Kompot z jabłek to napój, który doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Dziś kompoty nie są już tak często przyrządzane jak kiedyś, a szkoda. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto więc odkurzyć nieco zapomnianą tradycję. Wypróbuj przepis na kompot z jabłek na obiad i do słoików, by cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Kompot z jabłek śmiało można określić mianem klasyki na polskich stołach. Kiedyś pojawiał się na nich regularnie, był obowiązkowym napojem podawanym do obiadu. Przygotowany samodzielnie, z dorodnych, owoców, najlepiej z własnego sadu, smakował niebiańsko. Słodki, o smaku i aromacie dojrzałych jabłek, chłodził lub rozgrzewał, w zależności od temperatury podania. Czasem doprawiano go dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu, ale możliwości jest znacznie więcej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco poeksperymentować z klasyczną wersją znaną z kuchni babci.
Kompot z jabłek — dlaczego warto go pić?
Kompot z jabłek powinien trafiać na nasze stoły nie tylko z powodu sentymentu. Domowy napój jest lepszy od większości gotowych kolorowych napojów, najczęściej obficie słodzonych, zawierających barwniki, konserwanty i sztuczne aromaty. Przyrządzając domowy kompot z jabłek lub innych owoców, sami decydujemy o tym, co do niego włożymy. Mamy wpływ na jakość owoców oraz sposób ich przyrządzenia. Nie można także zapominać o tym, że jabłka to skarbnica wielu witamin i mineralnych ważnych dla zdrowia. Nie bez przyczyny powtarza się znane powiedzenie — jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie.
Jabłka zawierają bogactwo witamin: A, C, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy). Nie brakuje w nich makro- i mikroelementów, takich jak: wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, sód, miedź i fluor. Znajdują się w nich także związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwas galusowy oraz kwas chlorogenowy, które pełnią różne funkcje, wspierając zdrowie. W jabłkach znajdziemy też dużo błonnika i pektyn, dzięki którym pokarm jest szybciej trawiony. Jabłka są też niskokaloryczne – ich wartość energetyczna na 100 g wynosi 50 kcal, więc jabłka sprawdzą się podczas diety.
Kompot z jabłek, mimo że ugotowane owoce tracą część witamin, nadal jest zdrowszym wyborem, niż gotowe, kolorowe napoje. Warto więc skorzystać z przepisów i zrobić własny kompot ze świeżych owoców do obiadu, a także do słoików na zimę.
Kompot z jabłek z goździkami — przepis
Jeśli wolisz smak typowego, czystego kompotu z jabłek, możesz pominąć dodawanie do odwaru goździków.
Składniki na kompot z jabłek z goździkami:
- 2 litry wody
- 4 duże jabłka, najlepiej antonówki
- 6 goździków
- 3 czubate łyżki cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na części.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj jabłka, goździki i cukier. Gotuj ok. 20 minut aż owoce zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać.
- Odstaw do ostygnięcia.
Kompot z jabłek, truskawek i rabarbaru — przepis
Składniki na kompot z jabłek, truskawek i rabarbaru:
- 2 litry wody
- 2 garści truskawek
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 jabłka
- 6 czubatych łyżek cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę a owoce umyj.
- Rabarbar pokrój na ok. 2 cm kawałki, a jabłko na ósemki, pozbywając się gniazda nasiennego.
- Do gotującej się wody wrzucić owoce, cukier i cynamon. Gotuj ok. 15-20 minut, do miękkości owoców.
- Ostudź, odcedź i przełóż do lodówki, by dobrze schłodzić kompot.
Kompot z suszonych jabłek z imbirem i miętą — przepis
Składniki na kompot z suszonych jabłek:
- 4 litry wody
- 4 garści suszonych jabłek
- 2 saszetki suszonej mięty pieprzowej
- 3 goździki
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- cukier trzcinowy — ilość dowolna
- skórka pomarańczy bez białej błonki
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj, najpierw dodaj suszone jabłka, goździki, skórkę pomarańczy i imbir pokrojony w plasterki. Gotuj ok. 35 minut.
- Gdy kompot nabierze smaku, dodaj miętę i cukier trzcinowy (wg. własnego smaku), zagotuj jeszcze 10 minut — po tym czasie wyjmij miętę z garnka.
- Kompot zestaw z ognia, ostudź i odcedź. Wstaw do lodówki, by się porządnie schłodził.
Kompot z jabłek na zimę — przepis
Kompot z jabłek na zimę do dobry sposób, by zatrzymać słoneczne chwile schyłku lata i jesieni w słoiku. Po otwarciu można go podawać na zimno. Można również podgrzać z aromatycznymi przyprawami — cynamonem, anyżem czy kardamonem.
Składniki na kompot z jabłek na zimę:
- 5 l wody
- ok. 50 małych jabłek (po 10 na 1 litr wody)
- cukier do smaku
- sok z połowy cytryny
- 3 goździki
- troszkę cynamonu
Przygotuj także 5 litrowych słoików, do tego potrzebny będzie duży garnek oraz ściereczka.
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze części.
- Zagotuj wodę, wrzuć jabłka, a w chwili, gdy się zagotują, dodaj do smaku cukier do smaku, sok z cytryny, goździki i cynamon.
- Gotuj 40 min (lub więcej, aż jabłka się rozpadną).
- Gotowy kompot przelej do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręć dokładnie uważając, by szyjka słoika i wnętrze nakrętek było suche.
- Do dużego garnka wlej wodę na dno, podgrzej, wstaw słoiki (gorące słoiki wstaw do gorącej wody, zimne do zimnej, by nie pękały) i oddziel je od siebie ściereczką, by się nie stykały ze sobą. Od chwili zagotowania pasteryzuj ok. 15 min pod przykryciem.
Pyszny kompot z jabłek na zimowe dni po przestudzeniu gotowy jest do wyniesienia do piwnicy.