Kiwi określane jest mianem superfood, i nic w tym dziwnego. Ten włochaty owoc jest nie tylko smaczny, ale zawiera dużą ilość cennych dla zdrowia substancji. Pomoże nie tylko w procesie trawienia i odchudzania, ale i wesprze odporność. Jakie właściwości i ile kalorii ma kiwi?
Śmiejemy się z niego, że to włochaty ziemniak, w dodatku denerwuje nas konieczność obierania go ze skóry, lub drążenia miąższu łyżeczką. Ale bez wątpienia uwielbiamy go za kwaskowy, orzeźwiający smak i docenić powinniśmy także za cenne dla zdrowia i urody właściwości.
Kiwi – witaminy i wartości odżywcze
Kiwi obfituje w witaminy i błonnik pokarmowy. Zawiera polifenole, karotenoidy, kwas foliowy, potas, witaminy z grupy B, witaminę A, C, K i E. Znajdziemy tu też magnez, miedź, wapń i mangan. Jadalne pestki tego owocu pełne są kwasu omega-3, który jest niezbędny, by zachować młody wygląd i zdrowe serce. Wystarczy zjeść jedno kiwi, by pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Wybierając te owoce, warto sięgać po twardawe, z całą skórką, bez stłuczeń. Owoce powinny być intensywnie pachnące, ale jeśli trafi się jeszcze niedojrzały, pozostawiony w temperaturze pokojowej, dojrzeje w ciągu kilku dni.
Często pojawia się także pytanie, ile kiwi ma kalorii? Zdecydowanie jest niskokaloryczne- zawiera niewiele ponad 50 kcal, więc będzie dobrym elementem diety odchudzającej, a obecność błonnika dodatkowo przysłuży się szczupłej sylwetce.
Kiwi – właściwości dla zdrowia
Dla zdrowego serca
Właściwości kiwi dla zdrowia układu krążenia są znane. Udowodniło to badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo. Wg. niego, spożywanie trzech owoców w ciągu dnia, dzięki dużej zawartości błonnika, zmniejsza ilość trójglicerydów w organizmie. Trzy owoce w codziennym menu skutecznie mogą obniżyć ciśnienie krwi, a pestki dostarczają kwasy omega-3, które są niezbędne, by zachować młody wygląd i zdrowe serce.
Kiwi dba o wzrok
Kiwi obfituje w karotenoidy, luteinę i zeaksantynę. Substancje te zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, co następuje wraz z upływającym wiekiem. Pozwalają zminimalizować ryzyko wystąpienia jaskry i astmy.
Wspiera odchudzanie
Kiwi jest bogate w błonnik, który pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Odpowiednia ilość błonnika w diecie pozwala poprawić procesy trawienne, pomaga w regulacji metabolizmu. Zawiera także enzym o nazwie aktynidaina, który jest znany ze swoich właściwości trawienia białka, podobnie jak w przypadku papainy w papai. Ten owoc świetnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
Na dobry sen i lepszy humor
owoc zawiera duże ilości serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, które wspierają lepszy sen i humor. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, którego niedobór podejrzewany jest o związek z występowaniem depresji i niskimi stanami samopoczucia. Serotonina jest również niezbędna dla spokojnego i regenerującego organizm snu w trakcie nocy.
Kiwi chroni przed nowotworami
Ten owoc zawiera w sobie moc witaminy C, która działa jako silny przeciwutleniacz, eliminujący wolne rodniki, które mogą powodować powstawanie stanów zapalnych oraz nowotworów. Glutation zapobiega mutacjom genów, które mogą zainicjować rozwój choroby. Obecność witaminy E wspiera regenerację uszkodzonych komórek.
Wspiera układ nerwowy
Kwas foliowy obecny w kiwi wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, w tym pracę mózgu. Potas uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych, wpływa na lepsze dotlenienie mózgu, łagodzi nadmierną senność i zmęczenie.
Kiwi dla urody
Obecność wapnia, żelaza i magnezu oraz witamin z grupy B to doskonały zestaw dla zdrowej skóry. Obecność witamin C i E, przeciwutleniaczy, opóźnia procesy starzenia. Kiwi rozjaśnia skórę i nadaje jej blask, zmiękcza ją i wygładza, zmniejsza cienie pod oczami, złuszcza martwy naskórek, nawilża. Można nie tylko zajadać owoce, ale przygotować z nich domowe kosmetyki, jak np. odżywcza maseczka.
Aby przygotować maseczkę, potrzebujesz:
- 1 kiwi
- pół banana
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Rozgnieć widelcem owoce i zmieszaj dokładnie z jogurtem. Nałóż na oczyszczoną twarz po 15 minutach spłucz ciepłą wodą.
Kiwi w kuchni
Ten orzeźwiający owoc smakuje nie tylko solo, ale również z innymi owocami w zdrowej sałatce. Należy jedynie pamiętać, że do sałatki dodajemy go tuż przed podaniem, ze względu na enzymy, które powodują utratę jędrności w owocach. Nie jest także najlepszym wyborem do galaretek, ponieważ enzymy uniemożliwiają im ścięcie się. Za to można z niego tworzyć dowolne smoothie i koktajle, takie jak mleczny koktajl.
Mleczny koktajl z kiwi
- 4 dojrzałe owoce
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 2 łyżeczki miodu lub innego zdrowego słodzika do smaku
Mleczny koktajl z kiwi jest śmiesznie prosty w przygotowaniu – wystarczy zblenować wszystkie składniki razem i tyle. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. W upalne dni świetnie sprawdzi się do niego kilka kostek lodu.
Alergia na kiwi
Mimo że kiwi ma wiele cennych właściwości dla zdrowia, nie każdemu ten owoc posłuży. U niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną. W przypadku alergii na ten owoc, mogą pojawić się objawy takie jak: swędzące gardło, pokrzywka w okolicy ust (zaczerwienienie skóry i silne pieczenie), obrzęk języka, problemy z połykaniem, wymioty.