Ryż z jabłkami to dla wielu osób smak z dzieciństwa, do którego po latach wraca się z przyjemnością. Smak tego prostego deseru jest niezapomniany, a zapach podpiekanych jabłek i cynamonu roznosi się po kuchni, przywracając miłe wspomnienia. Przepis na ryż z jabłkami jest prosty w wykonaniu i poradzi sobie z nim nawet laik.
Prosty i pożywny posiłek — czego potrzeba do przygotowania ryżu z jabłkami?
Ryż z jabłkami to prosty w wykonaniu posiłek, do którego wystarczy mieć przynajmniej mleko (roślinne lub zwierzęce) lub wodę, ryż i jabłka. Jeśli danie ma być słodkie, trzeba też dodać do niego preferowany słodzik — zwykły cukier, cukier waniliowy, miód, ksylitol lub inny. Aby podkreślić jego walory smakowe, warto ryż z jabłkami doprawić cynamonem i wanilią. Ale popularnością cieszy się także wersja z rodzynkami, suszonymi śliwkami czy innymi suszonymi owocami.
Jakie jabłka dodać do ryżu?
Jabłka, obok ryżu, to podstawa poniższych przepisów. Często pojawia się pytanie, jakiej odmiany jabłek użyć do tego dania. Tu można zaszaleć i sięgnąć po wszelkie odmiany, jakie mamy pod ręką. Wtedy jednak wykonując dany przepis warto kontrolować ilość cukru lub słodzika, gdyż jabłka mogą mieć inną słodycz i cukru może się okazać za mało lub za dużo. Można także sięgnąć po jabłka w słoiku przygotowane na szarlotkę.
Ryż z jabłkami — wartości odżywcze, kalorie (kcal)
Ryż z jabłkami to lekkostrawne i pożywne danie, w dodatku (w wersji bez śmietany) mało kaloryczne. W jabłkach znajdują się witaminy takie jak: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawierają wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, sód, miedź i fluor. W ich składzie znajdują się również ważne dla zdrowia związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwas galusowy, kwas chlorogenowy. W skórce jabłek znajdziemy dwa silne przeciwutleniacze chroniące wzrok — luteinę, oraz zeaksantynę. Tuż pod skórką kryje się błonnik i pektyny, przez co jabłka są polecane na poprawę trawienia i likwidację zaparć. Jabłka są także niskokaloryczne, ponieważ w 100 g zawierają przeciętnie 50 kcal.
Także ryż, wbrew pozorom, nie jest bezwartościowym zapychaczem w posiłkach. Ryż zawiera witaminy z grupy B, witamina E i błonnik, oraz potas, magnez, żelazo i cynk. Jednak trzeba pamiętać, że im bardziej oczyszczony ryż, tym więcej ucieka wartościowych dla zdrowia substancji. Najbardziej wartościowy dla zdrowia jest ryż ciemny, nieoczyszczony, natomiast najmniej ryż biały. Sam ryż — w zależności od odmiany — nie jest kaloryczny. 100 g ugotowanego ryżu Basmati to 115 kcal, a białego 130 kcal.
Ryż z jabłkami i cynamonem — przepis babci
Składniki na ryż z jabłkami i cynamonem wg przepisu babci:
- 1 szklanka ryżu białego
- 2 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
- 6 łyżek cukru (mniej, jeśli jabłka są słodkie)
- 2 łyżki masła + jeszcze trochę do smażenia i smarowania naczynia żaroodpornego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie cukru wanilinowego
- masło do smażenia jabłek
Przygotowanie ryżu z jabłkami i cynamonem
Mleko zagotuj i wrzucić do ryż, zagotuj. Dodaj do niego około 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż stanie się już gęsty i klejący, zdejmij go z ognia i odstaw pod przykryciem.
Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Starte przełóż na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła i smaż około 10-15 minut, do miękkości. Dodaj cynamon, pozostałe 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, wymieszaj. Jeśli jabłka będą mocno kwaskowate, dodaj trochę więcej cukru.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż warstwami ryż i podsmażone jabłka, oprósz odrobiną cynamonu. Zapiecz w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj na gorąco.
Ryż z jabłkami na szybko
Ryż z jabłkami na szybko to nic innego jak wykorzystanie powyższego przepisu, ale z modyfikacją sposobu przygotowania. Aby szybciej przygotować posiłek, ugotowany ryż i jabłka podprażone (w garnuszku lub na patelni) nie trafiają do naczynia żaroodpornego, ale już na talerz. Można po prostu wymieszać ugotowany ryż z jabłkami i podgrzać razem, a można układać warstwami w pucharku ryż i podprażone jabłka. To doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu, który został np. z obiadu.
Ryż z jabłkami i śmietaną zapiekany
Składniki:
- 2 szklanki ryżu białego
- 4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka miodu
- cynamon do smaku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cynamon do oprószenia
Przygotowanie:
Ugotuj ryż na mleku z jedną łyżką masła. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż z masłem przez ok. 10 minut, dodaj miód. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wyłóż część ryżu, połowę jabłek, następnie znów ryż i resztę jabłek.
Wstaw całość na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij zapiekankę z piekarnika i polej jej wierzch przygotowaną śmietaną. Zapiecz. Podawaj na gorąco.