Masa do wafli jest niezastąpiona do przełożenia andrutów. Za tym smakiem dzieciństwa zapewne wielu tęskni, bo mimo że można kupić przekładane masą wafle, ich smak odbiega od tego, co pamiętamy z domu rodziców czy babć. Na szczęście przygotowanie domowych słodkości nie jest trudne, a sama masa do wafli również nie sprawia kłopotu podczas gotowania. Najczęściej wybieramy przepisy, w których prym wiedzie masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką lub śmietaną. Warto wrócić do dawnych smaków i przygotować tę smaczną i prostą przekąskę do kawy.
Andruty zna i lubi chyba większość ludzi. Chrupiące wafle znakomicie komponują się z dżemem, masłem czekoladowym, ale zawsze najlepiej smakuje w ich wypadku domowa masa do wafli. Jej konsystencja sprawia, że łatwo ją rozprowadzić na waflach, ale z nich nie spływa. Można ją przyrządzić na różne sposoby i w różnych smakach, co zależy od zalecanych dodatków w konkretnym przepisie. Smak mogą zmieniać ulubione galaretki, dodatek soku lub kruszonych orzechów. Wybór ulubionej to wyłącznie kwestia indywidualnego gustu.
Masa do wafli z mleka w proszku — przepis
Masa do wafli z mleka w proszku. Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
- Masło lub margarynę rozpuść w małym garnku z mlekiem oraz cukrem. Dodaj kakao, zamieszaj, zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku.
- Energicznie masę wymieszaj, by nie powstały grudki. Masę odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gdy wystygnie będzie już gotowa do nałożenia na wafle. Jeśli nie uda się na tyle dobrze wymieszać masy, by pozbyć się grudek, należy ją przetrzeć przez sitko.
Masa do wafli bez mleka w proszku — przepis
Masa do wafli bez mleka w proszku. Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
Opcjonalnie:
- 6 łyżek bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Na małym ogniu rozpuść masło lub margarynę, dodaj mleko, kakao, cukier i kaszę mannę.
- Powstającą masę dokładnie wymieszaj, aby uniknąć tworzenia się grudek.
- Gotuj przez chwilę masę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż przestygnie. Jeśli lubisz, możesz dodać do masy drobno siekane lub roztłuczone orzechy włoskie, dla urozmaicenia smaku masy.
Masa do wafli z galaretką — przepis
Masa do wafli z galaretką. Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 75 g galaretki truskawkowej w proszku
- 75 g galaretki agrestowej w proszku
Przygotowanie:
- Do rondelka wrzuć masło i cukier, roztop je.
- Zimną śmietanę rozmieszaj z surowym jajkiem i dolej do masła i cukru, zamieszaj.
- Weź drugi rondelek i masę podziel na dwie równe części — do jednej dodaj proszek do galaretki w jednym smaku, do drugiej części proszek do galaretki w drugim smaku. Wybór smaków i kolorów może być dowolny, według indywidualnego gustu.
- Obie masy zagotuj w rondelkach do zgęstnienia i ostudź. Masy są gotowe do przełożenia wafli.
Masa do wafli z mleka i cukru — przepis
Masa do wafli z mleka i cukru. Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Mleko wlej do garnka, dodaj do niego cukier i zagotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Gotowanie może potrwać ok. 2 godzin. Gdy masa zacznie gęstnieć, trzeba ją mieszać częściej, ponieważ ma tendencję do przywierania i przypalania. Pod sam koniec gotowania masa powinna zyskać nieco brązowy kolor i odpowiednią gęstość.
Masa do wafli ze śmietaną — przepis
Masa do wafli ze śmietaną. Składniki:
- szklanka cukru,
- szklanka śmietany 12%,
- kostka masła lub margaryny
- 1 galaretka o dowolnym smaku
- 3 łyżki soku o smaku takim samym jak galaretka
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuść w rondlu, dodaj do niej cukier. Wymieszaj dobrze do rozpuszczenia składników. Gdy składniki się połączą, wsyp proszek do galaretki i wymieszaj.
- Do masy wlej śmietanę i wymieszaj dobrze. Masę zdejmij z ognia i przestaw w chłodne miejsce, by nieco stężała.
- Gdy masa będzie już bardziej gęsta, dolej do niej wybrany sok i wymieszaj. Masa jest gotowa do przełożenia andrutów.