Spaghetti bolognese swoją nazwę zawdzięcza Bolonii, miastu, z którego się wywodzi. Do jego przyrządzenia można wykorzystać wiele różnych rodzajów mięs, choć najczęściej trafia do niego zmielona wieprzowina lub wołowina. Oryginalny sos do spaghetti bolognese powinien zostać przyrządzony także na włoszczyźnie (seler, pietruszka, marchew).
Nie powinno w nim zabraknąć oliwy z oliwek i dojrzałych, pachnących słońcem pomidorów. W wielu przepisach uwzględnia się także dodatek czerwonego wina, który nadaje potrawie zdecydowanej, południowej nuty. Najczęściej jednak sięgamy na naszym rodzimym podwórku po uproszczoną wersję sosu, równie smaczną i aromatyczną, jak w oryginalnym przepisie.
Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym – przepis
Sos boloński – składniki:
- 30 dag zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 300 ml przecieru/passaty/pulpy pomidorowej
- 30 dag makaronu spaghetti
- garść startego parmezanu lub innego twardego sera
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- suszony tymianek
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- garstka listków świeżej bazylii
Sos boloński – przygotowanie:
- Na głębokiej patelni wlej niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmaż na niej poszatkowany drobno czosnek i cebulę drobno krojoną w kostkę.
- Gdy się lekko przesmażą, dorzuć mielone mięso i rozdrobnij je od razu na patelni (może być widelcem lub łyżką), by nie skleiło się w grudy.
- Gdy mięso się zetnie, dorzuć oregano, tymianek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj kilka chwil, by przyprawy wszędzie dotarły. Dołóż na patelnię przecier pomidorowy i gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut.
- Gdy sos do spaghetti bolognese będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i zostaw go pod pokrywką. Ugotuj makaron do spaghetti al dente wg. wskazówek na opakowaniu. Gotowy makaron polej sosem, obrzuć tartym serem i obsyp listkami świeżej bazylii.