawy? Bakalie to świetna alternatywa dla słodkich wypieków. Ich charakterystyczny smak idealnie uzupełnia się z kawą – zwłaszcza, jeżeli również posiadają kawowy akcent. Przykład? BA!rdzo Bakaliowa Tabliczka w dwóch kawowych odsłonach – kawa z pomarańczą oraz kawa z kokosem. To połączenie bakalii z delikatną czekoladą, w idealnej porcji na raz. To prosta receptura najlepszej jakości suszone daktyle i ziarna kawy skąpane w aksamitnej czekoladzie. Doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska, zjedzona w towarzystwie filiżanki kawy lub solo.
A co, jeśli połączymy wyrazisty smak kawy z chrupiącymi orzechami i słodkim akcentem…? Wynik można sprawdzić dzięki Mieszance Studenckiej COFFEE z linii Chwyć & Jedz – zupełnie nowej odsłonie popularnej mieszanki studenckiej, zamkniętej w porcji na raz. Łączy trzy idealnie uzupełniające się smaki: chrupiące orzechy laskowe, rodzynki oraz palone ziarna kawy zatopione w deserowej czekoladzie. Może być doskonałą opcją przekąskową w przerwie od nauki czy pracy lub jako sposób na relaks. Zabierzesz ją, gdzie tylko chcesz – schowana do torebki, idealnie sprawdzi się jako przekąska do szybkiej kawy na mieście.
Więcej inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.
Artykuł powstał we współpracy z Bakalland