Go to content

Placuszki jogurtowe na 6 sposobów. Przepisy na słodkie danie z owocami

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią
Fot. iStock

Placuszki jogurtowe mają wielu wielbicieli, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Delikatne placki, przyrządzane na różne sposoby, najlepiej smakują podawane na gorąco, ze słodkimi dodatkami. Jak przygotować placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami lub z kremem czekoladowym?

Placuszki jogurtowe to proste w przyrządzeniu danie, pasujące na śniadanie, jak obiad czy kolację. Słodkie placki można serwować z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami, wg uznania.

Placuszki jogurtowe z bananem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z bananem — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placuszki jogurtowe z jabłkiem — przepis

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z jabłkiem — składniki: 

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 220 g mąka pszenna
  • 100 ml oleju
  • jabłko
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa korzenna

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną (ok. łyżeczki) wymieszaj. Dodaj jajko, olej oraz starte na średnich oczkach jabłko.
  2. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Placuszki jogurtowe z malinami — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z malinami — składniki: 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • szklanka malin + owoce do dekoracji
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jogurt, jajka, olej, sok z cytryny. Dosyp mąkę dokładnie mieszając, by nie było grudek.
  2. Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź porcję ciasta, układając 2-3 maliny na każdym placuszku, smaż z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
  3. Podaj jeszcze gorące, z pozostałymi malinami, posypane cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe z jagodami — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStockplacuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Placuszki jogurtowe z jagodami — składniki: 

  • szklanka jagód
  • szklanka mąki pszennej
  • mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.
  2. Przesiej mąkę do utartych żółtek i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj jagody i ostrożnie wymieszaj je drewnianą łyżką.
  3. Białka unij na sztywno, dodaj je do ciasta i delikatnie zamieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Smaż z obu stron aż będą rumiane.

Placuszki jogurtowe z nutellą — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z nutellą — składniki: 

  •  1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nutelli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. W misce wymieszaj roztrzepane jajko, jogurt i nutellę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Teflonową lub ceramiczną patelnię rozgrzej bez tłuszczu, formuj łyżką placuszki i smaż na średnim ogniu, aż do chwili, gdy ukażą się pęcherzyki powietrza — wtedy przewróć na drugą stronę.
  3. Podawaj z cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe z dynią — przepis

Fot. iStock

Placki jogurtowe z dynią — składniki: 

  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1.  Jogurt przełóż do miseczki, wbij do niego jajko i dodaj purée z dyni  (ugotowaną lub upieczoną i zblendowaną dynię) – wymieszaj dokładnie.
  2. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj aż do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  3. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, formując okrągłe placuszki. Smaż je na wolnym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
  4. Usmażone placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane miodem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl