Chłodnik buraczkowy z paluszkami surimi. Idealne danie na upały

SURIMI
SURIMI
6 sierpnia 2018
Fot. iStock/vkuslandia
 

Kolejny przepis z paluszkami krabowymi w tle w naszym konkursie. Od jutra wracają upały, więc może ktoś się skusi na taki mix?

Chłodnik z VIČI paluszki surimi

To przepis dla tych, którzy kochają chłodniki i VIČI paluszki surimi. Jedno wcale nie wyklucza drugiego, a wystarczy trochę wyobraźni i kreatywności, aby zmienić znany smak w… jeszcze lepszy.

Składniki:

4 średniej wielkości ugotowane buraki

2 ogórki zielone

pęczek rzodkiewek

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

500 g jogurtu naturalnego

300 g maślanki

sól, pieprz do smaku

opakowanie VIČI paluszki surimi

Wykonanie:

Buraczki, ogórki, rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do tego wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, maślankę, koperek i dopraw do smaku. Przed podaniem na chłodnik połóż pokroje w cienkie paseczki paluszki krabowe. Całość smakuje wyśmienicie. Smacznego!


 

I co wy na to? Lubicie surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40

 

 

 


Zupa z paluszkami surimi. Trochę orientalnej nuty

SURIMI
SURIMI
9 sierpnia 2018
Fot. iStock/ahirao_photo
 

Kochani, w odpowiedzi na Wasz konkurs podsyłam przepis na super zupę, którą zaskakuje czasem gości, ciekawą, inną niz wszystkie, orientalną.

Zupa z VIČI paluszki surimi

Składniki na 4 porcje:

  • 3 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g VIČI paluszki surimi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • szczypior z dymki
  • 50 g cienkiego makaronu ryżowego

Wykonanie:

Z nóżek, warzyw, ziela i listków gotujemy wywar z 1,5l wody, na małym gazie. Następnie wszystko wyciągamy, żeby wywar został czysty.Użyjemy ok 750 ml. Do ciepłego wrzucamy pokrojone VIČI paluszki surimi– ok. 80 g i zmniejszamy ogień do minimum, a po chwili wyłączamy go całkowicie. Zupę doprawiamy octem ryżowym, cukrem, sosem sojowym, chilli i ewentualnie solą. Odlewamy pół szklanki płynu z naszej zupy i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną tak,by nie było grudek. Przelewamy całość do garnka. Ponownie podgrzewamy, ale tak, by nie dopuścić do gwałtownego gotowania – chodzi tylko o jej zagęszczenie. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i odstawiamy na 3-4 minuty. Odcedzamy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do miseczek przekładamy: porcję makaronu ryżowego, kawałki marchewki wyciągniętej uprzednio z wywaru, po 2 plasterki pora i pozostałe kawałki VIČI paluszki surimi. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorem dymki. Warto podać osobno sos sojowy, aby każdy w razie potrzeby mógł sobie odpowiednio doprawić swoją porcję. Smacznego!

Autorka przepisu: Marta


Paluszki surimi na ciepło? Świetna przekąska na każdą imprezę

SURIMI
SURIMI
3 sierpnia 2018
Fot. iStock/DisobeyArt

Trwa konkurs na wasze przepisy z VIČI paluszki surimi w tle. Dość oryginalny sposób ich podania przesłała do nas pani Ania. 

Jedliście kiedyś VIČI paluszki surimi na ciepło? Nie? To czas najwyższy spróbować. Prosta przekąska, która zaskoczy waszych gości. Potrzebujemy jedynie:

  • paluszków krabowych
  • jajka
  • bułki tartej
  • oleju do smażenia
  • papryka ostra i piperz

Do rozbitego jajka dodajemy przyprawy. VIČI paluszki surimi obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Jeszcze ciepłe i chrupiące podajemy na stół z dodatkiem dipu – w moim przypadku jest to zrobiony domowy sos czosnkowy. Palce lizać!

I co myślicie o tym przepisie? Warto wypróbować? A może macie swoje pomysły na paluszki krabowe w kuchni?

Lubicie surimi, często gości w waszej kuchni? A może nie boicie się eksperymentować w kuchni? Mamy dla was propozycję. Zapraszamy was do zabawy, która polegać będzie na przesyłaniu waszych ulubionych przepisów z użyciem paluszków krabowych. Te najciekawsze będziemy publikować na blogu SURIMI.

Przepisy przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „SURIMI” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani.

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Zasady:

1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.

2. Czas trwania akcji: 06.07. 2018 – 06.08.2018 roku.

3. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym Organizatora.

4. Jedna osoba, może wygrać jedną nagrodę.

Dla chętnych do udziału w zabawie czekają nagrody – trzy zestawy składające się z:

1x fartuszka

Vici apron

1 x deski do krojenia, która zostanie spersonalizowana dla laureata zabawy – wygrawerowane zostanie jego imię.

O8RDT40