Jajowar to urządzenie, które może nie jest niezbędne w kuchni, ale zdecydowanie ułatwia czynność, jaką jest gotowanie jajek. Wbrew pozorom nie jest to najprostsza rzecz na świecie, jeśli weźmiemy pod uwagę konieczność pilnowania czasu na gotowanie oraz niespodzianki typu niedostatecznie oraz nadmiernie ścięte jajko. Co to jest jajowar i na co warto zwrócić uwagę przy jego zakupie?
Jajowar – co to jest i jak działa?
Jajowar, jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie do gotowania jajek. Ma ono prostą konstrukcję, która pozwala na równie prostą obsługę podczas przygotowania jaj. Najważniejsza w nim jest płyta grzewcza z ukształtowanymi miejscami na nie. Jednocześnie można ugotować w nim kilka jajek, co zależy od danego modelu jajowaru. A im więcej miejsc na jajka, tym wyższa cena urządzenia.
Aby przygotować jajka, umieszczamy je we wgłębieniach, do pojemnika wlewamy wodę, a następnie ustawiamy czas i jajowar wykonuje swoje zadanie. Koniec pracy zazwyczaj sygnalizuje dźwiękiem.
Jajowar pozwala na ugotowanie jajka o doskonałej konsystencji. To jest ważne nie tylko ze względu na smak, ale i zdrowie. Przegotowane jajko traci wiele ze swoich walorów odżywczych. A warto przypomnieć, że w jajku kryje się wiele cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nim proteiny, witaminy A, E, D i B, minerały takie jak: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen. W żółtku nie brakuje aminokwasów, zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Obecne w nim luteina i zeaksantyna oraz cholina chronią przed rozwojem chorób takich jak miażdżyca, nowotwory oraz choroby neurodegeneracyjne.
Jajowar – na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?
Przed wyborem urządzenia dobrze jest porównać do siebie kilka modeli, by wybrać najlepszy. Warto zwrócić uwagę na:
- moc – im większa, tym jajowar szybciej przygotuje jajka;
- pojemność – jest bardzo istotna, szczególnie gdy rozważany jest zakup dla wieloosobowej rodziny. Warto sprawdzić ile form na jajka mają poszczególne modele – może ich być od 3 do nawet 8 jajek.
- sygnał świetlny lub dźwiękowy – niektóre modele jajowarów zostały wyposażone są w lampkę kontrolną lub sygnał dźwiękowy, które informują o upływie czasu gotowania;
- możliwość mycia w zmywarce – posiadacze zmywarek powinni zwrócić uwagę na to, czy wdany model jajowaru pozwala na umycie nieelektronicznych części tego urządzenia w zmywarce;
- materiał z którego wykonano jajowar – elementy urządzenia powinny być wykonane ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury, spełniającego rolę termoizolacyjną, co zapobiegnie ryzyku oparzenia.
Co zrobić, by skorupki jajek nie pękały w jajowarze?
Gotowanie jajek często kończy się pęknięciem ich skorupki i wylaniem się części białka do wody. Takie jajko ani nie wygląda estetycznie, ani nie smakuje dobrze, „wyłapując” smak soli użytej podczas gotowania. Wiele osób ma nadzieję, że jajowar wybawi ich od problemu pękniętych skorupek. Niestety nie ma tu żadnej reguły – skorupki mogą pęknąć tak samo, jak podczas klasycznego gotowania jaj. Można natomiast wypróbować dwa sposoby, które pozwalają uniknąć tego problemu. Przed włożeniem jaj do formy warto je delikatnie od czubka nakłuć igłą, co zwiększy szanse na to, że skorupki nie pękną. Niektóre modele jajowarów mają wbudowane nakłuwaki do jaj, co upraszcza zadanie. Drugą wskazówką jest odpowiednio wczesne wyjmowanie jaj z lodówki. Włożenie schodzonego jaja do wrzątku jest wręcz gwarantem pęknięcia. Jajko w temperaturze pokojowej ma większe szanse pozostać całe, zarówno gotowane w garnku jak i w jajowarze.
Jajowar – opinie
Osoby korzystające na co dzień z jajowaru chwalą sobie to urządzenie. Nie da się nie zauważyć, ze to duża wygoda i ułatwienie. Nie zajmuje on wiele miejsca w kuchni, obsługa jest prosta, nie ma konieczności pilnowania minutnika czy zegarka, by w odpowiednim czasie zdjąć jajka z ognia. Jajowar „dopilnuje”, by jajka na twardo lub miękko wyszły idealne. Cena także jest przystępna, choć uzależniona od modelu i ilości miejsc na jajka. Można kupić jajowar już od 40 zł do 200 zł, więc cena nie jest wysoka. Do wad, o ile można tak to potraktować, należy ograniczona ilość miejsc na jajka. Ugotowanie przy pomocy jajowaru większej ilości jaj np. na święta Wielkanocne jest nie lada wyczynem, jeśli akurat znajdują się w nim np. dwie albo trzy formy na jajka. Wtedy znacznie szybciej i wygodniej gotuje się większą ilosć tradycyjnym sposobem – w garnku.