Go to content

Gofry marchewkowe, którym nikt się nie oprze

Fot. www.foodlajf.pl

Odkąd kupiłam gofrownicę eksperymentuję i robię gofry na różne sposoby – słodkie, wytrawne, z serem, ze szpinakiem.. a rodzinka wszystko zjada ze smakiem!

Dzisiaj proponuję marchewkowe, bo tej marchewki w ogóle nie czuć – dzieci się nie poznały, a gofry wychodzą bardzo chrupiące i przepyszne!

Fot. www.foodlajf.pl

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie – białka ubić na sztywną pianę)
  • 350 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, zwykłej pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 marchewka około 100 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego + do smarowania gofrownicy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Fot. www.foodlajf.pl

Rozgrzać porządnie gofrownicę. To już jest 90% sukcesu. Naprawdę! Żółtka wymieszać z mlekiem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do masy. Wymieszać wszystko razem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia i odstawić na kilka minut.

Nagrzaną gofrownicę dobrze natłuścić (chyba, że macie dużą moc i ciasto nie przywiera, to pominąć ten krok). Ciasto nakładać łyżką tak, aby nie zakryć całej formy. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy, ja w mojej piekę 10-12 minut.

Ważne! Nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia!

Fot. www.foodlajf.pl

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne