Go to content

Sok z aronii – właściwości zdrowotne, zastosowanie

Fot. Materiały prasowe

Matka Natura wyposażyła nas w wiele drogocennych źródeł różnego rodzaju witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jednym z nich jest sok z aronii, wyróżniający się doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. W jakim celu warto go zastosować i jakich efektów można się spodziewać?

Sok z aronii to naturalny i cenny produkt, który jeszcze kilkanaście lat temu na co dzień gościł w domach naszych mam i babć. Szczególnie przed okresem zimowym domowe apteczki były w niego wyposażone. W czym tkwi tajemnicza moc soku z aronii i co warto o nim wiedzieć, zanim zdecydujemy się na włączenie go na stałe do naszego codziennego menu?

Poznaj właściwości naturalnego soku z aronii!

Naturalne owoce aronii nie są przez wszystkich lubiane, ponieważ charakteryzują się cierpkim smakiem. Dlatego najczęściej przyjmuje się je pod postacią syropu. Owoce aronii są źródłem różnorodnych witamin, minerałów i mają działanie przeciwstarzeniowe. Doskonale radzą sobie z chorobami wirusowymi i bakteryjnymi, a nawet problemami zdrowotnymi o podłożu cywilizacyjnym, jak np. miażdżyca.

Sok z aronii zyskał popularność, gdy naukowcy poznali jego właściwości przeciwutleniające, przez co został okrzyknięty doskonałym środkiem na choroby cywilizacyjne, związane ze złym stylem życia, pośpiechem, stresem i zanieczyszczonym środowiskiem. Sok dobrze wpływa także na problemy ze wzrokiem, a szczególnie wtedy, gdy są spowodowane długim przesiadywaniem przed komputerem. Zawiera witaminę P, czyli bioflawonoid, który odpowiada za kolor owoców, ale nie tylko. Jest również doskonałą substancją chroniącą nas przed złapaniem infekcji wirusowej, a jeśli już do niej dojdzie, to bioflawonoidy skracają czas trwania choroby.

Naturalny sok z aronii chroni też przed grzybami i bakteriami, choć tak naprawdę najbardziej doceniamy go właśnie przez właściwości przeciwwirusowe. Każdy z nas stara się ograniczyć ryzyko zachorowania w okresie infekcyjnym na przeziębienia lub grypę, a niewielu myśli o szkodliwości bakterii i grzybów. Jednak to nie wszystkie ważne właściwości soku z aronii. Dodatkowo może nas chronić także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Sok z aronii wpływa korzystnie na układ odpornościowy organizmu, mobilizując go do jeszcze wydajniejszej pracy. To bardzo ważne, ponieważ regularne picie takiego soku może być jednym z ważnych elementów kształtowania odporności u dorosłych i dzieci. Flawonoidy zawarte w aronii, takie jak kwercetyna, rutyna, katechiny, leukocyjany i antocyjany, są bardzo ważnymi składnikami wpływającymi na układ immunologiczny.

Owoce aronii są oczywiście także źródłem wielu witamin, a przede wszystkim tych z grupy B, witaminy C czy kwasu foliowego. Znajduje się w nich także witaminę E oraz wartościowe dla naszego ciała mikro- i makroelementy, jak: miedź, molibden, wapń, żelazo, mangan, bor czy jod.

Sok z aronii warto polecić osobom, które chcą podnieść swoją odporność przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, mają różnego rodzaju problemy ze wzrokiem, wysokie ciśnienie czy zły cholesterol. Sok z aronii działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, co jest ważne nie tylko z punktu widzenia układu krwionośnego, lecz także ochrony przed wirusami.

W okresie wzmożonego zachorowania na przeziębienie i grypę dobrze jest zastosować preparaty zawierające w składzie sok z aronii. Tego typu produkty mają działanie modulujące na układ odpornościowy i zmniejszają nieprzyjemne objawy infekcji górnych dróg oddechowych oraz skracają czas ich trwania.


Artykuł partnera