Go to content

Brownie – idealnie czekoladowe, wilgotne ciasto. Jak upiec brownie na różne sposoby?

Brownie - z czekolady, fasoli, buraka, z malinami - przepis
Fot. iStock

Brownie to ciasto, które podbiło podniebienia miłośników domowych wypieków. Nie bez przyczyny zyskało ono miano najbardziej czekoladowego ciasta, a jego sława z Ameryki, rozszerza się na całą Europę. Przepisów na brownie jest wiele – z fasoli, buraka, czekolady, czy z malinami lub orzechami. Warto wypróbować różne wariacje i wybrać ulubiony przepis.

Skąd się wzięło brownie?

Podstawą brownie w tradycyjnych przepisach jest czekolada. Ciemna, intensywna, oddaje ciastu kolor i głęboki smak. Brownie jest dość specyficzne, ponieważ na pierwszy rzut oka nie wygląda na coś specjalnego. Tymczasem to niskie, niepozorne ciasto, zachwyca wilgotnym, aromatycznym środkiem. Wg. opowieści, brownie był efektem gapiostwa gospodyni, która do przygotowywanego ciasta nie dodała proszku do pieczenia. Mimo wszystko postanowiła zaserwować gościom swój zakalec. To płaskie ciasto niespodziewanie wprawiło gości w zachwyt, i drogą pantoflową rozniosła się wieść o nietypowym, ale pysznym wypieku.

Fot. iStock/brownie

Do upieczenia brownie potrzeba jest kilka składników. Podstawą ciasta jest oczywiście czekolada, ale można zastąpić ją fasolą czy burakami, a efekt i tak będzie znakomity. Do tego wystarczy mąka, masło, cukier i jajka, ewentualnie jakieś dodatki (owoce, orzechy), by upiec pyszne i wyjątkowo sycące ciasto. Warto sięgnąć po przepisy na brownie z czekolady, fasoli, buraka i z malinami, by zdecydować, która wersja jest najlepsza.

Brownie czekoladowe – przepis

Klasyczna odsłona brownie, która zachwyci swą prostotą i smakiem wszystkich miłośników czekolady.

Fot. iStock/brownie

Brownie czekoladowe – składniki:

  • 200 g masła
  • 3  tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Masło przełóż do rondelka i na niewielkim ogniu poczekaj, aż się roztopi. Dodaj do niego 2 tabliczki połamanej na kawałki gorzkiej czekolady. Mieszaj do roztopienia i zdejmij z ognia.
  2. W misce wymieszaj mikserem lub trzepaczką jajka z cukrem. Dodaj do nich schłodzoną roztopioną czekoladę z masłem. Zmiksować na gładko.
  3. Dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy – zmiksuj na gładką masę.
  4. Prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ciasto, wyrównaj powierzchnię. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160ºC.
  5. Trzecią tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce na grubych oczkach i posyp ciasto z wierzchu.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut – ciasto powinno delikatnie urosnąć.
  7. Po ostudzeniu podziel na małe kawałki.

Brownie z fasoli – przepis

Brownie z fasoli jest ciekawą alternatywą dla klasycznej i kalorycznej słodyczy, jaką jest czekolada.

Brownie - z czekolady, fasoli, buraka, z malinami - przepis

Fot. iStock/brownie z fasolą

Brownie z fasoli – składniki: 

Ciasto:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 10 daktyli bez pestek
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 banany
  • 10 suszonych śliwek
Polewa:
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %

Przygotowanie:

  1. Fasolę wysyp na sitko, wypłucz pod wodą krótko i odsącz. Zmiksuj następnie z daktylami, kakao, miodem, syropem klonowym oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj jajka i zmiksuj na gładką masę, pod koniec dodając olej kokosowy i banany. Dodaj posiekane suszone śliwki i wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do foremki (20 x 23 cm) i piec ok. 40 w 170 ºC. Po upływie tego czasu wyjmij z piekarnika i ostudź.
  4. Przygotuj polewę: w małym garnuszku zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę, zdejmij z ognia. Wymieszaj dokładnie, aż polewa stanie się jednolita.
  5. Na przestudzone brownie wylej polewę.

Brownie z malinami – przepis

Ten przepis to opcja dla wielbicieli smaku malin, które uszlachetnią każde ciasto.

Brownie - z czekolady, fasoli, buraka, z malinami - przepis

Fot. iStock/brownie z malinami

Brownie z malinami – składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej (2 tabliczki)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 250 g cukru
  • 140 g mąki
  • mała szczypta soli
  • ok. 200 g malin

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do 160ºC. Małą foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuść w garnuszku na minimalnym ogniu. Wrzuć do niego 2 czekolady połamane na kawałeczki (1 rządek czekolady odłóż do starcia) i cały czas mieszając roztop i zdejmij z palnika.
  • Jajka i cukier zmiksuj w oddzielnej misce. Dodać do masy roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj ponownie.
  • Dodaj mąkę i sól, zmiksuj na jednolite ciasto. Wylej je do przygotowanej blaszki, na wierzch zetrzyj odłożoną czekoladę.
  • Maliny delikatnie wciśnij w ciasto.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut – ciasto powinno minimalnie urosnąć.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, pokrój ciasto i połóż na wierzch świeże maliny.

Brownie z buraka – przepis

Brownie z buraka – składniki: 

  • 0,5 kg buraków
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła (lub masła orzechowego)
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich

Polewa:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %

Przygotowanie:

  1. Ugotuj buraki, pokrój je i zblenduj na gadką masę. Orzechy drobno posiekaj.
  2. Do zblendowanych buraków dodaj jajka, cukier, orzechy, kakao, mąkę, cynamon, masło lub masło orzechowe, proszek do pieczenia – wszystko wymieszaj.
  3. Połowę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, wlej do ciasta i wymieszaj. Przelej jednolitą masę do wyłożonej papierem formy.
  4. Piecz w 180ºC ok. 35-40 minut.
  5. Przygotuj polewę: w rondelku zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę, zdejmij z ognia. Wymieszaj dokładnie, aż polewa stanie się jednolita.
  6. Na przestudzone brownie wylej polewę.

źródło:  ugotuj.to ,www.kwestiasmaku.com , www.przyslijprzepis.pl