Go to content

Kompot z jabłek – jak zrobić go na obiad i do słoików na zimę?

Kompot z jabłek - do obiadu i na zimę
Fot. iStock

Kompot z jabłek to napój, który doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Dziś kompoty nie są już tak często przyrządzane jak kiedyś, a szkoda. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto więc odkurzyć nieco zapomnianą tradycję. Wypróbuj przepis na kompot z jabłek na obiad i do słoików, by cieszyć się jego smakiem przez cały rok.

Kompot z jabłek śmiało można określić mianem klasyki na polskich stołach. Kiedyś pojawiał się na nich regularnie, był obowiązkowym napojem podawanym do obiadu. Przygotowany samodzielnie, z dorodnych, owoców, najlepiej z własnego sadu, smakował niebiańsko. Słodki, o smaku i aromacie dojrzałych jabłek, chłodził lub rozgrzewał, w zależności od temperatury podania. Czasem doprawiano go dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu, ale możliwości jest znacznie więcej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco poeksperymentować z klasyczną wersją znaną z kuchni babci.

Fot. iStock

Kompot z jabłek — dlaczego warto go pić?

Kompot z jabłek powinien trafiać na nasze stoły nie tylko z powodu sentymentu. Domowy napój jest lepszy od większości gotowych kolorowych napojów, najczęściej obficie słodzonych, zawierających barwniki, konserwanty i sztuczne aromaty. Przyrządzając domowy kompot z jabłek lub innych owoców, sami decydujemy o tym, co do niego włożymy. Mamy wpływ na jakość owoców oraz sposób ich przyrządzenia. Nie można także zapominać o tym, że jabłka to skarbnica wielu witamin i mineralnych ważnych dla zdrowia. Nie bez przyczyny powtarza się znane powiedzenie — jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie.

Kompot z jabłek - do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Jabłka zawierają bogactwo witamin: A, C, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy). Nie brakuje w nich makro- i mikroelementów, takich jak: wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan, sód, miedź i fluor. Znajdują się w nich także związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwas galusowy oraz kwas chlorogenowy, które pełnią różne funkcje, wspierając zdrowie. W jabłkach znajdziemy też dużo błonnika i pektyn, dzięki którym pokarm jest szybciej trawiony. Jabłka są też niskokaloryczne – ich wartość energetyczna na 100 g wynosi 50 kcal, więc jabłka sprawdzą się  podczas diety.

Kompot z jabłek, mimo że ugotowane owoce tracą część witamin, nadal jest zdrowszym wyborem, niż gotowe, kolorowe napoje. Warto więc skorzystać z przepisów i zrobić własny kompot ze świeżych owoców do obiadu, a także do słoików na zimę.

Kompot z jabłek z goździkami — przepis

Jeśli wolisz smak typowego, czystego kompotu z jabłek, możesz pominąć dodawanie do odwaru goździków.

Kompot z jabłek - do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Składniki na kompot z jabłek z goździkami:

  • 2 litry wody
  • 4 duże jabłka, najlepiej antonówki
  • 6 goździków
  • 3 czubate łyżki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na części.
  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj jabłka, goździki i cukier. Gotuj ok. 20 minut aż owoce zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać.
  3. Odstaw do ostygnięcia.

Kompot z jabłek, truskawek i rabarbaru — przepis 

Kompot z jabłek - do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Składniki na kompot z jabłek, truskawek i rabarbaru: 

  • 2 litry wody
  • 2 garści truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj wodę a owoce umyj.
  2. Rabarbar pokrój na ok. 2 cm kawałki, a jabłko na ósemki, pozbywając się gniazda nasiennego.
  3. Do gotującej się wody wrzucić owoce, cukier i cynamon. Gotuj ok. 15-20 minut, do miękkości owoców.
  4. Ostudź, odcedź i przełóż do lodówki, by dobrze schłodzić kompot.

Kompot z suszonych jabłek z imbirem i miętą — przepis

Kompot z jabłek - do obiadu i na zimę

Fot. iStock

Składniki na kompot z suszonych jabłek:

  • 4 litry wody
  • 4 garści suszonych jabłek
  • 2 saszetki suszonej mięty pieprzowej
  • 3 goździki
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • cukier trzcinowy — ilość dowolna
  • skórka pomarańczy bez białej błonki

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj, najpierw dodaj suszone jabłka, goździki, skórkę pomarańczy i imbir pokrojony w plasterki. Gotuj ok. 35 minut.
  2. Gdy kompot nabierze smaku, dodaj miętę i cukier trzcinowy (wg. własnego smaku), zagotuj jeszcze 10 minut — po tym czasie wyjmij miętę z garnka.
  3. Kompot zestaw z ognia, ostudź i odcedź. Wstaw do lodówki, by się porządnie schłodził.

Kompot z jabłek na zimę — przepis 

Kompot z jabłek na zimę do dobry sposób, by zatrzymać słoneczne chwile schyłku lata i jesieni w słoiku. Po otwarciu można go podawać na zimno. Można również podgrzać z aromatycznymi przyprawami — cynamonem, anyżem czy kardamonem.

Fot. iStock

Składniki na kompot z jabłek na zimę: 

  • 5 l wody
  • ok. 50 małych jabłek (po 10 na 1 litr wody)
  • cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 3 goździki
  • troszkę cynamonu

Przygotuj także 5 litrowych słoików, do tego potrzebny będzie duży garnek oraz ściereczka.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze części.
  2. Zagotuj wodę, wrzuć jabłka, a w chwili, gdy się zagotują, dodaj do smaku cukier do smaku, sok z cytryny, goździki i cynamon.
  3. Gotuj 40 min (lub więcej, aż jabłka się rozpadną).
  4. Gotowy kompot przelej do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręć dokładnie uważając, by szyjka słoika i wnętrze nakrętek było suche.
  5. Do dużego garnka wlej wodę na dno, podgrzej, wstaw słoiki (gorące słoiki wstaw do gorącej wody, zimne do zimnej, by nie pękały) i oddziel je od siebie ściereczką, by się nie stykały ze sobą. Od chwili zagotowania pasteryzuj ok. 15 min pod przykryciem.

Pyszny kompot z jabłek na zimowe dni po przestudzeniu gotowy jest do wyniesienia do piwnicy.


źródło: www.przyslijprzepis.pl