Kapusta z grochem bezsprzecznie kojarzy się z kolacją wigilijną i rzadko się zdarza, by ta potrawa trafiała na nasze talerze częściej. Połączenie kapusty i grochu skutkuje nie tylko ciekawym smakiem, ale także niesie wiele dobrego dla organizmu. To danie można przygotować na różne sposoby — kapusta z grochem wigilijna, z grzybami, z boczkiem, lub z ziemniakami. Niegdyś wierzono, że serwowanie go podczas Wigilii ma chronić przed chorobami i zagwarantować życiową energię.
Kapusta z grochem — warto sięgać do tradycji
Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które wywodzi się z obszaru Kujaw i centralnej Polski. Niegdyś było traktowane jako potrawa świąteczna, która pojawiała się zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, oraz wielkie uroczystości, np. wesela. Można ją przygotować na kilka sposobów, a w każdym z nich podstawą jest kiszona kapusta i ziarna grochu. Warto przy tym wspomnieć, że kiszona kapusta jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji i odgrywają wielką rolę dla wzmocnienia odporności organizmu i właściwej pracy układu pokarmowego. Zawiera także witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C, oraz minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod.
Z kolei groch jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, C i K, kwasu foliowego i pantotenowego. Dostarcza również minerały: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Bez wahania warto sięgnąć po kapustę z grochem, by dotrzymać tradycji i zjeść coś wartościowego i pożywnego. W zależności od regionu Polski kapusta z grochem podawana była w wersji bezmięsnej, z wkładką ze słoniny, boczku lub kiełbasy, lub zasmażką z mąki. W wersji wigilijnej kapusta z grochem zawsze podawana jest bez dodatku mięsnego.
Jest to danie dość ciężkostrawne, więc warto dołożyć przyprawy takie jak majeranek lub kminek, które usprawnią procesy trawienne.
Kapusta z grochem wigilijna — przepis
Kapusta z grochem wigilijna — składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g grochu niełuskanego
- duża cebula
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- czarny pieprz
- kminek do smaku
Przygotowanie:
- Groch namocz dzień wcześniej w letniej wodzie.
- Kapustę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- W osobnym garnku ugotuj groch, często mieszając i uważając, by się nie rozgotował.
- Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle, pod koniec dodając mąkę, by powstała zasmażka.
- Kapustę, osączony groch i cebulę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Kapusta z grochem i grzybami — przepis
Kapusta z grochem i grzybami — składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 1/2 szklanki grochu łuskanego
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 2 cebule
- przyprawa typu vegeta
- pieprz mielony
- oliwa
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Osobno ugotuj groch i osobno kapustę do miękkości. Odcedź.
- Grzyby namocz odpowiednio wcześniej. Ugotuj je do miękkości i pokrój na mniejsze części.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno, podsmaż na oliwie aż się zeszkli i dodaj do niej posiekane grzyby.
- Kapustę i groch połącz na patelni z grzybami i cebulką, dodaj masło i przesmaż. Dopraw pieprzem i przyprawą warzywną.
Kapusta z grochem i boczkiem — przepis
Kapusta z grochem i boczkiem — składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 150 g boczku wędzonego
- szklanka grochu niełuskanego
- średnia cebula
- pieprz
- majeranek
- uniwersalna przyprawa warzywna
Przygotowanie:
- Namocz groch poprzedniego dnia, następnego dnia ugotuj do miękkości.
- Kapustę poszatkuj i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej warzywnej.
- Boczek pokrój w kostkę i na rozgrzanej patelni wytop z niego tłuszcz. Boczek zdejmij, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną drobno cebulę.
- Ugotowaną kapustę i groch wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulką. Dopraw majerankiem i powoli duś na małym ogniu, aż smaki dobrze się połączą.
Kapusta z grochem i ziemniakami — przepis
Kapusta z grochem i ziemniakami — składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g ziemniaków
- 1/2 szklanki grochu łuszczonego
- 500 g kiełbasy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- przyprawa maggi
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną poszatkuj, wypłucz i gotuj do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu usuń przyprawy.
- Groch gotuj do momentu aż zacznie się rozgotowywać i utworzy się z niego gęsta masa. Groch należy mieszać często, by się nie przypalił.
- W międzyczasie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozbij tłuczkiem.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Na pozostałym z kiełbasy tłuszczu podsmaż cebulę.
- Kapustę wymieszaj z grochem, dodaj podsmażoną kiełbasę, cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż ziemniaki, sól, pieprz, maggi i zioła. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.