Ciasta Gotowanie Przepisy

Kopiec kreta – jedno ciasto, cztery odsłony. Przepis na kopiec kreta z bananami, z truskawkami, babeczki i na blachę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lipca 2020
Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis
Fot. iStock
 

Kopiec kreta to efektowne ciasto, które cieszy się niemałą popularnością. Mimo iż wygląda na czasochłonne, wcale takie nie jest. Można upiec je w foremce okrągłej jak i kwadratowej, z bananami i truskawkami – kopiec kreta może zamienić się także w babeczki.

Wystarczy dobry przepis i odrobinę chęci, by na stole znalazło się to pełne smaku oryginalne ciasto.

Kopiec kreta – przepis

To podstawowy przepis na kopiec kreta. Pieczony w tortownicy rzeczywiście przypomina kopiec, a przekrojony ukazuje wnętrze z pysznymi warstwami.

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Fot. iStock/kopiec kreta

Kopiec kreta – składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 margaryna do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 opakowania śmietany fix
  • sok z 1 cytryny

Kopiec kreta – przygotowanie:

Ciasto:

  1. Margarynę rozpuść w garnczku z cukrem, wodą, dodaj do nich kakao. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.
  2. Do chłodnej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszaj.
  3. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Gotowe ciasto wlej do tortownicy.
  4. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160ºC. Piecz ciasto przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostaw do lekkiego przestygnięcia.
  5. Ciasto przekrój na dwa blaty. Górną część pokrusz do osobnej miseczki, z dolnej wydrąż część ciasta, zostawiając boki i spód.
  6. Ciasto ze środka w osobnej miseczce pokrusz i odłóż.

Masa:

  1. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Całość:

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobniutko poszatkuj nożem. Banany pokrój w ćwiartki i pokrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Do ubitej śmietany dodaj czekoladę.
  2. Na dno wydrążonego ciasta połóż banany, na nie wyłóż bitą śmietanę tak, wierzch obsyp okruchami ciast, które zostały po wydrążeniu. Delikatnie dociśnij palcami.
  3. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Kopiec kreta z truskawkami – przepis

Ten pomysł na kopiec kreta ucieszy miłośników truskawek. W tej wersji zastępują one banany, dając ciekawy efekt.

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Fot. iStock/kopiec kreta

Kopiec kreta z truskawkami – przygotowanie: 

Przygotuj ciasto i masę tak samo, jak w klasycznej wersji przepisu, umieszczonej powyżej. Różnica polega jedynie na tym, że zamiast wykładać na spód ciasta banany, ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki. Wystarczy 0,5 kg truskawek na tortownicę. Możesz je także pokroić w plasterki i zamiast na spód, wcisnąć je w środek masy.

Babeczki kopiec kreta – przepis

To propozycja na ciekawe podanie kopca. Babeczki są jego miniaturką. Idealne na raz.

Babeczki kopiec kreta – składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • /4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu
  • cukier puder (według uznania)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo do dekoracji:
  • 1 banan
  • sok z cytryny

Przygotowanie: 

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Fot.

Ciasto:

  1. Do jednej miski wsyp mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajko razem z mlekiem oraz maślanką.
  3. Do składników suchych dodaj mokre, mieszając do jednolitej masy.
  4. Piekarnik rozgrzej w międzyczasie do 180ºC. Przygotuj foremki na muffiny. Wlej do każdej ciasto na wysokość 3/4 foremki. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Gdy babeczki delikatnie przestygną, wierzch babeczek zetnij. Z jeszcze ciepłych babeczek wydrąż środek, a pozyskane z tego ciasto rozdrobnij i odłóż.

Masa:

  1. Banana drobno pokrój i skrop sokiem z cytryny. Ubij  na sztywno kremówkę – pod koniec dodaj wymieszany śmietan-fix z cukrem i cukrem pudrem.

Przygotowanie całości: 

  1. Do środka każdej babeczki nakładamy pokrojone banany, i za pomocą szprycy wylej na nie ubitą śmietankę. Wierzch pokryj rozkruszonym ciastem, lekko je dociskając – powinien powstać kopiec.
  2. Gotowe babeczki włóż do lodówki co najmniej na godzinę, by stężały.

Kopiec kreta na kwadratową blachę (formę) – przepis

Mimo że klasyczna wersja kopca kreta wypiekana jest w okrągłej formie (tortownicy), nic nie stoi na przeszkodzie by to nieco zmienić. Kto nie ma pod ręką tortownicy, może sięgnąć po kwadratową blachę o wymiarach 24 cm/24 cm. Nie da się w ten sposób osiągnąć idealnego kształtu kopca, ale warstwy pozostają te same, smak również się nie zmienia.

Kopiec kreta na kwadratową blachę (formę) – składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g margaryny do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • 1/2 opakowania czekolady gorzkiej
Dodatkowo do dekoracji:
  • 3 banany

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Białka oddziel od żółtek, żółtka odłóż na bok. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru – kolejną porcję dodawaj dopiero, aż poprzednia się rozpuści. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Do ubitej masy dodaj żółtka i miksuj jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  2. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej do gotowej jajecznej masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. W międzyczasie rozpuść i przestudź margarynę. Dodaj margarynę do masy i ponownie delikatnie wymieszaj składniki.
  4. Nagrzej piekarnik do 180ºC, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Gotowe ciasto wylej na blaszkę i piecz ok. 25 min. w temp. 180ºC .
  6. Upieczone ciasto wystudź.

Masa:

  • Banany zblenduj, dodając pod koniec cukier puder. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobniutko pokrój nożem.
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno (ok. 5 min.), dodaj do niej zblendowane banany i rozdrobnioną czekoladę.
  • Wszystko delikatnie wymieszaj i włóż na kilka minut do lodówki.

Przygotowanie całości: 

  1. Ciasto wydrąż od góry – zostaw ok. 1 cm spodu ciasta oraz boków. Wydrążone ciasto pokrusz w osobnej miseczce.
  2. Na dno ciasta wyłóż banany, a na nie przygotowaną masę.
  3. Pokruszonym ciastem posyp wierzch masy i delikatnie uklep ją dłonią. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

źródło: www.przepisy.pl, www.przyslijprzepis.pl 

 

 


Ciasta Gotowanie Przepisy

Lawenda – jak ją pielęgnować, by długo cieszyła kwiatami i cudownym zapachem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lipca 2020
Lawenda - wąskolistna, francuska, pośrednia, odmiany, w ogrodzie
Fot. iStock
 

Lawenda to cudownie pachnąca roślina, która bezsprzecznie kojarzy się z okolicami Prowansji. Jej charakterystyczny zapach relaksuje i przywołuje miłe skojarzenia. Lawenda sprawdzi się uprawiana w doniczce w domu, na balkonie, jak i w ogrodzie. Za niewielkie zaangażowanie przy pielęgnacji odpłaci się długim kwitnieniem i pięknym zapachem.

Lawenda – odmiany

Lawenda cieszy się stale rosnącą popularnością. Ta półkrzewiasta roślina z rodziny jasnotowatych dotarła do nas z terenów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce traktowana jest jako roślina ozdobna oraz zielarska. Można ją spotkać praktycznie wszędzie – w różnych zakamarkach miast, poustawianą w ciężkich donicach, ożywiającą przestrzeń. Jej różne odmiany widuje się na balkonach oraz w ogrodach. W zależności od odmiany, mogą różnić się od siebie kolorami kwiatów, wielkością, czy też odpornością na mróz.

Lawenda - wąskolistna, francuska, pośrednia, odmiany, w ogrodzie

Fot. iStock/lawenda

Lawenda wąskolistna (lekarska)

Najczęściej uprawianą odmianą lawendy jest lawenda wąskolistna, zwana także lekarską. Ta krzewinka dorasta przeciętnie do 70 cm wysokości. Charakteryzuje się wąskimi listkami pokrytymi włoskami (kutnerem). Na wierzchołkach pędów tworzy fioletowo-niebieskie kwiaty, choć to nie jest reguła, bo w zależności od odmiany, kwiaty mogą być też różowe lub białe. Silnie pachnące kwiaty pojawiają się w lipcu i w sierpniu, pachnąc bardzo charakterystycznie. Lawenda wąskolistna świetnie sprawdza się w ogrodach, przy ścieżkach na klombach, ale także do sadzenia w dużych donicach. Można ją zimować w gruncie, jest odporna na mróz.

Lawenda francuska

Lawenda francuska, zwana także arabską lub hiszpańską, spotykana jest przede wszystkim na balkonach i tarasach. To jedna z najbardziej delikatnych i wrażliwych odmian lawendy, traktowana jak roślina sezonowa, która nie radzi sobie podczas mrozów. Lawenda francuska dorasta ona do 50 cm wysokości, jej zielone, wąskie, długie, pokryte są szarymi włoskami. W maju pojawiają się u niej kwiaty w kolorze różu, fioletu i purpury, a także niebieskim. Jej kwiatostany są dość nietypowe, co odróżnia ją od innych odmian lawendy. Podobne do kłosa niżej rozwinięte kwiatostany złożone są z kwiatów płodnych. Ponad nimi wyrastają duże, piękne, bezpłodne podsadki, które kojarzą się ze skrzydełkami.

Lawenda - wąskolistna, francuska, pośrednia, odmiany, w ogrodzie

Fot. iStock/lawenda

Lawenda pośrednia (wieloletnia)

Lawenda pośrednia, zwana także lawendyną, to mieszaniec powstały ze skrzyżowania lawendy wąskolistnej z lawendy szerokolistną (spika). Zaliczana jest do krzewinek o większych rozmiarach i bardziej okazałych kwiatostanach, więc doskonale wpasuje się w przestrzeń ogrodu. Charakteryzuje się jasnofioletowymi kwiatami na długich kwiatostanach. Soczyście zielone liście krzewów lawendyny pozostają zielone także podczas zimy. To gatunek mrozoodporny.

Lawenda w ogrodzie

Lawenda w ogrodzie przyjmuje się bez problemu. Ta bardzo dekoracyjna i cudownie pachnąca krzewinka jest często sadzona w miejscach wypoczynku. Chętnie umiejscawia się ją przy tarasach, na klombach przy ławeczkach. Nie tylko cieszy wyglądem i wspaniałym zapachem, ale także tym, że odstrasza dokuczliwe owady, takie jak komary, natomiast przyciąga pełne uroku motyle.

Stanowisko dla lawendy 

Lawenda kocha słońce i zdecydowanie źle będzie się czuć w półcieniu i w cieniu. Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Lubi podłoże lekkie, luźne i przepuszczalne – gdy jej korzenie będą miały nadmiar wody, roślina zmarnieje. Lawenda znakomicie sobie radzi w ogrodach skalnych, na zboczach, czyli wszędzie tam, gdzie woda nie stoi. Zdecydowanie nie lubi przeciągu i zimnych wiatrów. Najlepiej posadzić się w miejscu bardzo słonecznym i zacisznym.

Fot. iStock

Przycinanie 

Lawenda nie wymaga poświęcania zbyt wielkiej uwagi. By dobrze wyglądała, należy miejsce w którym rośnie regularnie odchwaszczać. Krzewinka lubi także przycinanie wiosną i po przekwitnięciu. Brak odpowiedniego cięcia spowoduje, że lawenda ogołoci się od środka i będzie słabiej kwitła. Wiosną przycina się ją, usuwając uszkodzone pędy oraz nadając jej odpowiedni kształt i wysokość, według własnych upodobań. Kolejne cięcie następuje, gdy lawenda przekwitnie –  kwiatostany ścinane są z fragmentem łodygi. Należy unikać ścinania starszych, zdrewniałych pędów, ponieważ słabo się one regenerują.

Nawożenie 

Lawenda nie wymaga szczególnie obfitego nawożenia. Najlepsze są nawozy organiczne lub o spowolnionym działaniu, które należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta.

Zimowanie lawendy

Zimowanie najlepiej wychodzi przy lawendzie wąskolistnej, która jest najbardziej trwałym gatunkiem lawendy. Dobrze znosi zimę szczególnie gdy w czasie mrozów okryta jest gałązkami świerku. Ponieważ istnieją bardziej i mniej mrozoodporne gatunki lawendy, przed ich zakupem dobrze się zorientować jak wygląda sytuacja w przypadku konkretnej odmiany.

Lawenda w domu i na balkonie

Lawenda w domu, czy też na balkonie i tarasie będzie cieszyła oczy, jeśli tylko zapewnimy jej odpowiednią doniczkę z dużymi otworami odpływowym dla nadmiaru wody. Ważny jest drenaż, by korzenienie nie miały kontaktu z wilgocią. Podłoże powinno być przepuszczalne, a podlewanie umiarkowanie – zdecydowanie lepiej zniesie przesuszenie, niż zalanie.

Fot. iStock

Lawenda przepięknie będzie wyglądała umieszczona w wielkich glinianych donicach lub plecionych wiklinowych koszach. Doskonale pasuje także do ogródków ziołowych. Lawenda trzymana w domu, najlepiej będzie się czuła na parapecie wychodzącym na południe. Balkon i taras powinny być słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów i najlepiej niezadaszone. Zimą lawendę w doniczce wkopuje się w ogrodzie lub zostawia okrytą na balkonie, postawioną na styropianie.

Kwiaty lawendy – zastosowanie

Jej kwiaty wykorzystuje się w kuchni jako aromatyczny dodatek do różnych mięs. Suszone kwiaty lawendy to nie  tylko pachnący element dekoracji, ale i naturalny odświeżacz odstraszający mole. Można kilka gałązek suszonej lawendy włożyć do szafy między ubrania, by były one bezpieczne i zachowały przyjemny zapach. W podobny sposób można ułatwić sobie zasypianie. Ususzone kwiaty i liście lawendy trzymane przy poduszce w woreczku wyciszą i pomogą zasnąć. Aromat lawendy skutecznie łagodzi napięcie i stres, jest pomocny przy zwalczaniu migren i napięciowego bólu głowy.

Lawenda - wąskolistna, francuska, pośrednia, odmiany, w ogrodzie

Fot. iStock

Napar z kwiatów lawendy stosuje się przy problemach trawiennych oraz w trakcie bolesnych miesiączek, ponieważ działa on rozkurczająco. Olejek lawendowy ma działanie bakteriobójcze, więc inhalacje z jego użyciem stosowane są w przypadku przeziębienia i infekcji dróg oddechowych (zapalenie gardła, krtani, oskrzeli). Jako specyfik bakteriobójczy ułatwia też gojenie się ran i przyśpiesza regenerację naskórka.

źródło:  zielonyogrodek.pl , www.poradnikzdrowie.pl 

 


Ciasta Gotowanie Przepisy

Kilka porad na depresyjny dzień, czyli jak się nie poddać złemu nastrojowi, kiedy niebo wali ci się na głowę

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
24 lipca 2020
Fot. iStock / AkilinaWinner

Chyba każdy z nas miał w swoim życiu takie dni, kiedy nie chciało mu się wstać z łóżka. Zły nastrój, przekonanie o tym, że jesteśmy beznadziejni, że nic z tego, co zaplanowane nam się nie uda nie wyjdzie skutecznie podkopują pewność siebie i skłaniają do pesymistycznych wizji. Kiedy czujesz, że oto nadszedł taki właśnie poranek, stara się nie poddać złemu nastrojowi. Skorzystaj z poniższych wskazówek.

1. Wstań z łóżka… choć trochę, wystaw nogę spod kołdry, zrób pierwszy krok.

2. Zjedz dwie łyżeczki czegoś dobrego.

3. Powtarzaj sobie jak mantrę: „Nie zawsze będzie tak, jak dziś”. Słowa mają zadziwiającą moc.

4. Zrób kilka ćwiczeń fizycznych – poczujesz, że żyjesz.

5. Podziel „duże” zadania, które czekają na ciebie tego dnia na mniejsze części.

6. Unikaj spędzania długich momentów w samotności. Pozwól innym zająć twój czas.

7. Powiedz tym, którzy są dla ciebie ważni jak się czujesz.

8. Odwołaj spotkania, które cię stresują. Jeśli zrobisz to raz, nic się nie wydarzy. Unikaj trudniejszych emocjonalnie momentów.

9. Pozwól sobie na łzy. Płacz jest oczyszczający.

10. Zapisz swoje myśli w dzienniku, notesie. Kiedy zobaczysz je na papierze, łatwiej będzie ci je oswoić.

11. Jeśli to tylko możliwe, znajdź sobie takie zajęcie, które pozwala ci od razu zobaczyć pozytywne rezultaty- napraw coś, przeczytaj ciekawy artykuł, stwórz coś.

12. Po prostu… oddychaj. Dotleń ciało i umysł.

13. Wyjdź na słońce.

14. Zrób sobie przerwę od mediów społecznościowych, jeśli ten kontakt sprawia, że czujesz się gorzej.

15. Przeczytaj ulubioną powieść – wejdź na chwilę do innego świata.

16. Obejrzyj coś zabawnego w telewizji lub Internecie.

17. Spraw, by czyjś dzień był lepszy.

18. Napisz sobie krótkie, pozytywne i motywujące wiadomości i zostaw je w takich miejscach, w których je łatwo spostrzeżesz.

19. Nie pij alkoholu, nie przesadzaj z kawą.

20. Zadbaj o swoje ciało i psychikę: pomaluj paznokcie na ulubiony kolor, załóż ulubioną bluzkę, medytuj, zrób coś, co sprawia ci przyjemność i co cię relaksuje.

Uszy do góry. Jutro sobota 😉


Zobacz także

Premiera nowej linii superfoods od Purelli

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Ogórki kiszone – jak je zrobić, by wyszły doskonałe? Sprawdzone przepisy i rady

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami