Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Jarmuż – dlaczego warto po niego sięgać jak najczęściej? Wypróbuj przepis na koktajl, chipsy i sałatkę z jarmużu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy
Fot. iStock
 

Jarmuż to zdrowe, choć jeszcze niedoceniane warzywo, traktowane częściej jako dekoracja na talerzu, niż wartościowy element diety. Tymczasem z jarmużu można przygotować smaczne i zdrowe posiłki, np.: koktajl, chipsy lub sałatka. Dlaczego warto jeść jarmuż jak najczęściej?

Jarmuż to roślina o charakterystycznym wyglądzie. Można go rozpoznać po ciemnozielonych podłużnych i pierzastych liściach, z pofalowanymi brzegami. Uprawiany od ponad 2000 lat, trafił na polskie stoły pod koniec XIV wieku. Wówczas traktowano go jako dodatek do sałatek i zup. Z czasem przestał budzić zainteresowanie, i dopiero niedawno znów  odzyskuje znaczenie. Dlaczego warto sięgać po jarmuż?

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock

Jarmuż — właściwości dla zdrowia

Jarmuż to lekkostrawna i zdrowa roślina, polecana także na dietach odchudzających i oczyszczających organizm. Ciemnozielone liście zawierają ponad 80% wody, ponadto 4,28 g białka, 8 g węglowodanów i 3,6 g błonnika w 100 g. Są niskokaloryczne — jarmuż w 100 g to tylko 49 kcal.

Jego liście są również skarbnicą witamin. Warto wiedzieć, że 100 g jarmużu pokrywa 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ponad 128% dziennego zapotrzebowania na witaminę K dla osób dorosłych. Poza tym jarmuż kryje w sobie wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, cynk oraz żelazo. Nie brakuje w nim również silnych przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna.

Jarmuż posiada liczne właściwości dla zdrowia. Wspiera kondycję oczu, skóry, pracę układu odpornościowego i nerwowego, wspomaga również prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi. Zawiera również bardzo istotny składnik — sulforafan, który może mieć wpływ na przyspieszanie naturalnej śmierci komórek nowotworowych, oraz hamuje procesy zapalne w organizmie. Szczególnie poleca się jarmuż w profilaktyce nowotworów jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelita grubego. Sulforafan wpływa także na niszczenie bakterii Helicobacter pyroli, odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Fot. iStock

Jarmuż — jak wybrać i przechowywać?

Wybierając jarmuż, sięgaj po ten o ciemno zabarwionych liściach i twardych łodygach. Liście muszą być świeże, jędrne, bez dziur i zmian w kolorze. Im mniejsze liście wybierzesz, tym delikatniejszy smak będzie miało to warzywo. Przechowuj go koniecznie w lodówce, bez wcześniejszego mycia jego liści. Maksymalnie może leżeć w chłodzie przez 5 dni. Aby wykorzystać w pełni właściwości dla zdrowia, jakie ma jarmuż, najlepiej spożywać go na surowo i jak najświeższy. Obróbka cieplna obniża zawartość cennych dla zdrowia składników. Warto stosować go do sałatek i koktajli, na które przepisy znajdują się poniżej.

Koktajl jarmuż z bananem — przepis

Koktajl jest prosty i szybki w przygotowaniu, idealny na pierwsze lub na drugie śniadanie. Dzięki dodatkowi banana koktajl staje się zastrzykiem szybkiej energii. Warto wspomnieć także, że banan zawiera błonnik, witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Koktajl jarmuż z bananem jest smaczny i zdrowy, ale powinni uważać na to połączenie chorzy na cukrzycę. Banany mają wysoki  indeks glikemiczny (IG)>60, a jeśli są bardzo dojrzałe, IG wzrasta nawet > 70. Z tego powodu zjedzenie banana gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi.

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock

Koktajl jarmuż z bananem — składniki: 

Przygotowanie:

Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Do blendera kielichowego wlej mleko i jogurt, dorzuć pokrojonego na mniejsze części banana i liście jarmużu. Blenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Jarmuż chipsy — przepis

Chipsy z jarmużu to ciekawy sposób na wprowadzenie do diety większej ilości tego zdrowego warzywa.

Jarmuż dla zdrowia - przepisy na koktajl, sałatkę i chipsy

Fot. iStock/Chipsy z jarmużu

Jarmuż chipsy — składniki:

  • świeże liście jarmużu (dowolna ilość)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • ew. ulubione zioła, przyprawy

Przygotowanie: 

Liście jarmużu umyj, usuń z nich zgrubiałą łodyżkę. Osusz je z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem, jeśli trzeba, porwij je na mniejsze kawałki, a następnie skrop je odpowiednio oliwą z oliwek i solą, ewentualnie ulubionymi przyprawami, ziołami. Kawałki jarmużu ułóż na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odstępy. Piecz liście przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 190⁰C .

Sałatka jarmuż z kurczakiem i fetą — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarmuż z kurczakiem i fetą — składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • ok. 15 liści jarmużu
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych czerwonych
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ew. przyprawa do kurczaka

Przygotowanie: 

  1. Umytą pierś osusz delikatnie ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę, posól i oprósz pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka. Odstaw na 15 minut, po czym podsmaż na oliwie.
  2. Liście jarmużu umyj, odetnij zgrubiałą łodygę, a liście porwij na mniejsze kawałki.
  3. Warzywa umyj — pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę pokrój w słupki, ogórka na półplasterki. Na talerzu rozłóż porwane liście jarmużu, rozsyp pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone warzywa i podsmażonego kurczaka. Całość posyp świeżo zerwanymi listkami cytryny. Całość, jeśli lubisz, możesz skropić delikatnie oliwą z oliwek.

źródło: naturalnieozdrowiu.pl, faktyozywnosci.pl ,www.przyslijprzepis.pl

 

 


Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Homeopatia – co to jest i czy można ją stosować bezpiecznie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Homeopatia - co to jest, czy jest bezpieczna
Fot. iStock
 

Homeopatia to metoda leczenia opierająca się na potencjale naturalnych sił organizmu i jego zdolności do samoregulacji. Znalazła ona  wielu zwolenników, którzy doceniają jej działanie i chwalą brak skutków ubocznych stosowanych preparatów. Czym jest homeopatia, czy rzeczywiście jest bezpieczna, kiedy można po nią sięgnąć?

Homeopatia — co to jest?

Jej nazwa wywodzi się od greckich słów: homois, co znaczy podobny pathos, czyli cierpienie. Historia homeopatii sięga czasów starożytnej Grecji, a od dwóch wieków stosowana jest przez lekarzy jako metoda pomocna w leczeniu różnych chorób i dolegliwości. Homeopatia uznawana jest  przez Unię Europejską i Światową Organizację Zdrowia za część medycyny.

Homeopatia - co to jest, czy jest bezpieczna

Fot. iStock/Homeopatia

Zasady homeopatii

Homeopatia podchodzi do pacjenta holistycznie, czyli zwraca uwagę na całość, nie skupiając się jedynie na pojawiających się objawach. Dużą wagę przykłada do sił organizmu i zdolności do samoregulacji. Zakłada ona stosowanie odpowiednio przygotowanych preparatów, działających na  zasadzie „podobne leczy się podobnym”. Oznacza to, że leki homeopatyczne zawierają niewielkie dawki substancji aktywnych, które pomagają wyleczyć chorobę. Normalnie, w dużych dawkach, powodują one u zdrowej osoby objawy choroby, ale zaaplikowane w dawce minimalnej, pozbawionej działania toksycznego, wykazują działanie lecznicze. Leki homeopatyczne przygotowuje się przez odpowiednie rozcieńczenie substancji aktywnej, wstrząsanie (dynamizację) i  przez połączenie leku z podłożem.

Kto i kiedy może stosować homeopatię?

Po homeopatię może sięgnąć każdy. Według statystyk aż 300 000 000 ludzi na świecie stosuje leki homeopatyczne, a w Polsce opowiada się za nimi 30% społeczeństwa.

Homeopatia - co to jest, czy jest bezpieczna

Fot. iStock/Homeopatia

Leki zalecane przez homeopatię podaje się dzieciom (nawet niemowlętom), kobietom ciężarnym, które szczególną uwagę zwracają na zdrowie, czy osobom starszym. Homeopatię może zastosować każdy, przy dolegliwościach o różnym pochodzeniu, ponieważ leki polecane w niej mają szerokie spektrum działania. Sprawdzą się w przypadku nudności, zaburzeń pracy układu pokarmowego, przeziębień, grypy, wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych, alergii, chorób reumatycznych, dolegliwości bólowych, czy nawet stanów niepokoju.

Leki homeopatyczne dostępne są w formie granulek i mikrogranulek, a także maści, żeli, tabletek, syropów, czopków, kropli doustnych lub kropli do oczu.

Czy homeopatia jest bezpieczna?

Homeopatia sama w sobie nie niesie niebezpieczeństwa dla zdrowia. Leki homeopatyczne są bezpieczne w stosowaniu, poleca się je nawet niemowlętom podczas bolesnego ząbkowania. Polskie Towarzystwo Homeopatii Klinicznej podaje, że dotychczas nie stwierdzono informacji o powikłaniach lub przypadkach śmiertelnych wynikających ze stosowania leków homeopatycznych.

Leki homeopatyczne poddaje się odpowiednim badaniom klinicznym. W Polsce dopuszcza je do obrotu Ministerstwo Zdrowia i Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Biobójczych. To oznacza, że mają one taki sam status jak inne leki. Za ich bezpieczeństwem przemawia także fakt, że nie wchodzą one w interakcje z innymi lekami.

Fot. iStock./Homeopatia

Kiedy homeopatia przestaje wystarczać?

Przy zwykłym przeziębieniu leczenie można ograniczyć tylko do stosowania leku homeopatycznego i porady farmaceuty. Jednak nie w każdej chorobie homeopatia uznaje się ją za jedyne źródło leczenia. Dzieje się tak np. w chorobach przewlekłych (nowotwory, cukrzyca), czy poważnym zachorowaniu, które wymaga sięgnięcia po antybiotyk. Wtedy jednak homeopatię można potraktować jako wsparcie w tradycyjnym leczeniu. Niebezpieczeństwo pojawia się także, gdy dotychczasowe leczenie chorób przewlekłych zostanie samodzielną decyzją pacjenta przerwane na rzecz homeopatii.

Warto konsultować wszelkie zmiany w leczeniu z lekarzem prowadzącym, by mieć pewność, że zmiana przysłuży się zdrowiu. Rozmowa z lekarzem jest także konieczna, gdy mimo stosowania środków homeopatycznych objawy choroby utrzymują się lub nasilają. Wtedy konieczne jest ustalenie właściwej diagnozy i zastosowanie skutecznego leczenia.


źródło:  pthk.pl,www.homeoapteka.pl 

Dieta Gotowanie Przepisy Zdrowie

Marchew – dlaczego warto jeść ją jak najczęściej? Przepisy na marchew duszoną na maśle i gotowaną z groszkiem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 kwietnia 2021
Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę
Fot. iStock

Marchew to warzywo, bez którego trudno sobie wyobrazić domowe zupy, czy gulasze. Można ją jeść na surowo, wyciskać z niej sok, dusić, piec i gotować. Marchewka jest uniwersalnym i zdrowym warzywem, którego nie powinno brakować w kuchni. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej i jak ją przyrządzić, by była naprawdę smaczna?

Marchew — wartości odżywcze

Marchewka szczególnie znana jest ze swojego wyrazistego koloru będącego efektem obecności kilku rodzajów karotenoidów, takich jak: luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten (prowitamina A). To cenne dla zdrowia substancje, które, m.in. chronią przed rozwojem nowotworów. W korzeniu marchwi nie brakuje również witaminy K, witaminy C, E, witamin z grupy B (B1, B3, B6, kwasu foliowego), kwasu pantotenowego, oraz minerałów takich jak: potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź. Marchewka zawiera także błonnik i pektyny, niezbędne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Fot. iStock/Marchew

Marchew składa się głównie z wody (w 90%), węglowodanów (ok. 9%), a także niewielkiej ilości białka i tłuszczu. Jej wartość kaloryczna jest niewysoka, więc można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia, także na diecie — marchew w 100 g dostarcza 33 kcal. Ważna informacja dotyczy indeksu glikemicznego marchewki. Surowa marchew może mieć różny IG: cała — 16; pokrojona w kostkę, ma IG 35, a surowa tarta 39. Im bardziej rozdrobniona, tym wyższy indeks glikemiczny, ale nadal w normie dla produktów o niskim IG. Podobnie jest z marchewką gotowaną — IG marchewki gotowanej w całości wynosi 33, natomiast krojonej tylko 49. Obala to mit, który mówi, że gotowana marchew ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Marchew — właściwości dla zdrowia i urody

Substancje wchodzące w skład marchwi sprawiają, że odgrywa ona ważną rolę dla zdrowia i urody, więc warto sięgać po nią jak najczęściej.

Marchew na dobry wzrok

Marchew zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli roślinnej prowitaminy A, niezbędnej dla zdrowego wzroku. W przypadku niedoborów tej witaminy dochodzi do rozwoju ślepoty zmierzchowej, gdy wzrok znacznie wolniej adaptuje się do widzenia po zmierzchu (tzw. kurza ślepota). Dodatkowo obecność witaminy C, która jest antyoksydantem, obniża ryzyko rozwoju zaćmy starczej, a witaminy z grupy B mają pływ na prawidłowe funkcjonowanie nerwu wzrokowego.

Marchewka dla mocnych nerwów

Regularne spożywanie marchewki wzmacnia układ nerwowy, dzięki witaminom z grupy B, a szczególnie kwasowi foliowemu. Substancje te wpływają na obniżenie stężenia homocysteiny we krwi. Jej niski poziom ułatwia produkcję serotoniny, oraz obniża ryzyko rozwoju depresji i chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson). Magnez z kolei działa kojąco na układ nerwowy i działa uspokajająco.

Marchew chroni układ sercowo-naczyniowy 

Witamina A zapobiega utlenianiu się „złego cholesterolu” LDL i tworzeniu się złogów miażdżycowych, podobnie jak witamina K. Z kolei witamina C wpływa na zahamowanie syntezy cholesterolu i usprawnia jego metabolizm. Marchew chroni przed zawałem serca, udarem mózgu i zatorem płucnym.

Fot. iStock/Marchew

Marchewka na piękną skórę

Jedząc marchew w prosty sposób można zadbać o kondycję skóry. Dzieje się tak, ponieważ obecna w marchewce witamina C wspiera produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność i jędrność. Im mniej kolagenu, tym szybciej pojawią się zmarszczki. Witamina A przyspiesza regenerację naskórka, chroni przed promieniowaniem słonecznym, przyśpiesza także leczenie poparzeń słonecznych. Dodatkowo witamina E, zwana witaminą młodości, opóźnia proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Ponadto regularne jedzenie marchewki lub picie jej soku wpływa na zdrowy koloryt skóry, nadając jej nieco ciemniejszy, bardziej opalony wygląd.

Marchew w diecie antynowotworowej

Marchewka zawiera antyoksydanty, czyli substancje neutralizujące szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki, prowadząc do stanów zapalnych oraz zwiększając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Do silnych antyoksydantów obecnych w marchwi zaliczamy witaminę A, witaminę C, witaminę E, miedź i cynk. Dodatkowo w korzeniu marchwi znajduje się falkarinol, czyli substancję cenioną w profilaktyce nowotworów. Według naukowców z Uniwersytetu w Newcastle falkarinol obniża ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 33%.

Gotowana marchew z groszkiem — przepis

Połączenie marchewki z groszkiem jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Groszek jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, C, E, K. Zawiera również minerały jak: cynk, magnez, fosfor, mangan, molibden, potas, sód, selen, wapń oraz żelazo. Warto więc łączyć groszek z marchewką i serwować je, jako dodatek do obiadu.

Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę

Fot. iStock/Marchew z groszkiem

Gotowana marchew z groszkiem — składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka groszku zielonego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • odrobina soli do gotowania

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i przygotowane nasiona groszku. Zalej je wodą, dodaj sól (do smaku, nie za dużo), i ugotuj do miękkości. Odcedź, np. na sicie, by obciekło jak najwięcej wody.
  3. W garnuszku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i mieszając zaczekaj, aż bułka się przysmaży i zezłoci. Gotowy groszek z marchewką  serwuj na ciepło.

Marchewka duszona na maśle — przepis

Duszona marchewka to idealny dodatek do obiadu. Marchew duszona na maśle jest miękka, słodka i aromatyczna. Świetnie się komponuje z purée ziemniaczanym, z kluskami lub mięsem.

Marchew - właściwości, przepisy na marchewkę

Fot. iStock/Marchew duszona na maśle

Marchewka duszona na maśle — składniki: 

  • 5 marchewek
  • łyżka cukru
  • 3,5 łyżki masła (1,5 + 2 łyżki masła)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  • Marchewki obierz, umyj, pokrój na równe plasterki i wrzuć do garnka o grubym dnie. Wlej 1,5 szklanki zimnej wody. Dorzuć cukier,  1,5 łyżki masła, sól i nieco pieprzu.
  • Duś marchewki pod przykryciem na średniej mocy palnika, dopóki nie zmięknie (od 15 do 30  minut, w zależności od grubości plastrów). Gdy marchew stanie się miękka dodaj drobno poszatkowaną natkę pietruszki i pozostałe 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, można wyłożyć marchew na talerze.

Aby marchew szybciej zmiękła, można ją, zamiast kroić w plastry, zetrzeć na dużych oczkach tarki.


źródło: www.poradnikzdrowie.pl ,verdum.pl, ncez.pl,przyślijprzepis.pl

Zobacz także

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Odchudza, chroni serce i zmniejsza obrzęki. To nie wszystkie powody, by sięgać po seler naciowy

Torbiel jajnika – jakie są objawy, jak się leczy i czy należy się martwić, gdy zostanie wykryta?

Opiekuńcza rola położnej i wsparcie przy karmieniu piersią w pierwszych miesiącach po porodzie