Placki z dynią to dobry pomysł na obiad lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Dynia jest warzywem bardzo zdrowym, po które warto sięgać jak najczęściej. Zupa krem czy właśnie placki są ciekawym sposobem na podanie tego warzywa. Jak przygotować placki z dynią na słodko i na słono?
Placki z dynią — jak można je przyrządzić?
Jeśli już sięgamy po dynię, to najchętniej przyrządzamy ją na słodko. Delikatny miąższ dyni znakomicie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Nie brakuje przepisów na placki z dynią i jabłkiem lub serem, które najchętniej serwujemy z cukrem pudrem, śmietaną z cukrem kryształem lub z różnymi konfiturami i dżemami. Także słodsze dodatki, takie jak syrop klonowy, czy miód, często trafiają na talerze z plackami z dynią. Nie brakuje także miłośników dyni serwowanej na ostro, z wyrazistymi w smaku przyprawami, takimi jak imbir, czosnek, gałka muszkatołowa. Może na przyrządzić tradycyjnie, smażąc na patelni, lub upiec bez tłuszczu w piekarniku. Placki z wykorzystaniem dyni to ciekawy w smaku zamiennik dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. A ponieważ szczególnie jesienią dyni na straganach i w sklepach nie brakuje, warto skusić się na wypróbowanie choć jednego przepisu na placki z dyni.
Placki jaglane z dynią — przepis
Placki jaglane z dynią — składniki:
- 250 g dyni
- 240 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 8 łyżek)
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cm imbiru
- szczypta cynamonu
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną, odsącz i odstaw do ostygnięcia.
- Dynię pokrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 10-15 minut.
- Miękką dynię zblenduj ze startym imbirem, ugotowaną kaszą jaglaną i oliwą z oliwek.
- Do drugiej dodaj 2 jajka, cukier trzcinowy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, zblendowaną dynię z kaszą i zmiksuj wszystko dodając jogurt.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po ok. 2 minuty z każdej strony.
Placki z dynią i ziemniakami — przepis
Placki z dynią i ziemniakami — składniki:
- 0,5 kg dyni bez skóry
- 5 ziemniaków
- duża cebula
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- sól,
- pieprz
- curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki, cebulę i dynię obierz — ziemniaki zetrzyj na drobnym oczku, dynię i cukinię na grubym, odciśnij nadmiar soku i wymieszaj.
- Do warzywnej dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz, curry, dokładnie wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Placki z dynią i jabłkami — przepis
Placki jaglane z dynią i jabłkami — składniki:
- 300 g dyni bez skóry
- 100 g mąki
- 2 jabłka
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii — opcjonalnie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię i jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce, zblenduj na gładką masę.
- Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia, miód, jajka, cynamon, ekstrakt z wanilii — wszystko zmiksuj lub wymieszaj ręcznie do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki z dynią i cynamonem — przepis
Placki z cynamonem — składniki:
- 3 łyżki upieczonej i zmiksowanej dyni
- 0,5 szklanki mleka
- 3-4 łyżki mąki
- łyżeczka cukru
- jajko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki startego imbiru
- olej
Przygotowanie:
- Zmiksuj razem jajko, cukier i przecier z dyni. Dolej mleko i dosyp stopniowo mąkę, by masa była nie za rzadka i nie za gęsta.
- Dodaj do masy starty imbir i cynamon, wymieszaj.
- Smaż placki na oleju na złoty kolor z obu stron.
Placki z dynią i serem feta — przepis
Placki jaglane z dynią i serem feta — składniki:
- 500 g dyni bez skóry
- 150 g sera fety
- szklanka mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- imbir
Przygotowanie:
- Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do niej mąkę, jajka, pokruszony ser feta, sól, pieprz i imbir.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na rumiany kolor.