Go to content

14 mini wskazówek, które ułatwią zrzucenie zbędnych kilogramów

Fot. iStock/PeopleImages

Zrzucenie kilku kilogramów to marzenie wielu kobiet. Entuzjazm pozytywnie nakręca, więc panie starają się przestrzegać diety, ćwiczą i ważą się regularnie, sprawdzając postępy. Najczęściej do tego zabierają się z marszu, ale żeby osiągnąć długofalowy sukces, potrzeba wiedzy i uporu.

Niezależnie od założonego celu i obecności wsparcia z zewnątrz, aby szybciej osiągnąć cel, warto skorzystać ze wskazówek, które zdecydowanie ułatwią działanie. Oczywiście pamiętanie tylko o jednej nie da takiego efektu, jak wprowadzenie w życie kilku na raz, co rzeczywiście może przyspieszyć spalanie kalorii i chudnięcie.

14 mini wskazówek dla osób na diecie

1. Miej pod ręką wodę

Ponieważ zdarza się, że mylimy uczucie głodu z pragnieniem, sięgaj w pierwszej kolejności nie po przekąskę, ale po wodę. Pamiętaj, że szklanka wody przed jedzeniem spowoduje, że zjesz mniej, bo szybciej będziesz syta.

2. Jedz mniej, ale częściej

Najlepiej zaplanuj 4-5 posiłków dziennie, z mniejszymi porcjami, a po ostatni posiłek sięgaj nie później niż 2 godziny przed snem. 5 małych posiłków w ciągu dnia pozwoli ci czuć nasycenie i unikać podjadania.

3. Zwracaj uwagę na to, co jesz na kolację

Kolacja powinna być lekkostrawna i niskokaloryczna, bo przez noc nie potrzebujesz dużego zastrzyku dodatkowych kalorii. Poza tym, jeśli sięgniesz np. po jogurt z owocami, będzie ci się lepiej spało.

4. Unikaj jedzenia przed komputerem czy telewizorem

Skupiając się na tym, co oglądasz, stracisz kontrolę ilości pochłanianego jedzenia. Nie zauważysz, nawet kiedy i jak szybko zjesz przygotowaną porcję a nawet sięgniesz po dokładkę.

5. Zastąp białe ciemnymi

Chodzi oczywiście o białe pieczywo, ryż i makaron, które są o wiele uboższe w błonnik i cenne składniki mineralne, od pełnoziarnistych produktów. Sięgnij także po kasze, które są zdecydowanie niedoceniane w naszej kuchni.

6. Nakładaj jedzenie na mniejsze talerze

Jemy również oczami, dlatego nakładanie tych mniejszych porcji na mniejszy talerz, da złudzenie większego posiłku. Położenie tej samej porcji na duży talerz sprawi, że będziemy oczekiwać więcej jedzenia, skoro jest na nim tyle miejsca.

7. Wyeliminuj podejrzane przyprawy i dodatki

Wszelkie kostki rosołowe i inne gotowce, są bogate w tłuszcze, cukry, sól oraz glutaminian sodu. To nie tylko szkodzi zdrowiu, ale może przyczynić się do nakręcania apetytu i zatrzymania wody w organizmie. Zdrowiej sięgać po zioła uprawiane np. w doniczce na parapetach kuchennych.

8. Zapomnij o alkoholu

Picie alkoholu powoduje, że częściej sięgasz po kaloryczne przekąski, a często jesz coś tłustego przed wypiciem, by opóźnić wchłanianie alkoholu do krwi. Sam alkohol także jest kaloryczny, piwo 0,35 l dostarcza 150 kcal; 100 ml wina – 85 kcal.

9. Śpij osiem godzin

Krótki sen zaburza wydzielanie greliny i leptyny, co zwiększa apetyt i zaburza odczuwanie sytości. W rezultacie niewyspana osoba je więcej i więcej tyje niż osoba sypiająca 8 godzin w nocy.

10. Wytrzymaj 10 minut

Wg naukowców głód trzyma nas ok. 10 minut, a później przestaje być dokuczliwy na jakiś czas. Przez ten czas dobrze zająć myśli czymś innym i przetrwać do zaplanowanego posiłku.

11. Stawiaj sobie realne założenia

Nie planuj w jednym miesiącu zrzucenia od razu 10 kilogramów. Zaplanuj to na dłuższy czas, aby nie zapracować na efekt jo-jo, charakterystyczny dla zbyt szybkiego zrzucania wagi. W ciągu tygodnia najlepiej schudnąć ok. 04, -0,9 kg. Większość specjalistów uważa, że po spadku pierwszych 4,5 kg trzeba zrobić dłuższą przerwę i utrwalić wagę, zanim zaczniemy zrzucać następne kilogramy.

12. Nie odmawiaj sobie wszystkiego

Trudno odmawiać sobie wszystkich zakazanych na diecie produktów. Żebyś nie czuła się ograbiona ze wszelkich przyjemności, ale nie podjadała bez umiaru po cichu, pozwól sobie od czasu do czasu na wielkie odstępstwo od normy. Nie stanie się nic złego, jeżeli raz na jakiś czas zjesz cukierka lub dwa, ale nie całą paczkę na raz.

13. Jedz na ostro

Potrawy przyprawiaj chili, pieprzem, czosnkiem, które nie tylko poprawiają smak jedzenia, ale również przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Poza tym ostre smaki stymulują kubki smakowe i powodują, że jemy mniej, niż zazwyczaj.

14. Sięgaj po produkty z białkiem, błonnikiem i zdrowymi tłuszczami

Spożywanie białka może poprawiać humor, co hamuje potrzebę podjadania, a kwasy tłuszczowe omega-3 hamują apetyt poprzez uruchomienie produkcji leptyny. Błonnik zalega w układzie pokarmowym, więc będziesz czuć się mniej głodna w ciągu dnia. Takie zestawienie szczególnie przydaje się na najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie — sięgaj więc po siemię lniane, płatki owsiane, ryby, awokado, orzechy.


 

źródło: dzielnicastylu.pl, www.ukladaniediety.plwww.punktzdrowia.pl