Go to content

Fasolka po bretońsku na trzy sposoby. Wybierz swój ulubiony przepis

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki
Fot. iStock

Fasolka po bretońsku jest jednym ze sztandarowych dań przygotowywanych z fasoli. To sycąca, aromatyczna i smaczna potrawa, która nie jest zbyt skomplikowana do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszny obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą lub wege, wybierz swój ulubiony przepis.

Fasolka po bretońsku — jaka fasola się sprawdzi?

Do przygotowania fasoli po bretońsku można wykorzystać jednakowo fasolę z puszki (konserwową), jak i suszone nasiona (np. Piękny Jaś. Jaś karłowy, czy też czerwona fasola). Suchą fasolę przed gotowaniem należy moczyć przez noc w garnku, aby napęczniała. Najlepiej, by nasiona przeleżały w wodzie nie mniej niż 12 godzin. Moczenie fasoli, poza skróceniem czasu potrzebnego do jej ugotowania pozwala również usunąć związki, które powodują wzdęcia i inne problemy trawienne.

Jak moczyć fasolę?

Do moczenia fasoli potrzeba 4 razy więcej wody niż samych nasion, które tę wodę wchłaniają, pęczniejąc. Fasolę najlepiej zostawić na noc, zmieniając wodę podczas moczenia. Odstawiona przez noc fasola następnego dnia powinna być przepłukana pod bieżącą wodą i przełożona do garnka z czystą wodą. Można wykorzystać także inne rodzaje fasoli, przyjmując zasadę, że duże nasiona wymagają długiego moczenia, ale inne strączkowe można moczyć krócej.

Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku wymaga odpowiedniego doprawienia, które podkreśli jej smak, a także ułatwi trawienie. Sprawdzi się tu np. pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, papryka ostra lub słodka w proszku, sproszkowane chili. Przyprawy, które warto dodać do przygotowywanej fasoli poprawiają także proces trawienia i pozwalają uniknąć przykrych dolegliwości, które mogą pojawić się po zjedzeniu większej ilości ciężkostrawnej fasoli.

Aby fasolka po bretońsku miała najlepszy smak, potrzebuje nieco czasu na „przegryzienie się” składników. Po prostu warto odstawić ją, choć na godzinę, przed podaniem na stół. Najlepiej jednak smakuje po odgrzaniu, po nocy spędzonej w lodówce, gdy smaki są już odpowiednio przemieszane.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — przepis

Kiełbasa to doskonała, bo aromatyczna i sycąca wkładka do dań z fasoli. Smak fasoli i wędzonej kiełbasy dobrze ze sobą współgrają.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • pętko kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • duża marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wieczorem fasolę opłucz, wsyp do garnka i zalej wodą. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz nasiona i zalej nową porcją świeżej wody. Postaw garnek z fasolą na gazie. Zagotuj, dodaj sól, koncentrat i wszystkie przyprawy. W międzyczasie kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem na oleju.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę i razem z kiełbasą i cebulą wrzuć do gotującej się fasolki. Trzymaj wszystko na ogniu ok. 1,5 godziny, dopóki fasola nie zmięknie.

Fasolka po bretońsku z puszki — przepis

Fasolka po bretońsku z puszki to opcja na szybsze, ale równie smaczne przygotowanie dania. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu w oczekiwaniu na zmiękniecie nasion fasoli przez noc. Przy użyciu fasoli w puszce można przystąpić do przygotowania dania od razu po zaopatrzeniu się w potrzebne produkty.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z puszki — składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • duża cebula
  • puszka pomidorów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Fasolkę odsącz z zalewy. Cebulę i kiełbasę pokój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i  liście laurowe, podsmaż chwilkę. Następnie wlej pomidory i odsączoną fasolkę. Duś jeszcze 5-10 minut, do zgęstnienia, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

Fasolka po bretońsku wege — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezmięsnych dań. Fasola to świetne źródło białka, którego niedobory zagrażają osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku wege — składniki:

  • 500 g suchej fasoli Jaś
  • biała cebula
  • marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
  • nieco natki pietruszki dla ozdoby

Przygotowanie: 

Fasolę namocz przez noc. Następnego dnia odlej wodę, nalej nową i ugotuj fasolę z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasola nieco zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę marchew i resztę przypraw.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek wyciśnięty przez praskę. W międzyczasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do miękkiej cebulki dodaj mąkę pszenną i zrumienień ją delikatnie, po czym zasmażkę dodaj do fasoli. Gotowe danie posyp świeżo poszatkowaną natką pietruszki.


źródło: www.przyslijprzepis.pl