Gotowanie Przepisy Śniadanie

Pyszne i delikatne jajka w koszulce. Podpowiadamy jak je zrobić różnymi sposobami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 marca 2020
Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu
Fot. iStock
 

Przygotowanie jajka w koszulce jest tylko nieco bardziej skomplikowane, niż w przypadku jajka na miękko lub na twardo. Mając odpowiedni przepis na jajka w koszulce, zadanie staje się prostsze. Delikatne jajko z płynnym, smacznym żółtkiem jest idealnym dodatkiem do bardziej wyszukanego śniadania.

Jajka w koszulce nazywane są z francuskiego jajkami poszetowymi, czy bardziej znajomo – jajkami benedyktyńskimi lub po florencku.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce – jak je zrobić?

Jest kilka sposobów na to, by udało się ugotować je tak, by miały ładny kształt i idealną konsystencję. Przede wszystkim należy pamiętać, że jajka powinny być jak najświeższe. Im starsze jajko, tym większe ryzyko, że białko rozleje się i nie będzie wyglądało apetycznie. Można spróbować przecedzenia jajka przez bardzo gęste sitko po to, by usunąć nadmiar lejącego się białka. Żeby sobie ułatwić zadanie przed rozpoczęciem gotowania, jaja warto osobno wbić na spodeczki lub do szklanek, by delikatnie przełożyć je do wody, zamiast wbijać wprost ze skorupek. Trzeba pamiętać, by woda nie gotowała się intensywnie, a jedynie delikatnie „bulgotała”, by jajko utrzymało ładny kształt.

Jajka w koszulce bez octu – przepis

Czyli jajka w koszulce, z czystej wody z odrobiną soli, to jeden ze sposobów przygotowania.

  1. Należy zagotować w garnku wodę z odrobiną soli.
  2. Kiedy woda wrze, należy zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Wodę trzeba zamieszać, by powstał wir i delikatnie wrzucić jajka do garnka.
  4. Po upływie ok 3 – maksymalnie 4 minut, co zależy od wielkości jajka – należy jajka w koszulce wyjąć na talerz. Można również włożyć na chwile do naczynia z zimną wodą, by zahamować dalszy proces ścinania się jajka.

Jako powinno być delikatne i kruche, z płynnym żółtkiem i zwartym, w miarę kształtnym białkiem.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce z wody z octem

To drugi sposób na jajka w koszulce. Ocet do wody dodaje się po to, by otrzymać bardziej zwartą konsystencję białka. Gotuje się je w ten sam sposób, co w powyższym przepisie, z tą tylko różnicą, że na litr wody dodaje się 2 łyżki octu. Dzięki temu jajko wygląda bardziej estetycznie, a w samym jajku nie czuć smaku i zapachu dodanego octu. Minusem może być nieco inna, bardziej gumowata konsystencja białka, co nie każdemu może odpowiadać.

Jajka w koszulce – folia do żywności

Ten sposób gotowania jajek pozwala na uzyskanie ładnego kształtu i zlikwidowania problemu ciągnących się białek. Folia może być posmarowana olejem lub oliwą, aby jajka nie przywierały do niej.

  1. Należy zagotować w garnku wodę z odrobiną soli.
  2. Kiedy woda wrze, należy zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Jaja pojedynczo i delikatnie wbija się do folii, zawiązuje od góry i wkłada do wrzątku.
  4. Po upływie ok 3-4 minut (zależy od wielkości jajka) jajka wyjmuje się z folii na talerz. Można również włożyć na chwile do naczynia z bardzo zimną wodą, by zahamować proces dalszego ścinania się jajka.

To wszystko folia ułatwia przygotowania jajka w koszulce – jej wykorzystanie to indywidualny wybór.

Jajka w koszulce z mikrofali

Jajka w koszulce z mikrofali to przepis dla tych, którzy lubią chodzić na skróty. Przygotowanie jajek jest szybkie i bezproblemowe. Potrzebujesz:

  • jajko,
  • pół kubka wody,
  • pół łyżeczki octu
  1. Wlej do kubka wodę i ocet, zamieszaj. Wbij do środka jajko – powinno być ono całe przykryte wodą z octem, nie może nigdzie wystawać.
  2. Włóż kubek do mikrofalówki, nakryj go talerzykiem.
  3. Mikrofalówkę ustaw na średnią moc na 60 sekund. Gdy czas upłynie, sprawdź, czy jajko jest gotowe. jeśli jeszcze się nie ścięło odpowiednio, włóż kubek do mikrofalówki na 15- 20 sekund.

Jajka w koszulce z sosem holenderskim – przepis

To znakomita wariacja dotycząca jaja w koszulce. Doskonale pasuje jako dodatek do świeżej sałaty, sprawdzi się w towarzystwie podduszonego na maśle szpinaku lub też po prostu na chrupiące pieczywo, co proponujemy poniżej.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce z sosem holenderskim: składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • dwa litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu (opcjonalnie, można nie stosować)

Składniki na sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,
  • zmielony biały pieprz
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos holenderski: żółtka ubić z dodatkiem soli, pieprzu, oraz soku z cytryny na puszysto. Ubijając, należy dodawać po trochę gorącego, płynnego masła. Sos powinien być gęsty, przypominający majonez.
  2. Jajka przygotować zgodnie z jednym z powyżej opisanych sposobów (z octem, bez octu, w folii).
  3. Pieczywo można podpiec w piekarniku lub tosterze, by było chrupiące. Na pieczywie ułożyć jajko w koszulce po florencku. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem.

źródło:  kukbuk.pl,dziendobry.tvn.pl

Gotowanie Przepisy Śniadanie

Jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika? Wybierz ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
26 marca 2020
Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika
Fot. iStock/GMVozd
 

Jajka sadzone to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która często pojawia się jako dodatek do młodych ziemniaków i mizerii na obiad. Lubimy smak jajek i doceniamy je za walory odżywcze, więc nic dziwnego, że mają one w różnej postaci wielu amatorów. Można je można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując przepis na jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika.

Jajka sadzone – kalorie (kcal)

Jajka zawierają wiele cennych dla zdrowa substancji, więc warto sięgać po nie każdego dnia. Jednak żeby najlepiej przysłużyło się zdrowiu, najlepiej by było na miękko. Jajka na twardo mają z powodu dłuższego gotowania aż połowę mniej substancji odżywczych, w porównaniu do surowego jajka. Jajka sadzone również tracą trochę tych substancji , a w zależności od sposobu ich przygotowania, np. z użyciem oleju, bywają kaloryczne. Ile kcal mają jajka sadzone? Średniej wielkości jajko sadzone (55 g) zawiera około 108 kalorii (kcal). W 100g jajek sadzonych znajdziemy 196 kcal. Jajka przygotowane na tłuszczu nie są zalecanym elementem odchudzających diet.

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Fot. iStock/kajakiki

Jajka sadzone – przepis

Przepis na jajka sadzone jest wyjątkowo nieskomplikowany. Jednak mimo, że to prosta w przyrządzeniu potrawa,  niekiedy powoduje na patelni problemy. Zazwyczaj są to jajka przesmażone, z gumowatym białkiem i zbyt mocno ściętym żółtkiem. Co prawda wszystko zależy od indywidualnych preferencji każdego z nas, ale znacznie wyżej cenione są jajka delikatne, z półpłynnym żółtkiem, które po przecięciu jajka swobodnie z niego wypływa. Ten przepis pozwoli przyrządzić jajka tak, jak lubisz.

Składniki:

  • jajka – ilość wg. uznania,
  • tłuszcz –  masło,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka sadzone – przygotowanie:

  1. Niewielką ilość tłuszczu należy mocno rozgrzej i z niewielkiej wysokości wbij jajko bezpośrednio na patelnię lub przelej jajo z płaskiego spodeczka tak, by żółtko się nie rozlało;
  2. Zmniejsz ogień, posyp solą i pieprzem, jeśli lubisz i smaż ok. 3 minut (zależy od wielkości jajka), do czasu, aż białka się zetną, a żółtka lekko zgęstnieją;
  3. Aby jajko lekko ścięło się od góry, nakryj patelnię pokrywką do momentu ścięcia, lub przechyl patelnię i łyżką polewaj jajka masłem, by góra jajka delikatnie się ścięła;
  4. Drewnianą łopatki wyjmij jajka na talerz.

Jajka wykorzystane do przygotowania potrawy powinny być jak najświeższe, by białko było zwarte i nie rozlewało się nieestetycznie po patelni. Ze smakiem jajka najlepiej współgra masło (najlepiej klarowane), inne tłuszcze bywają nieco cięższe i mogą specyficznie zmieniać smak jajek. Najlepiej, by patelnia miała nieprzywierającą powłokę ceramiczną lub teflonową. Są również w sprzedaży patelnie, które posiadają specjalne wgłębienia na jajka, co gwarantuje ładny ich kształt po usmażeniu.

Jajka sadzone po angielsku na boczku – przepis

Jajka sadzone po angielsku na boczku to pomysł na klasyczne angielskie śniadanie. Ponieważ jest ono kaloryczne, zdecydowanie nie jest polecane osobom na diecie.

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Fot. iStock/haoliang

Składniki:

  • plasterki boczku lub bekonu – po jednym na każde jajko,
  • masło,
  • jajka – ilość wg. uznania,
  • sól,
  • ew. pieprz dla smaku,
  • grzanki.

Jajka sadzone po angielsku na boczku – przygotowanie:

  1. Z boczku lub bekonu usuń skórę i chrząstki, jeśli są;
  2. Rozgrzej masło na patelni i połóż plastry bekonu/boczku, lekko je przesmaż do zrumienienia, zdejmij z patelni na talerz – możesz nakryć drugim talerzem, by boczek nie tracił ciepła;
  3. Na ten sam tłuszczu wbij delikatnie jajka, zmniejsz  ogień i smaż ok 3. minut, aż białka jajek będą zwarte, a żółtka lekko zgęstnieją;
  4. Aby jajko lekko ścięło się od góry, nakryj patelnię pokrywką do momentu ścięcia, lub przechyl patelnię i łyżką polewaj jajka masłem, by góra jajka delikatnie się ścięła;
  5. Drewnianą łopatką przełóż jajka na boczek/bekon. Podawaj z ciepłymi grzankami.

Jajka sadzone na wodzie – przepis 

Jajka na wodzie to zdrowa alternatywa dla jajek przygotowanych na tłuszczu, przypominające jaja na miękko. Są lżej strawne i zawierają mniej kalorii, co ucieszy osoby dbające o linię. Jajka przygotowane na wodzie wymagają tylko dwóch składników – wody i jajek, ewentualnie soli i pieprzu dla bardziej wyrazistego smaku.

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie? Na patelnię wlej wodę (powinno być jej ok. 1 cm, nie więcej), rozgrzej ją i wlej na patelnie jajka. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż żółtko zacznie się odpowiednio ścinać.

Fot. iStock/Artem Tryhub

Jajka sadzone z piekarnika

Jajka sadzone z piekarnika można przygotować dla większej ilości osób, co jest bardzo wygodne, gdy np. planujemy śniadanie po rodzinnej imprezie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok  180ºC, w międzyczasie foremkę do przygotowania muffinek posmaruj tłuszczem, wbij do niej jajka, posyp solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut.


źródło: www.olgasmile.com 

Gotowanie Przepisy Śniadanie

Podstawy żeglowania. 4 rzeczy, o których warto wiedzieć

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
25 marca 2020
Fot. Materiały prasowe

Poniżej kilka kroków, które przydadzą się każdemu początkującemu żeglarzowi, a także każdemu, który chce odświeżyć wiedzę z zakresu podstaw żeglugi. Pamiętaj, że żadna wiedza teoretyczna nie zastąpi godzin ćwiczeń i praktyki. Odpowiednie zaplecze może ułatwić naukę, kiedy staniesz już na pokładzie. Poniżej krótki poradnik, jak w kilku krokach przygotować się do nauki żeglowania.

Teoria żeglarstwa – słowniczek

Przed wejściem na pokład warto wiedzieć, o co zostanie się poproszonym. Żeglarstwo charakteryzuje się pokaźnym słowniczkiem leksyki żeglarskiej, który dla laika może brzmieć jak obcy język. Poznanie budowy łodzi stanie się kluczową umiejętnością, kiedy otrzymasz zadanie, które nie będzie mogło czekać.

Oto parę wartych zapamiętania zwrotów ze słownika żeglarskiego, które na pewno usłyszysz podczas pływania:

  • dziób – przód,
  • rufa – tył,
  • burta – bok statku,
  • bom – belka pozioma, do której mocuje się żagiel,
  • kabestan – kołowrotek regulujący żagle,
  • knagi – elementy, do których mocujemy liny,
  • kil (stępka) – belka konstrukcyjna łodzi,
  • miecz – statecznik,
  • szoty – liny do manewrów,
  • cuma – lina mocująca,
  • baksztag – lina wzmacniająca żagiel,
  • flanta – bezwietrzna pogoda,
  • z forewindem – z wiatrem,
  • w bajdewindzie – pod wiatr,
  • trawers – prostopadle do wiatru,
  • refowanie – częściowe zwinięcie żagla.

To jedynie podstawy podstaw, a na drodze ku patentowi żeglarskiemu poznasz jeszcze całe mnóstwo nowych słówek i zwrotów. Od czegoś trzeba zacząć.

