Prosto, szybko i smacznie, czyli sałatka z paluszkami surimi. Palce lizać!

SURIMI
SURIMI
6 lipca 2018
Fot. iStock/kiko_jimenez
 

Piątek to idealny dzień na gotowanie. Kiedy już zaczynamy weekend, łapiemy oddech i… mamy ochotę na coś pysznego do jedzenia. A może dzisiaj wpadają do was znajomi na mundialowy mecz albo wy wychodzicie do nich? Podajemy więc przepis na przepyszną sałatkę z paluszkami surimi.

Prosto, szybko i smacznie. Czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki:

2-3 łyżki majonezu

szklanka kukurydzy w puszce

ok. 10 oliwek zielonych

1 ogórek świeży

150 g paluszków surimi

natka pietruszki

2 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Kroimy paluszki krabowe w cienkie paski, podobnie ogórka – można to wykonać za pomocą obieraczki. Dowolnie kroimy pozostałe składniki, dodajemy kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy majonez, mieszamy i… gotowe. Można posolić i popieprzyć do smaku.

Zobaczcie, jak błyskawicznie robi się tę sałatkę:

Lubicie gotować, eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 

 


Awokado nadziewane paluszkami surimi. Palce lizać!

SURIMI
SURIMI
13 lipca 2018
Fot. iStock/Milan_Jovic
 

I znowu piąteczek. I więcej czasu na gotowanie, a może na spotkanie z przyjaciółmi? Chcecie ich zaskoczyć czymś nowym? A może skusicie się na nadziewane paluszkami krabowymi awokado? Przystawka – hmmm – palce lizać!

Awokado nadziewane paluszkami krabowymi

Składniki

3 awokado (w zależności od gości, ilość można zmieniać)

70 g krewetek

1 łyżka keczupu

1-2 łyżki majonezu

150 gram paluszków surimi

1 łyżka soku z cytyryny

1 łyżka octu

szczypiorek

Wykonanie

Przekrój awokado na pół i wydrąż je do skórki. Pokrój krewetki, paluszki krabowe i szczypiorek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Tak przygotowanym „farszem” możesz nadziewać awokado.

Prawda, że proste i pyszne? Smacznego!

 

Lubicie gotować, eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 


Surimi to więcej niż danie, które „udaje” kraba. Czas obalić mit, że to niezdrowe jedzenie

SURIMI
SURIMI
3 lipca 2018
surimi
Fot. iStock/kiko_jimenez

Nie ma innych owoców morza, owianych tak wieloma tajemnicami i mitami. Żaden inny produkt, z wyjątkiem paluszków rybnych, nie był stawiany w tak złym świetle i prezentowany jako bezwartościowy.  Od wieków Japończycy używali mięsa chudych, świeżych ryb do produkcji surimi. W Japonii wytwarza się je bezpośrednio na łodziach rybackich. Stanowi to gwarancję najlepszej jakości produktu.

Opinie na temat surimi są podzielone. Japończycy, którzy znają i jedzą paluszki krabowe od wieków, są ich wielkimi fanami. Francuzi zaskakują świat mnogością sposobów, na jakie można je przygotować.  To dzięki Francuzom właśnie, rozumiemy, jak uniwersalne może być to danie. Tymczasem w wielu krajach uważa się je wciąż za „podejrzane”. I nikt nie wie, dlaczego.

Pierwszym powodem może być mylne rozumienie samej jego nazwy. Różne źródła tłumaczą to pojęcie inaczej –  od „siekanych / mielonych ryb” do „umytej masy rybnej”. W rzeczywistości  składa się ono z dwóch innych słów – „suru” (praca) i „mash / mi (filet).

Co więcej, w wielu przypadkach pojęcie „surimi” jest używane niewłaściwie. Tak naprawdę, surimi jest tylko podstawą do przygotowania paluszków krabowych, więc dobrym pomysłem byłoby nazwać je po prostu daniem zawierającym surimi.

Na przestrzeni ostatnich lat Europejczycy spożywają coraz większe ilości ryb i owoców morza, w tym surimi. Analitycy rynku tłumaczą to modą na zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia.

Spożywanie paluszków krabowych  w żaden sposób  nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia, ponieważ są pasteryzowane podczas procesu produkcyjnego. Łatwo się je trawi, a ilość kalorii, które zawierają, można porównać do wartości energetycznej chudych ryb, takich jak halibut czy okoń.

Gotowy do spożycia paluszek krabowy charakteryzuje się następującą wartością odżywczą:

  • Kalorie: 82- 108 kcal
  • Węglowodany: 10,2-18,6 g
  • Białka: 7,5-2,9 g
  • Tłuszcz: 0,3-1,3 g
  • Natrium: ~ 650 mg
  • Potas: ~ 90 mg
  • Wapń: ~ 7,7 mg
  • Cholesterol: ~ 20 mg
  • Żelazo: ~ 0,4 mg
  • Omega 3: ~ 0,6 0g

Ze względu na niski poziom węglowodanów, surimi są idealne dla osób z cukrzycą. Paluszki krabowe zawierające mięso z mintaja są najbardziej wartościowe, ponieważ posiadają duże ilości wysokiej jakości białka i cennych aminokwasów przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu.

Surimi to baza, z której można tworzyć różne smaki i kształty. Można je porównać do kawałka ciasta, z którego przygotujesz różne potrawy za pomocą dowolnych dodatków.

Produkty surimi na całym świecie znane są jako „imitacja mięsa kraba”, ponieważ wyglądają i smakują jak te właśnie przysmaki, ale na pewno nie są sztucznym tworem –  produkuje się je z ryb. Znalazły swoje własne miejsce na rynku, tuż obok owoców morza, a nawet bywają zaliczane do tej samej grupy.

W ciągu najbliższych tygodni pokażemy wam, jakie pyszne potrawy można przyrządzić z surimi, a może wy macie ochotę podzielić się swoimi pomysłami na kuchenne eksperymenty z paluszkami krabowymi w tle? Dla chętnych do podzielenia się swoimi przepisami będą czekać nagrody. Wkrótce podamy szczegóły!


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI