Go to content

4 przepisy na zdrowe pasty do chleba. Pokochasz ich smak

zdrowe pasty do chleba
Fot. iStock

Zdrowe pasty do chleba są coraz częściej wyszukiwanymi pomysłami na urozmaicenie kanapek. Nie tylko smakują świetnie, ale wspierają zdrowie, przygotowane ze świeżych, wartościowych produktów. Ich przyrządzenie nie wymaga zachodu i wystarczy dosłownie chwila, by zasiąść do śniadania. Wypróbuj przepisy na pyszne i zdrowe pasty do chleba, o których już nie zapomnisz.

Zdrowe pasty do chleba to świetny pomysł na kanapkę, szczególnie jeśli temat zdrowia i dobrego samopoczucia jest nam szczególnie bliski. Można do ich przygotowania sięgnąć po różnorodne produkty, bo w zasadzie ogranicza nas wyłącznie kulinarny gust. Warto sięgnąć do różnych przepisów i wybrać swoją ulubioną wersję smakową.

Zdrowe pasty do chleba — awokado + groszek 

Do przygotowania tej pasty można użyć groszku konserwowego (zalecane), jak i ugotowanego świeżego lub mrożonego. Wbrew pozorom groszek konserwowy nie musi być mało wartościowy, ale by tak było, należy wczytać się w skład podany na etykiecie. Najlepiej, by nie było w niej konserwantów. By pozbyć się nadmiaru soli, groszek można przed włożeniem do pasty przepłukać. Taki groszek zawiera podobną ilość witamin jak w wersji ugotowanej. Znajdziemy tu wysoką zawartość białka witaminy A,  E, D, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Z kolei awokado dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6,  witaminy E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Znajdziemy w nim również wapń, potas i fosfor. Nie brakuje tu również błonnika – 6,3 g na 100 g.

Fot. iStock/Zdrowe pasty do chleba

Składniki:

  • puszka zielonego groszku
  • awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Zalewę z zielonego groszku odlej, groszek wrzuć do miski.
  2. Awokado przekrój, usuń pestkę i oddziel łyżką miąższ od skórki. Miąższ i resztę składników wrzuć do groszku, dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj resztę składników i wszystko zblenduj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.

Zdrowe pasty do chleba — fasola + jabłko

Zdrowe pasty do chleba mogą zawierać połączenia na pierwszy rzut oka wyglądające nietypowo, ale w praktyce pasujące do siebie idealnie. Takim przykładem jest pasta z fasoli i jabłka, zwana także wege smalcem. Jej smak do złudzenia przypomina w smaku klasyczny smalec, tyle że jest od niego o wiele bardziej zdrowa. Jabłko zawiera witaminy: A, C, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas, magnez, mangan, a także sód, miedź i fluor. Biała fasola zawiera wysoką zawartość białka, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, potas.

Zdrowe pasty do chleba - 4 pyszne przepisy

Fot. iStock/Zdrowe pasty do chleba

Składniki:

  • 1 szklanka suchej białej fasoli lub puszka konserwowej
  • 1 jabłko
  • duża biała cebula
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • odrobinę sosu sojowego — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki osącz z zalewy.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  3. Jabłko pokrój na małe kosteczki, lub zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż razem przez chwilę, by się połączyły i przypraw  majerankiem, pieprzem i solą.
  4. Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku odrobiną sosu sojowego, pieprzem i jeśli jest konieczność — solą. Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Zdrowe pasty do chleba — suszone pomidory + ciecierzyca

Suszone pomidory to bogactwo błonnika i działającego przeciwnowotworowo likopenu. Zawierają dużo składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Nie brakuje w nich witaminy A, E, witamin z grupy B , oraz witaminy K znanej z właściwości przeciwkrzepliwych.  Ciecierzyca z kolei jest dobrym źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne: żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.

Zdrowe pasty do chleba - 4 pyszne przepisy

Fot. iStock/Zdrowe pasty do chleba

Składniki:

  • puszka ciecierzycy konserwowej lub 200 g ugotowanej
  • 5 pomidorów suszonych w oleju
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku — niekoniecznie

 Przygotowanie:

Składniki wrzuć do miski, dodaj odrobinę oleju z pomidorów i zblenduj. Jeśli lubisz, dopraw solą i pieprzem.

Zdrowe pasty do chleba — jajko + tuńczyk 

To połączenie smaków ma wielu zadeklarowanych zwolenników. Jajko i tuńczyk uzupełniają się świetnie, w dodatku są zdrowy mi produktami. Jajka zawierają proteiny, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy A, E, D i B. Nie brakuje w nich minerałów takich jak: cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen.  Dostarczają również m.in. luteinę i zeaksantynę chroniące wzrok. Z kolei tuńczyk obfituje w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B3, B12, D3, wapń, żelazo, selen, magnez, potas i fosfor.

Zdrowe pasty do chleba - 4 pyszne przepisy

Fot. iStock/Zdrowe pasty do chleba

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 tuńczyk w puszce
  • średnia cebula
  • szczypiorek siekany
  • 2 łyżki majonezu light
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

  1. Jaja ugotuj na twardo i pokrój na mniejsze części, wrzuć do miski i zblenduj.
  2. Tuńczyka osącz z sosu, wrzuć do jaj i znów zblenduj do gładkiej konsystencji. Dodaj majonez, sól, pieprz, pokrojone drobno szczypiorek i cebulę. Zblenduj ponownie.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,zywienie.abczdrowie.pl