Ogórek to warzywo, bez którego trudno sobie wyobrazić kanapki i surówki w upalne letnie dni, czy kiszone lub konserwowe przetwory na zimę. Jest orzeźwiający, niskokaloryczny, łaskawy dla zdrowia, figury i urody. Istnieje wiele powodów, dla których warto się postarać, by ogórek był elementem codziennej diety.
Ogórek — skąd się u nas wzięło to warzywo?
Ogórek (Cucumis sativus L.) to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i najstarszych gatunków roślin warzywnych. Pochodzi z podzwrotnikowej części Azji, gdzie już ok. 3000 lat p.n.e. uprawiano go w Indiach. Stąd został przeniesiony do Egiptu, Grecji i Włoch, a stamtąd na całą Europę i świat. Od starożytności przypisywano ogórkom szczególne właściwości do orzeźwiania, wyostrzania rozumu i kojenia porywów serca. W Polsce uważano go głównie za świetne lekarstwo przeciw gorączce oraz pokarm preferowany przez biednych chłopów. Dopiero z czasem ogórek zyskał na znacznej popularności.
Współcześnie ogórek to warzywo idealne surówki, chłodniki, pikle, ogórki kiszone i małosolne. Jego wyciąg stosowany jest do produkcji kosmetyków, można go wykorzystać także w domowej pielęgnacji cery.
Ogórek — wartość odżywcza, witaminy, kalorie (kcal)
Wartość odżywcza ogórków jest nieduża, ale często goszczą na naszych talerzach ze względu na odświeżający smak. Ogórek jest niezwykle lekki, ponieważ w 97% składa się z wody, dostarcza witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), witaminę A, C, E i K. Znajdziemy w nim ważne dla zdrowia minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź. Ogórek spożywany ze skórką w 100 g zawiera 15 kalorii (kcal).
Ogórek — właściwości dla zdrowia
Wspiera pracę serca
Ogórki zawierają potas (136-147 mg/100 g), który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Obecne w nim sterole roślinne chronią układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Ogórek oczyszcza organizm
Dzięki obecności chlorofilu ogórek wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil wiąże część toksycznych związków i blokuje ich przyswajanie przez organizm.
Działa antynowotworowo
W ogórkach znajdują się kukurbitacyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Badania udostępnione na łamach „Cancer Letter” wskazują na to, że związki z grupy kukurbitacyn hamują wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Wyniki innych badań opublikowanych w „Cancer Research”, sugerują, że kukurbitacyny mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce raka trzustki. Ponadto obecne w ogórkach flawonoidy wykazują silne działanie ochronne przed nowotworami.
Łagodzi zgagę
Osoby cierpiące na zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy powinny sięgać po ogórki i soki z nich wyciskane, ponieważ to warzywo wykazuje silne działanie alkalizujące, obniża kwasowość żołądka.
Ogórek zmniejsza obrzęki
Ogórek w pielęgnacji skóry
Ogórki znalazły zastosowanie także w kosmetyce. Wyciąg z nich można znaleźć w składzie licznych płynów do demakijażu, maseczek i kremów, szamponów do włosów. Sprawdzają się szczególnie u osób z cerą tłustą i trądzikową. Wpływają na normalizację pracę gruczołów łojowych, ograniczają ilość wydzielanego sebum, koją podrażnienia i zwężają rozszerzone pory. Można przemywać twarz świeżo wyciśniętym sokiem z ogórka, natomiast włączenie świeżych ogórków do diety nawilży skórę od wewnątrz. Szampony z wyciągiem z tego warzywa są polecane do włosów przetłuszczających i przesuszonych.
Ogórek na oczy
Świeży ogórek stosuje się również na opuchnięte oczy. Schłodzone w lodówce plastry ogórka, nawilżają i rozjaśniają zasinioną skórę pod oczami, zmniejszają dokuczliwe obrzęki. Wystarczy wcześniej pokroić ogórek na plastry, włożyć do lodówki, po czym schłodzone już ułożyć na powiekach i przytrzymać tak ok. 10-15 minut. W ten sam sposób ogórki można wykorzystać do odświeżenia skóry na całej twarzy.
Ogórki kiszone i małosolne
Ogórki są doskonałym surowcem na cenne dla zdrowia kiszonki, które są jeszcze bardziej wartościowe dla zdrowia. Kiszone i małosolne ogórki dostarczają bezcenne bakterie kwasu mlekowego, które towarzyszą procesowi fermentacji. Wpływają one na wzmocnienie mikroflory jelitowej i odporności, pozwalają szybciej wrócić do zdrowia po infekcji. Probiotyki wzmacniają trawienie i ułatwiają wchłanianie składników odżywczych w jelitach. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminy C i A. Nie brakuje w nich fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Kiszone ogórki w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.
Ogórki konserwowe (korniszony)
Ogórki konserwowe to jeden ze sposobów utrwalenia tych warzyw na zimę. Stanowią one kruchy i wyrazisty w smaku dodatek do kanapek czy surówek. Zalewa stosowana do ich przygotowania może być bardziej ostra, lub słodko-kwaśna. Ponieważ zalewa do ogórków konserwowych opiera się na occie, nie poleca się ich jako element codziennej diety dla każdego. Ocet spirytusowy negatywnie wpływa na czerwone ciałka krwi oraz może podrażnić układ pokarmowy, powodując dyskomfort i ból po jedzeniu. Ogórki konserwowe nie są zalecane osobom cierpiącym na wrzody i różne problemy żołądkowe.