Fot. Materiały prasowe

Nauka żeglowania “na sucho”

Nic nie zastąpi godzin praktyki na statku i nie nauczy aspirującego żeglarza tak, jak nieuniknione błędy. Sama teoria nie wystarczy, aby pojąć zasady żeglugi, ale zdecydowanie może pomóc. Podczas gdy nadmierna pewność siebie u amatora może wywołać olbrzymie niebezpieczeństwo, o tyle nawet pobieżne pojęcie teoretyczne może ułatwić nam naukę w przyszłości.

Przed nauką przyjrzyj się poradnikom manewrów dla żeglarzy. To właśnie z nich oswoisz się z nazewnictwem, a później prościej będzie poukładać sobie wszystkie kroki w głowie.

Czymś co możesz opanować bez wejścia na statek, jest wiązanie węzłów. Na statku znajomość przynajmniej podstawowych z nich jest kluczowa, żeby zapewnić bezpieczeństwo sobie i innym, a także ułatwić wszystkim pracę.

Ćwiczyć możesz wszędzie przy użyciu kawałka liny lub sznurka. Najprostszym z węzłów jest “ósemka”, która ma przytrzymywać liny. Innymi z kluczowych węzłów, jakie musisz poznać, są węzły cumownicze, a także ratownicze.

Fot. Materiały prasowe

Naucz się pogody

Oprócz technicznych zagadnień związanych z żeglugą konieczne jest przygotowanie się na każde możliwe okoliczności pogodowe. Będąc na statku, mamy niewiele kontroli na wpływ warunków atmosferycznych na statek i nie możemy z niego zejść.

Kluczowe jest zrozumienie zachowań chmur, frontów i deszczów oraz przewidywanie pogody, jaka czeka na wodzie. Oto kilka aspektów, które w tym pomogą:

  • nawet krótkoterminowa prognoza pogody powinna dać dokładne dane co do warunków, jakie będą panować na wodzie,
  • warto odwiedzać witryny internetowe lokalnych akwenów w poszukiwaniu baz pogodowych, pomocne mogą też być raporty lokalnej straży przybrzeżnej,
  • zapoznaj się ze skalą Beauforta – na jej podstawie określisz, co może czekać w danych warunkach pogodowych, zrozumiesz też niebezpieczeństwa, jakie niesie za sobą wiatr i nauczysz się radzić sobie z ich skutkami; musisz wiedzieć, kiedy zawijać do portu,
  • polub się z barometrem, gdyż nie służy on do dekoracji; śledzenie zmian ciśnienia atmosferycznego może uratować przed narażeniem się na złą pogodę; jeśli ciśnienie spada, możesz spodziewać się złej pogody, a kiedy zauważysz, że rośnie, wiatry i deszcze powinny się uspokoić,
  • poznaj podstawy meteorologii, takie jak zależności pomiędzy niżami a wyżami; koniecznie zrozum zasady ruchu mas powietrza od wyżów do niżów, cyrkulację powietrza i efekt Coriolisa, czyli zakrzywienie toru ruchu; bierz na nie poprawkę, gdyż Ziemia jest obracającym się układem; koniecznie oswój się z wyglądem izobarów na mapie ciśnień, by poznać rozmiary frontu atmosferycznego,
  • poznaj rodzaje chmur i ich właściwości – obserwacja nieba pozwoli trafnie ocenić pogodę na krótką przyszłość.

Fot. Materiały prasowe

Bezpieczne żeglowanie

Oto kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa na pokładzie:

  • naucz się radzić sobie z przewrotkami,
  • zaczynaj od nauki pod okiem osoby doświadczonej, a najlepiej wykwalifikowanego instruktora,
  • zawsze pilnuj bezpieczeństwa na akwenie, zarówno swojego, jak i innych; unikaj zagrożeń i zrób wszystko, żeby takiego nie tworzyć – żeglowanie wymaga stuprocentowego skupienia i nie możesz nawet na chwilę stracić czujności,
  • naucz się pływać, na wypadek wywrotki lub spadnięcia z łódki,
  • koniecznie noś kapok.

Nie ma wątpliwości, że w nauce żeglowania konieczne jest przygotowanie merytoryczne. Na wodzie kluczowe stają się tak cenne umiejętności, jak znajomość pogody, działanie statku, sprawne poruszanie się po nim, czy zasady bezpieczeństwa. Dlatego zawsze pamiętaj o każdym z wyżej wymienionych punktów, aby Twoje doświadczenia z żaglami były bezpieczne i zadowalające.


Zobacz także

Jajka sadzone - kcal, przepis po angielsku, na wodzie, z piekarnika

Jajka sadzone po angielsku, na wodzie, czy z piekarnika? Wybierz ulubiony przepis

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą