Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa – przepis
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
- 3 jaja
- 100 ml oleju
- 50 ml wody
Nadzienie:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki kakao
- 100 ml wody
- 2 łyżki esencji waniliowej na spirytusie
- 60 g pistacji Bakalland
- ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
Zielona rolada to idealna propozycja, kiedy chcemy jednocześnie zrobić łatwy i szybki deser, który zrobi wrażenie na gościach. Zatem do dzieła!
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.
Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).
Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami.
Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą niczym wisienka na torcie. 🙂