Grog to trunek, który niegdyś pijany był przez angielskich marynarzy, a dziś zdobywa popularność jako rozgrzewający, alkoholowy napój dla dorosłych. Przepis na grog nie jest skomplikowany, więc warto go przyrządzić, by przekonać się o jego smaku i działaniu. Można go przygotować także w wersji bez alkoholu, po którą mogą sięgać nawet kobiety w ciąży i dzieci.
Czym jest grog?
Grog, znany także jako Hot Toddy, jest trunkiem, który niegdyś pijali marynarze na statkach. Do jego przygotowania najpierw stosowano rum rozcieńczony z wodą, w późniejszych czasach uzupełniano sokiem wyciśniętym z cytrusów (najczęściej cytryny, limonki, grejpfruta, lub pomarańczy), z dodatkiem cukru, a często i cynamonu. Jego skład ulegał modyfikacji, zarówno przez wykorzystanie innego rodzaju alkoholu do jego przygotowania, jak i poprzez włączenie do przepisu innych korzennych przypraw.
Niegdyś, ze względu na dużą zawartość witaminy C, wykorzystywano grog jako sposób do walki ze szkorbutem, który był zmorą marynarzy. Zauważono, że rum z sokiem z limonki może posłużyć jako sposób na uzupełnienie brakujących witamin. Ustalono więc, że trunek rozcieńczony z gorącą wodą będzie podawany marynarzom na statku, aby rozgrzewać ich i chronić zdrowie. Od XVIII wieku grog rzeczywiście stosowany był celem profilaktyki szkorbutu i leczenia jego objawów, np. wypadania zębów, krwawień z dziąseł, tendencji do złamań kości. Z czasem jednak stosowanie grogu wymknęło się spod kontroli i marynarze sięgali po niego jak po zwykły trunek, co miało negatywne konsekwencje dla dyscypliny na statkach. W latach 70. XX wieku zakazano picia grogu na pokładzie, aby ukrócić proceder nadużywania alkoholu przez marynarzy.
Na czym polega działanie grogu?
Grog przygotowany z rumu, mimo że jest napojem alkoholowym, ma również pewne zalety dla zdrowia. Rum, stosowany z umiarem, zmniejsza ryzyko zawału serca, wspiera odporność, działa antybakteryjnie i pomaga w walce z przeziębieniem. Dodatek przypraw do rumu działa rozgrzewająco na wychłodzony organizm, ułatwia też wypocenie się i wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C obecna w cytrusach uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia odporność i pomaga w łagodzeniu objawów oraz skróceniu czasu trwania przeziębienia. Grog działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwbólowo. Ma również nieco inne działanie, czyli pomaga się odprężyć i poprawia humor, co również ma znaczenie dla szybszego powrotu do zdrowia. Mimo powyższych zalet trzeba pamiętać, że jest to napój alkoholowy, więc należy spożywać go z umiarem.
Przepis na grog
Nie istnieje jeden przepis na grog, który początkowo był umownie przygotowywaną mieszanką wody i rumu. Dopiero z biegiem lat modyfikowano jego skład i dodawano kolejne składniki, takie jak cytrusy, miód i przyprawy, które nie tylko nadawały ciekawy smak, ale także wzbogacały napój o prozdrowotne działanie. Przepis na grog jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy poświęcić mu tylko kilka minut, by cieszyć się jego smakiem i właściwościami.
Przepis na grog z rumem — składniki:
- 25 ml rumu (ewentualnie whisky lub koniaku);
- 250 ml wody;
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny (limonki);
- 1 łyżeczka miodu;
- kilka goździków, szczypta cynamonu oraz odrobina startego imbiru.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z przyprawami, zdejmij z ognia. Odczekaj kilka minut i dodaj rum, sok z cytryny oraz miód. Pij gorący.
Przepis na grog bez alkoholu
Jeśli grog ma zostać podany osobie, która nie może lub nie chce pić alkoholu, można przygotować jego bezalkoholową wersję. Można go również podawać rozgrzewająco małym dzieciom. Przepis na grog bez alkoholu również jest prosty i wymaga jedynie poświęcenia kilku minut. Sprawdzi się doskonale po jesiennym spacerze lub zimowych szaleństwach na śniegu.
Przepis na grog bez alkoholu — składniki:
- szklanka gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 2-3 łyżeczki miodu;
- nieco startego imbiru;
- szczypta cynamonu.
Aby przygotować grog bez alkoholu, podgrzej wodę z przyprawami, zdejmij z ognia. Odczekaj, by napój nieco przestygł, ale by nadal był przyjemnie ciepły. Do wody dodaj miód i sok z cytryny, podaj od razu do wypicia. Nie dodawaj miodu do wrzącej wody, ponieważ wysokie temperatury niszczą cenne enzymy i inne prozdrowotne substancje obecne w miodzie.
FB/ohmepl