Go to content

Placki z dynią na 5 różnych sposobów. Sprawdzone przepisy

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem
Fot. iStock

Placki z dynią to dobry pomysł na obiad lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Dynia jest warzywem bardzo zdrowym, po które warto sięgać jak najczęściej. Zupa krem czy właśnie placki są ciekawym sposobem na podanie tego warzywa. Jak przygotować placki z dynią na słodko i na słono?

Placki z dynią — jak można je przyrządzić?

Jeśli już sięgamy po dynię, to najchętniej przyrządzamy ją na słodko. Delikatny miąższ dyni znakomicie komponuje się ze słodkimi dodatkami.  Nie brakuje przepisów na placki z dynią i jabłkiem lub serem, które najchętniej serwujemy z cukrem pudrem, śmietaną z cukrem kryształem lub z różnymi konfiturami i dżemami. Także słodsze dodatki, takie jak syrop klonowy, czy miód, często trafiają na talerze z plackami z dynią. Nie brakuje także miłośników dyni serwowanej na ostro, z wyrazistymi w smaku przyprawami, takimi jak imbir, czosnek, gałka muszkatołowa. Może na przyrządzić tradycyjnie, smażąc na patelni, lub upiec bez tłuszczu w piekarniku. Placki z wykorzystaniem dyni to ciekawy w smaku zamiennik dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. A ponieważ szczególnie jesienią dyni na straganach i w sklepach nie brakuje, warto skusić się na wypróbowanie choć jednego przepisu na placki z dyni.

Placki jaglane z dynią — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki jaglane z dynią — składniki: 

  • 250 g dyni
  • 240 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 8 łyżek)
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cm imbiru
  • szczypta cynamonu
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną, odsącz i odstaw do ostygnięcia.
  2. Dynię pokrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 10-15 minut.
  3. Miękką dynię zblenduj ze startym imbirem, ugotowaną kaszą jaglaną i oliwą z oliwek.
  4. Do drugiej dodaj 2 jajka, cukier trzcinowy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, zblendowaną dynię z kaszą i zmiksuj wszystko dodając jogurt.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony.

Placki z dynią i ziemniakami — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki z dynią i ziemniakami — składniki: 

  • 0,5 kg dyni bez skóry
  • 5 ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • sól,
  • pieprz
  • curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1.  Ziemniaki, cebulę i dynię obierz — ziemniaki zetrzyj na drobnym oczku, dynię i cukinię na grubym, odciśnij nadmiar soku i wymieszaj.
  2. Do warzywnej dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz, curry, dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Placki z dynią i jabłkami — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki jaglane z dynią i jabłkami — składniki: 

  • 300 g dyni bez skóry
  • 100 g mąki
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Dynię i jabłka obierz ze skóry, zetrzyj  na tarce, zblenduj na gładką masę.
  2. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, miód, jajka, cynamon, ekstrakt z wanilii — wszystko zmiksuj lub wymieszaj ręcznie do połączenia składników.
  3.  Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Placki z dynią i cynamonem — przepis

Fot. iStock

Placki z cynamonem — składniki: 

  • 3 łyżki upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 0,5  szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Zmiksuj razem jajko, cukier i przecier z dyni. Dolej mleko i dosyp stopniowo mąkę, by masa była nie za rzadka i nie za gęsta.
  2. Dodaj do masy starty imbir i cynamon, wymieszaj.
  3. Smaż placki na oleju na złoty kolor z obu stron.

Placki z dynią i serem feta — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placki jaglane z dynią i serem feta — składniki: 

  • 500 g dyni bez skóry
  • 150 g sera fety
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • imbir

Przygotowanie: 

  1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do niej mąkę, jajka, pokruszony ser feta, sól, pieprz i imbir.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na rumiany kolor.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl