Go to content

8 zaskakujących właściwości kawy. Kawosze są pełni energii i zdrowsi

Fot. iStock/JANIFEST

Kawa to nie tylko smaczna czarna woda z zawartością kofeiny. Ziarna kawy zawierają ogromną ilość różnego rodzaju naturalnych substancji chemicznych, które wpływają nie tylko na jej smak i aromat, ale również dobry wpływ na organizm człowieka. Bo pijąc kawę (najlepiej  świeżo zmieloną), dostajemy w pakiecie więcej energii i zdrowia. 

Filiżanka kawy, a nawet i kilka w ciągu dnia, może mieć doskonały wpływ na zdrowie. Przeprowadzono wiele badań, które pokazały, że ten niepozorny napar ma wielkie właściwości.

8 zaskakujących zdrowotnych właściwości kawy

1. Może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2

Ci, którzy piją kawę, mają o 23-50% niższe ryzyko zachorowania na tę chorobę, choć nie do końca wiadomo, z czego to wynika. Przegląd danych z 18 badań przeprowadzonych łącznie na 457 722 osobach pokazuje, że każda filiżanka regularnie wypijanej kawy była związana z 7% zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

2. Chroni przed rakiem wątroby

Wyniki badań dr. Olivera Kennedy’ego z Uniwersytetu w Southampton opublikowanych w „BMJ Open” pokazują, że przy piciu jednej filiżanki kawy dziennie, ryzyko raka wątroby spada o 20%. Przy 5 filiżankach kawy wynosi nawet o 50% mniej. Co więcej, kawa szerzej chroni wątrobę przed marskością. Ludzie, którzy piją 4 lub więcej filiżanek dziennie, mają do 80% niższe ryzyko jej wystąpienia.

3. Chroni przed otępieniem i chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i główną przyczyną demencji u osób po 65 r.ż. Kilka przeprowadzonych badań pokazuje, że osoby pijące kawę mają nawet o 65% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

4. Może zmniejszać ryzyko choroby Parkinsona

W badaniach przeprowadzonych na osobach pijących kawę z kofeiną stwierdzono, że mają oni znacznie mniejsze ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, w zakresie od 32-60%. Kawa bezkofeinowa nie ma wpływu na jego obniżenie.

5. Dobrze wpływa na osoby z depresją

Badania przeprowadzone w Harvardzie w 2011 r. pokazały, że kobiety, które wypijały 4 lub więcej filiżanek dziennie, miały o 20% niższe ryzyko zachorowania na depresję. W innym badaniu z udziałem 208 424 osób stwierdzono, że ci, którzy wypijali 4 lub więcej filiżanek dziennie, byli o 53% mniej skłonni do popełnienia samobójstwa.

6. Może zmniejszać ryzyko udaru

Choć osoby cierpiące z powodu chorób serca często unikają kawy, dla większości ludzi wypijana w rozsądnych ilościach nie stanowi zagrożenia. Badania nie wspierają mitu, że kawa zwiększa ryzyko chorób serca, co więcej uważa się, że kobiety pijące kawę mają zmniejszone ryzyko ichwystąpienia. Niektóre badania pokazują również, że osoby pijące kawę mają o 20% niższe ryzyko udaru mózgu.

7. Odżywia ciało

Kawa to nie tylko zabarwiona woda. To cenne źródło wielu witamin, głównie: B2, B3, B5, B6, wit. E i kwasu foliowego. Zawiera również wapń, potas, magnez i fosfor, a w mniejszych ilościach żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan i chrom. jest bogata w polifenole mające duże właściwości antyoksydacyjne.

8. Chroni komórki przez starzeniem się

Kawa zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu chroni komórki organizmu przed zbyt szybkim starzeniem się i obumieraniem. Badania pokazują, że większość ludzi pije więcej kawy, niż zjada owoców i warzyw, więc to jest istotne źródło antyutleniaczy w diecie.


 

źródło: www.healthline.com, bonavita.pl, www.cie-kawa.pl