Go to content

Barszcz wigilijny na trzy sposoby – z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków

barszcz wigilijny z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków
Fot. iStock

Barszcz wigilijny to potrawa, bez której nie mogą obejść się tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Pyszny, aromatyczny, podawany w filiżance lub na talerzu z dodatkami, to jedno z ulubionych dań na świątecznym stole, które często rozpoczyna uroczystą kolację. Wypróbuj przepis na barszcze wigilijny na zakwasie, bez zakwasu, z pieczonych buraków.

Przygotowania barszczu nie warto zostawiać na ostatnią chwilę, ponieważ smakuje najlepiej, gdy jego smaki zdążą się przejść i zupa staje się najbardziej esencjonalna. Do świątecznego barszczu można podać uszka z kapustą i grzybami lub kołduny z mięsem, lub ze śledziami, które goszczą na stołach wielu polskich rodzin. Można również wypić go w filiżance, do pierogów czy krokietów.

Barszcz wigilijny na zakwasie z grzybami — przepis

Zakwas z buraków to tradycyjny dodatek do barszczu, który zapewnia wspaniały, kwaskowy posmak buraków, oraz głęboką barwę wigilijnej zupy. Najlepszy jest zakwas przygotowywany samodzielnie, ale w tym przypadku należy pamiętać, że trzeba go wstawić minimum na 7 dni przed świętami, by buraki zdążyły się ukisić odpowiednio. Lepiej zrobić to jeszcze wcześniej, w razie, gdyby zakwas się popsuł i konieczne byłoby ponownie nastawienie. Przecedzony ukiszony zakwas można przechowywać do kilku tygodni w lodówce. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ zakwas buraczany jest niezwykle zdrowy — zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, betainę, antocyjany, fitosterole, błonnik oraz bakterie kwasu mlekowego.

barszcz wigilijny z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków

Fot. iStock

Barszcz wigilijny na zakwasie z grzybami — składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 3 l wywaru warzywnego
  • 3-4 grzyby suszone
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 jabłko winne (szara lub złota reneta, antonówka)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie: 

  1. Buraki obierz, pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka, wlej bulion warzywny, dodaj grzyby suszone (można je wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody), ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu.
  2. Gdy buraki zmiękną, dodaj zakwas, pokrojone ząbki czosnku, umyte jabłko pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzej przez kilka minut i  zdejmij z ognia. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
  3. Odstaw barszcz  na noc, a następnego dnia przecedź.

Barszcz wigilijny bez zakwasu — przepis

Barszcz wigilijny można także przyrządzić z samych buraków, bez dodatku zakwasu buraczanego. Najlepsze do tego będą buraki o krwiście czerwonym soku, dzięki czemu barszcz nie stanie się bury w kolorze. Także świeżym burakom nie brakuje cennych dla zdrowia substancji. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy C, A, K oraz E, a także minerały: potas, magnez, cynk, żelazo. W burakach nie brakuje także antyoksydantów chroniących przed przedwczesnym starzeniem się komórek, błonnika ważnego dla pracy układu pokarmowego, oraz  betainy, choliny, i flawonoidów, które chronią przed nowotworami.

barszcz wigilijny z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków

Fot. iStock

Barszcz wigilijny bez zakwasu — składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna do wywaru
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu — najlepiej jabłkowego
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
  2. Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków — przepis

Barszcz wigilijny można przygotować również z pieczonych buraków. Dzięki temu wigilijna zupa będzie miała głęboki smak i aromat.

barszcz wigilijny z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków

Fot. iStock

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków — składniki: 

  • 5 dużych buraków
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • czarny pieprz w ziarnach
  • sól
  • majeranek
  • sok z cytryny
  • ocet jabłkowy
  • 1-2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:  

  1. Grzyby zalej wodą wieczorem i mocz przez noc, następnie ugotuj je w tej samej wodzie przez ok. 20 minut razem z liściem laurowym i obranymi ząbkami czosnku. Wody nie wylewaj.
  2. Buraki umyj, odetnij końce z dwóch stron (duże przekrój na pół), zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC  przez około 1,5 godziny. Gdy zmiękną, wyjmij je i ostudź.
  3. Upieczone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Bulion warzywny dopraw solą, ziarenkami pieprzu w kulkach, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, dodaj starte buraki,  i zagotuj. Następnie dodaj do smaku sok z cytryny i ocet jabłkowy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Barszcz przecedź i dodaj do niego grzybki wraz z wodą po gotowaniu. Dopraw łyżeczką cukru.

źródło: www.przyslijprzepis.pl