Awokado z pestki to drzewko polecane osobom, którym nie brakuje cierpliwości i które lubią obserwować rozwój roślin. Dość łatwo jest je wyhodować, w dodatku rośnie szybko i przybiera wygląd, który będzie cieszył oczy. Awokado z pestki to ciekawa żywa ozdoba domu, która przy prawidłowej pielęgnacji może nawet wydać owoce, choć nieczęsto się to zdarza. Jak uprawiać awokado z pestki, by zapewnić mu jak najlepsze warunki?
Awokado wywodzi się z klimatu tropikalnego i subtropikalnego na kontynencie amerykańskim. W naturalnych warunkach drzewo awokado może dorastać nawet do 20 m wysokości. Jest to roślina wiecznie zielona, zakwitająca kwiatami pachnącymi dość specyficznie, z których rozwijają się pestkowe owoce trafiające ostatecznie do sklepów. Właśnie z kupnych owoców można zostawić sobie pestkę do rozwoju nowej rośliny w doniczce.
Awokado z pestki osiągnie z kolei „jedynie” wysokość 1.5 – 2 metrów, i stanie się piękną ozdobą, dzięki jego dużym, lancetowatym liściom oraz wyglądowi drzewka.
Awokado z pestki krok po kroku
Można samodzielnie wyhodować awokado z pestki krok po kroku, ponieważ nie ma w tym nic trudnego. Potrzeba jednak uzbroić się w cierpliwość i poczekać na efekty starań.
Kiełkowanie w wodzie
Awokado z pestki możesz wyhodować przez kiełkowanie w wodzie. Możesz to zrobić w prosty sposób. Wyjmij pestkę ze środka owocu, wbij w jej wierzchołek po przekątnej trzy wykałaczki. Następnie włóż pestkę do wody tak, by 3/4 jej wysokości było pod powierzchnią wody. Woda powinna być świeża, najlepiej zmieniana raz dziennie. Jest duża szansa na to, że pestka wykiełkuje w ciągu nawet 2-3 tygodni. Gdy awokado z pestki będzie miało łodygę i liście, nadszedł czas, by przenieść je do doniczki.
Awokado z pestki w ziemi
Inną metodą na pozyskanie egzotycznego drzewka jest zasadzenie pestki do ziemi. Potrzebujesz do tego świeżo wyjętą pestkę, dość wysoką doniczkę, podłoże (ziemię z perlitem lub mieszanka piasku i torfu w stosunku 1:2), i przezroczystą folię lub część butelki. Wyjmij pestkę z owocu i włóż ją szerszym końcem do podłoża w doniczce. Wciśnij ją na głębokość 1-2 cm — węższa część powinna nieco wystawać ponad ziemię.
Pestkę podlej i przykryj folią lub odciętym kawałkiem butelki doniczkę, aby utrzymać wysoką wilgotność. Zachowaj umiar w podlewaniu, ponieważ pestka nie może stać w wodzie. Doniczkę odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce. W ten sposób awokado z pestki w ziemi powinno wykiełkować po około 6-8 tygodniach i wtedy można je przenieść do właściwej doniczki, z przygotowanym drenażem na dnie i otworami odpływowymi.
Awokado z pestki — uprawa
Awokado z pestki wyrasta na pokaźne drzewko dość szybko, o ile zapewni się mu właściwe warunki. Posłuży mu temperatura powietrza w zakresie 21-24º Celsjusza i codzienne podlewanie (ale nieprzelewanie) podłoża. Ziemia w doniczce z awokado zawsze była lekko wilgotna, ale nie mokra, szczególnie trzeba o to zadbać latem, przy wysokich temperaturach. Należy unikać przesuszenia, które szkodzi roślinie. Zimą dobrze jest ograniczyć podlewanie, dbając o regularne zraszanie liści wodą, najlepiej z filtra, unikając bezpośrednio tzw. kranówki, od której może pojawić się biały nalot.
Awokado z pestki nie toleruje chłodu i spadków temperatur poniżej 10º Celsjusza, źle wpływają na nie przeciągi i zostawianie doniczki zimą przy uchylonym oknie. Roślinie wystarczy umiarkowane nasłonecznienie, dlatego najlepiej będzie się czuła przy oknie od strony południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej.
Latem wyrośnięte już awokado z pestki można wystawiać na balkon, w miejscu osłoniętym przed ostrymi promieniami słońca. Lato to również dobry czas na zasilanie rośliny odpowiednim nawozem.
Ponieważ młode awokado z pestki rośnie szybko, co roku, najlepiej wiosną, trzeba je przesadzić do większe doniczki. Aby sprowokować mocniejsze krzewienie się rośliny, należy najwyższe pędy przyciąć. To sprawi, że przybierze ona bardziej drzewkowaty kształt.
Czy awokado z pestki owocuje?
Jest taka możliwość, ale awokado z pestki uprawiane w domu rzadko kwitnie i owocuje, podobnie jak cytrusy. Według ekspertów można się do tego przyczynić, gwarantując drzewku stabilne i odpowiednie warunki godne tropików. Przez cały rok temperatura powinna wynosić ok. 24°C, należy roślinie zapewnić wysoką wilgotność powietrza oraz dobre oświetlenie. W takich warunkach jest większa szansa, że awokado z pestki zaowocuje ok. 6-8 latach. To niemało, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że egzemplarze rozmnażane wegetatywnie mogą owocować już po 2-3 latach. W naturze owoce awokado dojrzewają od 6 do 8 miesięcy i uzyskują wagę nawet kilograma, owoce wyhodowane w domu są zdecydowanie mniej okazałe.
Jeśli szczęśliwie pojawią się owoce, warto wiedzieć, że są one skarbnicą wartościowych dla zdrowia substancji. W maślanym miąższu awokado nie brakuje witaminy E, witamin A, B1, B2, B5, B9, C, PP, K, H. Nie brakuje w nim również wapnia, potasu i fosforu. Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, nieco białka i węglowodanów, oraz sporo błonnika (6,3 g na 100 g). Jest ono kaloryczne (w 100 g 221 kcal), ale kalorie pochodzą ze zdrowych tłuszczów.
Trujące awokado
Mimo tego, że awokado prezentuje się ładnie, jego obecność w domu nie zawsze jest pożądana. Drzewko awokado jest trujące dla zwierząt domowych, szczególnie takich jak ptaki i gryzonie, w każdej jego części — liście, gałęzie, kora. W przypadku, gdy zwierzę jest zbyt ciekawe rośliny, trzeba ją odstawić na miejsce, w którym będzie dla niego niedostępne.
FB/ohmepl