Zebra to nieco już zapomniane ciasto, które chętnie piekły nasze mamy. Jest proste w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i można je wykonać w kilku wariantach. Warto choć raz je upiec, by odświeżyć wspomnienia i cieszyć się jego wyglądem i smakiem. Wypróbuj przepis na ciasto zebra klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe.
Ciasto zebra nie bez przyczyny otrzymało taką nazwę. Jest ono charakterystyczne z wyglądu, kojarzy się z pasami, które mają na sobie zebry. Powstają one przez naprzemienne nakładanie (np. łyżką) warstwy ciasta jasnego, bez dodatków, oraz z kakao (lub innymi barwnikami). Upieczone ciasto po przekrojeniu ukazuje pasiasty wzór.
Ciasto zebra — przepis

Fot. iStock/ciasto zebra
Ciasto zebra — składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki do ciasta jasnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Wrzucaj po 1 żółtku i nadal miksując następnie dodawaj na przemian trochę oleju i wody, a następnie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy zacznij wylewać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na nie ciasto z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 50-55 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto kolorowa zebra — przepis
W tym przepisie można wykorzystać barwniki spożywcze i ciasto podzielić nie na dwie masy (białą i różową), ale np. na trzy lub cztery równe części, dodając wybrane barwniki spożywcze. Należy przy tym pamiętać, że jedna część ciasta zawsze powinna być bez dodatku, jasna.

Fot. iStock
Ciasto kolorowa zebra — składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki białej oranżady
- 5 jajek
- 3 łyżki kisielu wiśniowego
- 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem. Wsypuj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając na mniejszych obrotach mikserem. Wlewaj porcjami olej, aromat i oranżadę, nadal miksując na małych obrotach.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki proszku kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszaj na jednolite masy.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 55-60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto zebra z kremem — przepis

Fot. iStock/ciasto zebra
Ciasto zebra z kremem — składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 5 całych jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- opakowanie cukru waniliowego
Krem:
- 330 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj porządnie składniki. Mieszając strumieniem wlewaj olej i wodę.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki kakao, wymieszaj na jednolitą masy. Druga część ma pozostać jasna.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie 1 łyżkę ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 160ºC przez 60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem.
- Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
- Przygotuj krem: zimną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubij razem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej, ale nie gotującej się wody — ostudź. Do ubitej śmietany z cukrem dodaj zimną żelatynę i wymieszaj.
- Schłodzone ciasto przekrój na pół, wyłóż krem, przykryj drugą porcją ciasta. Włóż do lodówki, a gdy się schłodzi, polej polewą.
Ciasto zebra z jabłkami — przepis

Fot. iStock/ciasto zebra
Ciasto zebra z jabłkami — składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
Przygotowanie:
- Wymieszaj jajka z cukrem oraz wodą, olejem i śmietaną. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki — wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po łyżce jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
- Jabłka obierz, pokrój na kawałki (kwadraty), wyłóż na wierzch ciasta.
- Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez ok. 45 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.