Sposób na szybki obiad? Spaghetti z paluszkami surimi. Palce lizać

SURIMI
SURIMI
27 lipca 2018
 

Szukacie sposobu na szybki obiad? W końcu kto, w takim upale chciałby stać dłużej w kuchni, prawda? Macie dość mięsa, kotletów i oklepanych kurczaków na tysiąc sposobów? To może dzisiaj skusicie się na nasz przepis?

Spaghetti z VIČI paluszki surimi, pieczarkami i rukolą

Składniki:

opakowanie VIČI paluszki surimi

kilka pieczarek (ok. 150 gram)

1 cebula

garść rukoli

1 limonka lub cytryna

1 mała papryczka chilli

2 ząbki czosnku

gałązka natki pietruszki

makaron spaghetti

Wykonanie:

na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chilli. Dodaj posiekane pieczarki, pokrojone VIČI paluszki surimi i natkę pietruszki. Wyciśnij dwa ząbki czosnku, smaż wszystko razem przez kilka minut. Na koniec dodaj ugotowany makaron, rukolę – wszystko wymieszaj i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Gotowe. Lekko, pysznie i zdrowo.

Lubicie gotować, eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem VIČI paluszki surimi. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 


10 mitów na temat surimi. Nie dajcie się nabrać!

SURIMI
SURIMI
31 lipca 2018
Fot. iStock/lisaaMC
 

Wielu Europejczyków spożywa surimi nie do końca zdając sobie sprawę z tego, że wcale nie jest to mięso kraba. Na pytanie, czym to danie jest w rzeczywistości, wzrusza ramionami lub podaje nieprawdziwe informacje. Tymczasem tradycja tego produktu sięga ponad dziewięciu wieków. Od momentu, kiedy powstał w Japonii, jest wręcz owiany różnymi mitami i jednocześnie – coraz bardziej popularny.

Najbardziej rozpowszechnione mity na temat pochodzenia surimi, jego składników, kalorii i innych aspektów tego produktu

1. Jest to nowoczesny, przetworzony produkt typu fast food

Geneza tej metody przygotowania ryb sięga okresu Kamakura w Japonii, w początkach poprzedniego tysiąclecia. Oczywiście w XXI wieku używamy nowoczesnego sprzętu i surimi nie wytwarza się już ręcznie, ale sam produkt niewiele się zmienił. Fakt, że jest to produkt naturalny odnotowano również w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

2. Jest to niezdrowy produkt zawierający chemiczne środki konserwujące

Japończycy słyną ze zdrowej diety od czasów starożytnych. Nie bez powodu długość życia ludzi w Japonii jest najdłuższa na świecie. Niezdrowy produkt nie znalazłby swojego miejsca w tym społeczeństwie, nie mówiąc już o przetrwaniu przez całe tysiąclecie. Podstawowe zasady przygotowania surimi pozostają niezmienione od lat. Zresztą podobnie jak konserwanty – wysokie i niskie temperatury, a sam produkt nadal składa się z tych samych naturalnych składników – biała ryba, białka jaj, skrobia i woda.

3. Surimi nie zawiera dużej ilości rybiego mięsa

Wysokiej jakości paluszki z owoców morza zawierają od 30 do 50% ryb. Warto jednak zauważyć, że jest to czyste białko ryb, uzyskane w procesie produkcyjnym. Przygotowanie 1 kg surimi wymaga użycia ok 3-4 kg ryb.

4. Surimi składa się z ryb hodowlanych

Prawda jest taka, że ​​zarówno kiedyś, jak i teraz, surimi było produkowane na bazie ryb złowionych w morzu. Należą do nich głównie mintaj i morszczuk.

5. Jest to bogaty w kalorie produkt pełen niezdrowego cholesterolu

Wręcz przeciwnie – ten produkt nie jest kaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Proces produkcji surimi wyodrębnia zarówno ości ryby, jak i jej tłuszcz. 100 gram surimi to około 90-100 kalorii.

6. Surimi nie zawiera dużo białka

100 g surimi zawiera około 9 g białka – podstawowego budulca dla naszego organizmu. Poza tym produkt końcowy ma w sobie około 30-40% wody. Pozostałe elementy to skrobia (5-10%) i białka jaja (do 10%), olej roślinny (3-3,5%), cukier (około 3%), sól oraz ekstrakty z kraba i papryki (0,5-1,5%).

7. To nie jest najlepsze źródło witamin i minerałów

Właściwie, kiedy jesz paluszki krabowe, dostarczasz organizmowi te same składniki odżywcze, które dostarczasz mu jedząc ryby – nie tylko dużo odżywczego białka, ale także magnez, witaminę B12, fosfor i selen.

8. Niektóre produkty surimi są odpowiednie dla wegatarian

Wykonany zgodnie z tradycyjną, japońską metodą, surimi to produkt rybny, a więc doskonale nadaje się dla wegetarian. Wybiera go również coraz więcej wegetarian, którzy nie jedzą mięsa.

9. Wszystkie surimi smakują prawie tak samo

Paluszki krabowe można przygotować na mnóstwo sposobów, na przykład, jako fantazyjne przekąski niewielkich rozmiarów. Może być stosowany jako dodatek (na ciepło lub na zimno) do sałatek, naleśników lub wszelkiego rodzaju gulaszów.

10. Produkty surimi wymagają dodatkowego przygotowania

W rzeczywistości jedną z największych zalet tego dania jest to, VIČI paluszki surimi są gotowe do spożycia. Gdy są prawidłowo przechowywane, pozostają świeże przez okres do dwóch miesięcy. Dlatego jest to idealny wybór na każdą okazję – na szybki lunch, fantazyjną kolację, piknik lub przekąskę.


 

I co wy na to? Lubicie VIČI paluszki surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 


Paluszki surimi: świetny smak, poczucie mniejszego wypełnienia w żołądku i… zdrowie!

SURIMI
SURIMI
17 lipca 2018
Paluszki krabowe
Fot. iStock / miki-tiger

Surimi to uniwersalne słowo opisujące oczyszczone białka ryb. Pochodzi z Japonii, gdzie znane jest od kilkuset lat. To baza dla surimi z owoców morza. Jednak w Europie przyjęło się je traktować nieco inaczej. W tym artykule, będziemy mówić o surimi jako o surowcu i „owocach morza surimi” jako o gotowym produkcie, czyli… paluszkach krabowych.

Wytworzenie surimi wymaga wielu etapów obróbki (wypatroszenie, usuwanie ości, mycie, odwadnianie, rafinacja, odwadnianie, dodanie krioprotektantów i zamrożenie ). Każdy ze składników (tłuszcz, kość, krew, łuski i skóra) wymaga oczyszczania i stabilizacji białek miofibrylarnych przed zamrożeniem. W swojej gotowej postaci surimi jest zasadniczo oczyszczonym, stabilizowanym, mrożonym białkiem rybnym. Jest bezwonne, bezbarwne i posiada wiele zastosowań (Park, 2005).

W Japonii istnieje sześć różnych kategorii produktów surimi owoców morza. Są to:

1) kamaboko (parzony placek rybny);

2) tempura (smażony placek rybny);

3) chikuwa (pieczone ciasto rybne);

4) hanpan (ciasto musowe z gotowanej ryby);

5) kiełbasa rybna;

6) paluszki krabowe.

Każda z tych kategorii produktów ma niepowtarzalny smak i formę.

Jako surimi owoce morza, paluszki rybne zostały wynalezione w Japonii w 1975 roku i sukcesywnie wprowadzane do USA, Europy i Rosji. W przypadku produktów wytwarzanych tą metodą, pastę z owoców morza (mieszanina surimi i innych składników spożywczych) produkuje się za pomocą cienkiej warstwy pary i / lub gazu. Tak przygotowany „arkusz” jest następnie nacinany (rozwłókniany) zanim zostanie ciasno związany. Pastę w kolorze czerwonym można wytłaczać razem z pastą z owoców morza surimi na początku samego procesu lub nakładać po zapakowaniu. Paluszki są cięte na różne formy (płatek, klocek, patyk lub paluszek) i różnorodnie pakowane . Pasteryzacja to kolejny krok, po którym następuje schłodzenie. Na końcu można je zamrozić.

Około 1/4 do 1/3 produkowanych w celach komercyjnych surimi (około 500 000 ton) jest obecnie wykorzystywana do produkcji paluszków krabowych. Dlaczego jest to jedno z najpopularniejszych produktów z owoców morza sprzedawanych na świecie? Bo świetnie smakuje, wygodnie się je przygotowuje, ma wartości odżywcze, jest zdrowe i bezpieczne.

Smak

Istnieje kilka elementów określających smak potraw. Są to poziom wilgoci, tekstura, sam smak i aromat. Dobrej jakości krab zapewnia mocną i wilgotną konsystencję. Oczyszczone formy białek rybnych mają strukturę trójwymiarową, gdy są odpowiednio posiekane z 1,0-1,5% soli, a następnie ogrzewane. Tekstura kraba jest jędrna i elastyczna, ani zbyt miękka ani zbyt gumowa. Dodatki smakowe i przyprawy dodawane do kraba to naturalny ekstrakt z kraba, smak kraba  i wino ryżowe. Łagodna słodycz często pochodzi z samego surimi lub dodtaku cukru. Smak jest często podkreślany sosami.

Wartość odżywcza i zdrowie

Paluszki surimi są produkowane z najwyższej jakości białek rybnych, które zostały całkowicie oczyszczone po usunięciu wszystkich niepotrzebnych składników. Wszystkie pozostałe składniki są również uważane za GRAS (ogólnie uznawane za bezpieczne). Zawartość tłuszczu jest w nich mniejsza niż 0,5%. Oznacza to, że można to danie zaklasyfikować jako produkt beztłuszczowy. Jest bogaty w białko i ma wyjątkowo niską zawartość cholesterolu. Łączna ilość kalorii na 100 g porcji to zaledwie 95 kcal. Dlatego paluszki krabowe są uważane za zdrową żywność.

Surimi z owoców morza, odpowiednio przygotowane, zawiera zbilansowaną kompozycję niezbędnych aminokwasów. Dlatego można je mieszać z innymi produktami spożywczymi (ryż, makaron lub chleb), które mają niedobór niezbędnych aminokwasów. Według ZENKAMA (All Japan Association Kamaboko – www.zenkama.com), imponująca średnia długość życia w Japonii  związana jest właśnie z dietą mieszkańców tego kraju, bogatą w wysokiej jakości białka i produkty o niskiej zawartości tłuszczu.

Jeśli chodzi o odpowiednie zbilansowanie diety, należy unikać nadmiernego spożycia tłuszczu zwierzęcego. Jednak spożycie odpowiedniego rodzaju nienasyconych kwasów tłuszczowych może być dla nas korzystne. Konieczne jest jednak znalezienie równowagi między spożyciem kwasów omega-6 i omega-3. Zbyt dużo omega-6 i zbyt mało olejów omega-3  może powodować ucisk na tętnice i powodować zakrzepy zwiększając ryzyko zawału serca, pogorszyć stan zapalny stawów i powodować choroby skóry, takie jak łuszczyca.

Wygoda

Paluszki krabowe są prawie wszystkie pakowane jako produkt gotowy do spożycia (RTE). Mogą być podawane jako przekąska lub dodany do sałatki (np. z selerem, majonezem, sokiem z cytryny). W przeciwieństwie do innych produktów nie wymaga czasu na przygotowanie przed podaniem. Niewykorzystane schłodzone produkty można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Bezpieczeństwo

Wszystkie produkty tego typu są pasteryzowane, aby zabić wszystkie wegetatywne mikroorganizmy. W zależności od receptury i oczekiwanego okresu przydatności do spożycia, metoda pasteryzacji jest różna. Okres przydatności do spożycia produktów schłodzonych wynosi od 20 do 90 dni. Jednak mrożone paluszki krabowe ogólnie rzecz biorąc, nadają się do spożycia w ciągu 2 lat po wyprodukowaniu.

Paluszki krabowe, które wynaleziono w  Japonii w 1975 roku, stały się najbardziej popularnymi owocami morza surimi na świecie. Japończycy zaczęli wytwarzać surimi z mintaja już kilkaset lat temu. W całym kraju był więc tylko jeden produkt spełniający lokalne preferencje i gusty konsumentów. Obecnie jest dostępnych wiele produktów różniących się jakością i smakiem. To prawda, że ​​niektóre produkty mają kiepski smak. Dlatego to od konsumentów zależy wybór surimi najlepszej jakości.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI