Nie znosisz świątecznej paniki? Są potrawy, które możesz przygotować wcześniej

Redakcja
Redakcja
15 grudnia 2017
Fot. iStock / GMVozd
 

Święta Bożego Narodzenia powinny kojarzyć nam się z radosnym czasem spędzonym z rodziną. Niestety, zwykle są poprzedzone nerwowymi przygotowaniami, które potrafią skutecznie zepsuć świąteczną atmosferę. A może w tym roku ugotuj część potraw z wyprzedzeniem i zyskaj cenne chwile dla bliskich?

Piernik dojrzewający

Najlepsze pierniki dojrzewają długo. Ich przygotowanie należy rozpocząć nawet 6 tygodni przed świętami. Surowe ciasto trzeba przechowywać w ceramicznym naczyniu, pod przykryciem, w zimnym miejscu. Na 3-4 dni przed świętami wypieka się piernikowe blaty, które później przekłada się powidłami i polewa czekoladą.

Jeśli barszcz, to tylko na zakwasie

– Zakwas buraczany jest niezbędny do wigilijnego barszczu, ale niestety często przypominamy sobie o nim tuż przed Bożym Narodzeniem – gdy jest już za późno, by go nastawić – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – A przecież zakwas możemy zrobić już w listopadzie i przechowywać w zimnym miejscu do świąt – dodaje redaktor naczelna.

Przygotowanie zakwasu zajmuje około 20 minut. Powinien fermentować co najmniej 5 dni. Przecedzony i zlany do butelek może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy. Doskonale sprawdzi się nie tylko do barszczu, ale również jako dodatek do sosu winegret, koktajlu warzywnego i chłodnika.

Sprawdzony przepis na zakwas znajdziesz w grudniowym wydaniu miesięcznika „Kuchnia”.

Pierogi i uszka możesz zamrozić

Pierogi z kapustą oraz uszka z grzybami obowiązkowo goszczą na świątecznym stole. Niestety, ich przygotowanie jest czasochłonne. Ugotuj je tydzień wcześniej i przechowuj w zamrażalniku aż do Bożego Narodzenia. Po rozmrożeniu podgrzej je we wrzącej wodzie lub podsmaż na oleju.


 

źródło: infowire.pl


Sylwestrowa kreacja prosto ze światowych stolic mody – wybierz styl dla siebie

Redakcja
Redakcja
15 grudnia 2017
Fot. iStock / CoffeeAndMilk
 

Wraz z końcem listopada rozpoczyna się okres intensywnych przygotowań do świąt. Układając listę prezentów dla bliskich, pomyśl również o swojej kreacji na zbliżającą się noc sylwestrową. Po świętach bowiem zostaje zaledwie kilka dni do tej najważniejszej nocy w roku. Sprawdź, jakie trendy obowiązują w Mediolanie, Berlinie, Tokio oraz Paryżu, i zainspiruj się do wyboru sylwestrowej stylizacji.

Mediolan to centrum klasycznego stylu. Ubrania włoskich projektantów podkreślają sylwetkę, urzekają elegancją i zmysłowością. We włoskie trendy idealnie wpisują się duże kolczyki, efektowne naszyjniki oraz dodatki doskonałej jakości. Wieczorowy strój w wersji z Mediolanu jest bogaty w kwiaty i ponadczasowy złoty kolor.

Natomiast na wybiegach Tokio królują proste geometryczne kroje oraz minimalistyczna paleta barw.Tokijska moda zachwyca naturalnością i harmonią, a srebrny kolor dominuje w ubraniach i dodatkach.

Z kolei lekko zbuntowany i nieokiełznany Berlin oferuje na wieczór nieoczywiste rozwiązania: mocne ramoneski i ciężkie buty zestawione z tiulowymi spódnicami; dominującą czerń, ciężkie akcesoria.

Miłośnicy prostoty powinni obserwować paryskie wybiegi, na których przeważa umiar i minimalizm. Lekkie sylwetki, delikatne pastelowe kolory, wdzięk i ponadczasowa elegancja to wyznaczniki tego stylu.

Więcej zachwycających stylizacji można znaleźć w najnowszym numerze magazynu „Avanti”, dostępnym w kioskach od piątku, 24 listopada 2017 r.

Zapraszamy do pobrania bezpłatnej aplikacji „Avanti”. Dzięki niej dowiesz się, gdzie kupić zamieszczony w magazynie produkt – aplikacja przeniesie Cię bezpośrednio na stronę internetową producentaKażda osoba, która pobierze aplikację z Google Play albo AppStore oraz zarejestruje się, będzie mogła również korzystać z dodatkowych zniżek oraz rabatów, tworzyć listę ulubionych produktów, inspirować się rekomendacjami stylistów oraz udostępniać zeskanowane strony.


źródło: infowire.pl


Dodatki do lodów – 3 sposoby na oczarowanie gości

Redakcja
Redakcja
15 grudnia 2017
Fot. iStock / Jennifer_Sharp

Lody o smaku śmietanki czy intensywnie owocowe sorbety to pomysł na wyjątkowy deser nie tylko podczas upalnego lata, ale także jesieni. Poprawią humor, zahartują organizm, a także pozwolą oczarować gości.

Lekarze coraz częściej zachęcają do jedzenia lodów zimą – są bogate w witaminy A, B, D, E, zmniejszają ryzyko infekcji gardła. Chociaż ich podanie najczęściej kojarzy się z kilkoma łyżkami lodów w pucharku i bitą śmietaną, już odrobina fantazji wystarczy, by zwykły deser lodowy zamienić w prawdziwe dzieło sztuki, które zachwyci gości.

Sposób nr 1: Wybierz fantazyjną posypkę

Kolorowe koraliki dodadzą uroku każdemu deserowi. W zimie szczególnie sprawdzą się oryginalne dodatki w kształcie choinek, gwiazdek i aniołków. Naturalnym i kuszącym elementem dekoracji będzie również polewa z miodu, która nada lodom słodkiego posmaku. W parze z miodem może pójść posypka z orzechów lub słonecznika. Chcesz uzyskać intensywnie żółtą barwę polewy? Wystarczy, że do miodu dodasz odrobinę kurkumy. Sos będzie ciekawym uzupełnieniem czekoladowych czy kakaowych lodów.

Chcąc zachwycić gości przygotowanym deserem, lepiej unikać popularnych dodatków, takich jak rurki czy różnego kształtu wafelki. Choć miłe dla oka, są mało oryginalne, a ich smak często dominuje nad gwiazdą deseru, czyli lodami.

Sposób nr 2: Postaw na ręcznie robione dodatki

Przepis na wywołanie zachwytu u gości? Własnoręcznie przygotowane, jadalne dekoracje! Do ich wykonania potrzebujemy ciasta na naleśniki oraz strzykawki. Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyciskamy ze strzykawki masę i formujemy wzory np. figury geometryczne, kwiatki.

Jeśli domowej konfitury używasz głównie na kanapkach, przy lodach możesz ją kreatywnie zastosować! Będzie nie tylko świetną polewą, uznanie zdobędzie również jako „wulkan” – umieszczona wewnątrz lodów, wypłynie po zanurzeniu w nich łyżeczki. Konfitura z pomarańczy będzie dobrym wyborem w przypadku lodów czekoladowych, natomiast truskawkowa sprawdzi się przy śmietankowych.

Sposób nr 3: Skosztuj świeżych owoców

Intensywny smak lodowego deseru można uzyskać dzięki dodaniu do niego niekoniecznie słodkich posypek, ale świeżych owoców. – Zblendowane na gładki mus będą smacznym zakończeniem deseru, kiedy dodamy je na spód naczynia, pod lody – zaznacza Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciel marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. Z kolei występujące w pełnej postaci będą świetną ozdobą deseru, kiedy udekorujemy nimi lody. Jagody uzupełnią słodycz zimnej przekąski, kiwi i ananas nadadzą jej lekko kwaśnej nuty. Dla miłośników bardzo słodkich deserów wspaniałym połączeniem będzie masa kajmakowo – bananowa – dodaje specjalista.


Źródło: infowire.pl


Zobacz także

Odcedzanie makaronu. Ona udowodniła, że całe życie robiłyśmy to źle!

hashimoto

Zatrzymaj Hashimoto… odpowiednią dietą. Z tą chorobą trzeba się zaprzyjaźnić

Obiad w 20 minut? Makaron z chorizo, cebulą i pomidorami