Domek z piernika – krok po kroku. Pobierz szablon

Redakcja
Redakcja
20 grudnia 2018
Domek z piernika
Delecta - chatka z piernika
 

Domek z piernika – na samą myśl o niej, uśmiech pojawia się na naszej twarzy. Trudno jednoznacznie stwierdzić co jest tego główną przyczyną: spektakularny, bajkowy wygląd czy pyszny smak, przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowanie jej wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu, a może stanowić główny element świątecznej dekoracji. Święta to czas pełen magii, dlatego podpowiadamy jak wyczarować  pyszne, efektowne słodkości, które zachwycą Twoich bliskich.

Domek z piernika

Ciasto:

  • 1 opakowanie pierniczków Delecta
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 90 g białka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 445 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka herbaty matcha lub zielonego jęczmienia w proszku
  • 1 opakowanie polewy smak ciemniej czekolady Delecta
  • 1 opakowanie posypki kamyczki czekoladowe Delecta Decorada
  • 1 opakowanie innej ulubionej posypki Delecta Decorada
  • 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – biały Delecta
  • 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – czerwony Delecta
  • 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – zielony Delecta
  • 1 opakowanie Fajny Pisak XXL – żółty Delecta

Dekoracje:

  • kilka lasek cynamonu
  • igliwie
  • dodatkowe pierniczki wycięte foremkami

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pierników. Dzięki temu przepisowi określenie „domowy piernik” nabierze zupełnie nowego znaczenia.

Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z mąką, masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (z termoobiegiem). Szablon chatki z piernika drukujemy z tego linku i wycinamy poszczególne elementy.

Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na nim poszczególne elementy chatki. Nożem wycinamy z ciasta kontury domku, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut. Z resztek ciasta wycinamy dowolnymi foremkami pierniczki, które wykorzystane zostaną do dekoracji chatki i „otoczenia”. Lukier przygotowujemy mieszając ze sobą 90 g białka, 445 g cukru pudru oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.

Składniki miksujemy na średnich obrotach przez 15 minut, aż lukier będzie lejący. Na końcu odkładamy 2 łyżki do miseczki i dosypujemy do niego herbatę matcha, aby zabarwić lukier na zielono.

Upieczone ściany i dach chatki dekorujemy według uznania za pomocą polewy, zielonego lukru, pisaków XXL i ulubionych posypek Delecta, a następnie sklejamy za pomocą białego lukru.

Chatkę wykańczamy dodatkowymi dekoracjami: wstążeczkami, laskami cynamonu i pierniczkami.

Chatka z piernika to nie tylko piękna i smaczna dekoracja, ale także miły świąteczny upominek. Na pewno spodoba się – i zasmakuje – zwłaszcza najmłodszym!

Pobierz szablon tutaj – Delecta – chatka z piernika

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl


30 sposobów na to, by powiedzieć osobie, którą kochasz, że za nią tęsknisz

Redakcja
Redakcja
20 grudnia 2018
Fot. iStock/AleksandarNakic
 

Wiesz dobrze, że w każdym związku dobra komunikacja jest niezbędna. Odgrywa wręcz kluczową rolę w ustanowieniu bliskości między dwojgiem ludzi, pomaga rozwiązywać problemy i kwestie sporne. Jest podstawą udanej relacji. Równie ważne jest tylko uświadomienie ukochanej osobie, że jest ona dla nas ważna. Czasem „tęsknię za tobą” nie wystarczy.

30 sposobów na to, by powiedzieć osobie, którą kochasz, że za nią tęsknisz

1. Chciał(a)bym, żebyś tu był(a).

2. Brakuje mi ciebie, czuję pustkę.

3. Ilekroć jestem w twoich ramionach, zawsze czuję się jakbym był(a) w domu. I w tej chwili czuję niesamowicie tęsknotę za domem.

4. Tęsknię za Tobą tak bardzo, że prawdopodobnie nie był(a)byś w stanie tego pojąć.

5. Brak mi ciepła twoich rąk.

6. Żałuję, że nie możesz tu być.

7. Tęsknię za tobą tak, jak Ziemia tęskni za księżycem i gwiazdami, kiedy słońce świeci zbyt jasno (dla romantyków)

8. Chociaż nie mogę trzymać cię teraz w ramionach, trzymam cię w moim sercu.

9. Tęskniłem za tobą już wtedy, gdy straciłem cię z oczu.

10. Jestem zazdrosna/y o każdego kto może teraz z tobą rozmawiać.

11. Nigdy nie wiedziałem/łam, że możliwe jest tęsknić za kimś tak bardzo, jak bardzo tęsknię za tobą w tym momencie.

12. Nie potrafił(a)byś zrozumieć jak bardzo mi ciebie teraz brakuje.

13. Tak bardzo chciał(a)bym cię teraz zobaczyć.

14. Za każdym razem tęsknię za tobą mocniej.

15. Teraz, kiedy nie jesteś obok, staram się sobie przypomnieć jak to było zanim zaczęliśmy być razem. I nie pamiętam.

16. Powinniśmy być teraz razem.

17. Tęsknię za tobą o wiele za bardzo, słowa nie potrafią dokładnie oddać tego, co czuję w tej chwili.

18. Każdy dzień, w którym możemy być razem nie jest przypadkowy.

19. Tęsknię za twoją dłonią w mojej dłoni.

20. Nigdy tak naprawdę nie tęskniłem za nikim ani za niczym, tak jak tęsknię za tobą w tym momencie.

21. Brak mi ciebie tak bardzo, że aż boli.

22. Chciałbym móc podzielić się z tobą tym wszystkim, co mi się dziś przydarzyło.

23. Byłoby dla mnie wielkim niedomówieniem powiedzieć, że tęsknię za tobą. To, co teraz czuję, to o wiele więcej.

24. Czuję się szczęśliwy, że mam cię w swoim życiu, ale jestem smutny, że nie jesteś ze mną w tym momencie.

25. Chcę zasnąć, by nie czuć jak bardzo tęsknie.

26. Tęsknię za tobą każdą cząstką siebie.

27. Pospiesz się i chodź tutaj.

28. Tęsknię za możliwością zobaczenia twojej twarzy, gdy tylko się obudzę.

29. Nie ma nic ważniejszego, niż być razem.

30. Kocham Cię.

 


Croquembouche. Pomysły na spektakularne desery

Redakcja
Redakcja
20 grudnia 2018
Delecta - croquembouche
Delecta - croquembouche / Fot. Materiały prasowe

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen magii. Sklepowe półki uginają się od ozdób i dekoracji przywołujących wspomnienia z dzieciństwa: bombki w kształcie koni na biegunach, figurki w kształcie dziadka do orzechów, kule z zamkniętymi w środku płatkami śniegu. A gdyby tak samemu przygotować spektakularne ozdoby, które dodatkowo, można zjeść?

Croquembouche

Składniki:

  • 4 jaja
  • 120 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie Kremu do ciast smak śmietankowy Delecta
  • 1 opakowanie Kremu do ciast czekoladowy Delecta
  • 600 ml mleka
  • 250 g krówek
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Croquembouche to francuski wypiek, który z powodzeniem może pełnić funkcję deseru głównego podczas jednego ze świątecznych dni. Chociaż jego wykonanie nie należy do najprostszych, efekt końcowy jest tego wart.

Na początku przygotowujemy ciasto poprzez zagotowanie wody z margaryną. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystudzeniu do masy wbijamy kolejno jaja. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 215˚C.

Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) okrągłe porcje ciasta (o średnicy zbliżonej do monety 5 zł). Całość natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie łamiemy krówki na drobne cząstki.

Dodajemy 2 łyżki śmietanki i ogrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukierków. 1 łyżkę śmietanki zostawiamy na później.

Gdy masa będzie zbyt szybko zastygała, dodając śmietankę ponownie ją rozcieńczymy. Czas na krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 300 ml dobrze schłodzonego mleka i wsypujemy zawartość opakowania z kremem o smaku śmietankowym.

Miksujemy przez 3 minuty. Gotowym kremem nadziewamy za pomocą szprycy połowę wystudzonych ptysiów.

Drugą połowę ptysiów przygotowujemy analogicznie z wykorzystaniem kremu czekoladowego.

Pora na finalne złożenie ciasta. W tym celu należy przygotować płaską paterę.

Napełnione kremami ptysie układamy naprzemiennie – jeden z kremem jasnym, drugi z kremem ciemnym tworząc rozetę.

Poszczególne ptysie sklejamy ze sobą za pomocą masy zrobionej z krówek i śmietany. Około 1 – 2 łyżek masy zostawiamy do dekoracji. Czynność powtarzamy, aż do momentu utworzenia ptysiowej piramidki, którą na sam koniec udekorujemy strużkami masy z krówek.

Croquembouche , który swoim kształtem przypomina choinkę z pewnością zachwyci domowników, jak i przybyłych gości.

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl


Zobacz także

płatki owsiane

Za co powinnyśmy pokochać płatki owsiane? Działają zbawiennie dla zdrowia i urody

Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli

Dziesięć nawyków ludzi, którzy tracą na wadze bez efektu jo-jo