Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki jogurtowe na 6 sposobów. Przepisy na słodkie danie z owocami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 listopada 2020
placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią
Fot. iStock
 

Placuszki jogurtowe mają wielu wielbicieli, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Delikatne placki, przyrządzane na różne sposoby, najlepiej smakują podawane na gorąco, ze słodkimi dodatkami. Jak przygotować placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami lub z kremem czekoladowym?

Placuszki jogurtowe to proste w przyrządzeniu danie, pasujące na śniadanie, jak obiad czy kolację. Słodkie placki można serwować z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami, wg uznania.

Placuszki jogurtowe z bananem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z bananem — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placuszki jogurtowe z jabłkiem — przepis

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z jabłkiem — składniki: 

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 220 g mąka pszenna
  • 100 ml oleju
  • jabłko
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa korzenna

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną (ok. łyżeczki) wymieszaj. Dodaj jajko, olej oraz starte na średnich oczkach jabłko.
  2. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Placuszki jogurtowe z malinami — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z malinami — składniki: 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • szklanka malin + owoce do dekoracji
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jogurt, jajka, olej, sok z cytryny. Dosyp mąkę dokładnie mieszając, by nie było grudek.
  2. Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź porcję ciasta, układając 2-3 maliny na każdym placuszku, smaż z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
  3. Podaj jeszcze gorące, z pozostałymi malinami, posypane cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe z jagodami — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStockplacuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Placuszki jogurtowe z jagodami — składniki: 

  • szklanka jagód
  • szklanka mąki pszennej
  • mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.
  2. Przesiej mąkę do utartych żółtek i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj jagody i ostrożnie wymieszaj je drewnianą łyżką.
  3. Białka unij na sztywno, dodaj je do ciasta i delikatnie zamieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Smaż z obu stron aż będą rumiane.

Placuszki jogurtowe z nutellą — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z nutellą — składniki: 

  •  1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nutelli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. W misce wymieszaj roztrzepane jajko, jogurt i nutellę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Teflonową lub ceramiczną patelnię rozgrzej bez tłuszczu, formuj łyżką placuszki i smaż na średnim ogniu, aż do chwili, gdy ukażą się pęcherzyki powietrza — wtedy przewróć na drugą stronę.
  3. Podawaj z cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe z dynią — przepis

Fot. iStock

Placki jogurtowe z dynią — składniki: 

  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1.  Jogurt przełóż do miseczki, wbij do niego jajko i dodaj purée z dyni  (ugotowaną lub upieczoną i zblendowaną dynię) – wymieszaj dokładnie.
  2. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj aż do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  3. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, formując okrągłe placuszki. Smaż je na wolnym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
  4. Usmażone placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane miodem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Placki po węgiersku – z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 listopada 2020
Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą
Fot. iStock
 

Placki po węgiersku — pod tą nazwą kryją się swojskie placki ziemniaczane, serwowane z gulaszem. Wbrew nazwie, to danie nie należy do sztandarowych dań Węgrów, którzy nie podają w ten sposób gulaszu. Placki po węgiersku są daniem smacznym i sycącym, idealnym na obiad. Jak je przygotować na różne sposoby?

Placki po węgiersku, zwane także plackami zbójnickimi, są proste w przygotowaniu, choć  mogą wydawać się czasochłonne, biorąc pod uwagę samo przygotowanie większej ilości tartych ziemniaków. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu, ponieważ złociste, chrupiące placki w połączeniu z aromatycznym, gęstym gulaszem, to prawdziwe niebo kulinarne. Warto wypróbować różne przepisy, z różnymi rodzajami mięsa, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych należą placki po węgiersku z mięsem gulaszowym, kurczakiem oraz kiełbasą.

Placki po węgiersku — przepis

Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Placki po węgiersku — składniki:

Na gulasz:

  • 500 g mięsa na gulasz
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła takie jak papryka ostra, papryka słodka, chili, tymianek
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie: 

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Mięso gulaszowe opłucz, osusz, obtocz w mące.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż w każdej strony przygotowane mięso. Dodaj nieco wody i cebulę z ulubionymi ziołami. Duś 40 minut pod przykryciem.
  4. Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, duś do miękkości. Sos zagęść mąką wg potrzeby.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki ziemnaiczane  wyłóż na talerze i polej gorącym gulaszem, posyp startym serem i dołóż śmietanę.

Placki po węgiersku z kurczakiem — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kurczakiem — składniki:

Na gulasz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 0,5 l bulionu
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokój na większe kawałki. Obtocz je w mieszance mąki, słodkiej papryki i soli.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć mięso i smaż z każdej strony do zarumieniania.
  4. W osobnym garnku zeszklij na oleju pokrojoną cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
  5. Po 5 minutach do garnka wlej 1/3 bulionu i duś pod przykryciem. Po około 10 minutach wrzuć obsmażonego kurczaka, wlej resztę bulionu i gotuj około 10-15 minut. Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz zbędzie zbyt rzadki, zagęść go mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.

Placki po węgiersku z kiełbasą — przepis

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kiełbasą — składniki:

Na gulasz:

  • 2  podsuszane kiełbasy
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry, pieczarki, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kiełbasę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz paprykę.
  3. Gdy składniki się przyrumienią, wrzuć pieczarki i pomidory. Smaż do chwili, gdy woda odparuje wystarczająco. Następnie wlej sos pomidorowy, duś 10 min na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Jakie substancje znajdują się w składzie dermokosmetyków?

Redakcja
Redakcja
16 listopada 2020
Fot. Pexels

Rynek obfituje w kosmetyki przeznaczone do każdego rodzaju cery. Dzielą się one na drogeryjne i apteczne. Podział na dwa rodzaje jest spowodowany zawartością preparatów. Skład kosmetyków aptecznych to substancje o działaniu terapeutycznym. Do drogeryjnych zaś dodaje się zapachy, parabeny oraz sztuczne barwniki. Jakie jeszcze składniki są w nich obecne?

Jak czytać skład kosmetyków?

Dostępność na rynku wielu preparatów bardzo często powoduje zamieszanie w głowie konsumenta. Wybiera on produkt, który polecają inni lub taki, który wydaje mu się dostosowany do jego potrzeb. Nierzadko nie czyta, jaki jest skład kosmetyków, wierząc w zapewnienia producenta. To błąd, ponieważ nie każdy produkt działa zgodnie z obietnicami. Stosowanie niektórych może nawet wpłynąć na pogorszenie kondycji skóry.

Udając się na zakupy do drogerii lub apteki, powinniśmy wiedzieć, jak prawidłowo czytać skład kosmetyków. Informacje o poszczególnych substancjach można znaleźć na stronach internetowych. Jeden z ważniejszych adresów to INCI – międzynarodowa baza kosmetyków, w której można znaleźć substancje dozwolone i zakazane. Obowiązuje ona między innymi na terenie Unii Europejskiej. Bazą INCI posługują się producenci kosmetyków w Stanach Zjednoczonych i Chinach. Czytając skład preparatów kosmetycznych, warto pamiętać o jednej zasadzie – o zwróceniu uwagi na kolejność substancji umieszczonych na etykiecie. Najwyższe pozycje to te związki, których w danym kosmetyku jest najwięcej. Najniższe zaś to te, które uważa się za dodatkowe.

Skład dermokosmetyków i produktów drogeryjnych

Dermokosmetyki różnią się od typowych preparatów drogeryjnych. Zawarte w nich substancje mają nie tylko działanie pielęgnacyjne, ale też terapeutyczne. W związku z tym można je kupić wyłącznie w aptekach i niektórych drogeriach. Ich formuła jest pozbawiona parabenów, konserwantów, a także związków o działaniu drażniącym. Nie mają komponentów zapachowych. Tego rodzaju związki obecne są natomiast w preparatach drogeryjnych, dlatego nie ma pewności, że nie podrażnią one skóry lub nie wywołają uczulenia.

Jednym z najczęściej pojawiających się składników w dermokosmetykach jest parafina. Ma ona działanie intensywnie natłuszczające. W ich składzie są także kompleksy nawilżające i zatrzymujące wodę w skórze. Warto też wspomnieć o leczniczych olejach roślinnych, które czynią skórę gładką i bardziej elastyczną, lecz nie pozostawiają na jej powierzchni tłustej warstwy. Większość substancji czynnych w dermokosmetykach zamknięta jest w miceli – kosmetyku uwalnia się tylko tyle, ile jest niezbędne do pielęgnacji. Tym samym jest on o wiele wydajniejszy niż klasyczny preparat drogeryjny. Choć za dermokosmetyki trzeba zapłacić nieco więcej, to są zdecydowanie warte swojej ceny. Kupując je mamy pewność, że nie pogorszymy kondycji swojej skóry.


Artykuł partnera


Zobacz także

Zielona tarta z musem jeżynowym

Azjatycki przepis na szczupłą sylwetkę

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika? Wybierz ulubiony przepis