Budyń z ryżu białego z jabłkiem

Redakcja
Redakcja
1 lipca 2018
Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
 

Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem to przykład smacznego i pełnowartościowego deseru.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego marki Britta
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 duże winne jabłka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynków
  • masło i tarta bułka do formy
  • syrop owocowy lub śmietana do polania

Wykonanie:

Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.


Powiedz mi jak reagujesz i działasz, a powiem ci co przeżyłeś. Nie bądź swoim lękiem

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
2 lipca 2018
Fot. iStock/freemixer
 

Wszyscy jesteśmy różni. Każdy z nas nosi w sobie swoją historię i każdemu z nas wydaje się, że to on jest wyjątkowy. Nie zdając sobie z tego sprawy, wyolbrzymiamy to, co przeżyliśmy, a minimalizujemy to, czego jeszcze nie doświadczyliśmy. Naprawdę doceniamy wartość rzeczy i faktów w naszym życiu w momencie, gdy stajemy się świadomi tego, co się dzieje w naszym wnętrzu, w naszej głowie i w sercu. Lub wtedy, gdy coś nas, kolejny raz, omija

Kiedy to zrozumiemy, pojmiemy jak nierozsądne jest ocenianie innych (ale także siebie), wydawanie opinii dotyczących spraw i sytuacji, które nas nie dotyczą. Osądzanie przez pryzmat tego, co na zewnątrz.

Są w życiu momenty, na które nie masz wpływu, ale większość z tego, co się wydarza jest ciągiem przyczynowo-skutkowym. Zasiałeś ziarno i ono wyrosło. Nie zawsze tak, jakbyś tego chciał.

To, co możemy zrobić, to reagować, działać, wyciągać z naszych doświadczeń lekcje i pozwolić innym się poznać, naprawdę. Bo to właśnie nasz sposób działania czyni nas wyjątkowymi. Na szczęście lub niestety, pamiętamy chwile i sytuacje, które naznaczyły raz nas na zawsze. To one wyznaczają ważne punkty w naszej historii, które pozwalają nam się rozwijać i mieć swoją własną, indywidualną ścieżkę nauki życia. To, jak na nie zareagujemy determinuje nasze dalsze losy. Nie ma tu magii, przypadku. Jest nauka na błędach lub jej brak.

„Bez względu na to, co mówisz lub jak się usprawiedliwiasz: jesteś tym, co robisz. Twoje zachowania mówią za ciebie”  (Walter Riso)

Często te ścieżki nauki zależą od naszej woli, ale także od konsekwencji naszych działań, szczęścia i odwagi, zewnętrznej pomocy, jaką możemy otrzymać od bliskich lub całkowicie obcych osób. Jeśli Twoje działania i myśli nie są zgodne, to nie jesteś wiarygodny. Jasne, czasem emocje biorą nad tobą górę, rozsądek ucieka.  Strach, lęk przed tym, co nieznane blokuje cię przed działaniem. Czas mija, ty trwasz w stagnacji. Ta stagnacja nie pozwala ci spróbować nowych doświadczeń, nie pozwala ci się rozwijać, poznawać siebie. Lęk blokuje nas najbardziej. A największym życiowym wyzwaniem jest pokonanie go, powiedzenie sobie, że nie pozwolimy, by nas ograniczał. Nie  bądź swoim lękiem,  bądź tym, kim chcesz.


Na podstawie: nospensees.fr


7 rzeczy, które niezwykli ludzie robią zupełnie inaczej

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
1 lipca 2018
Fot. iStock / Jasmina007
Następny

Są ludzie, którzy wydają się w czepku urodzeni. Przyglądamy się im z podziwem lub z zazdrością. Wydaje się nam, że czego nie dotkną – obracają w złoto. A my, szarzy Kowalscy człapiemy przez życie w pocie czoła, krok po kroku. Mozolnie, zawsze pod górę… eh. Ale gdy zaczniemy się przyglądać się nieco bacznie tym „niezwykłym” okazuje się, że naharowali się niemniej, ba, często więcej. Dlaczego więc niektórzy przez całe życie nie potrafią nabrać wiatru w skrzydła?

Jest kilka bardzo małych różnic w tym, jak żyjemy. 7 drobiazgów, które ci niezwykli robią zupełnie inaczej. I to „inaczej” – zmienia tak wiele w naszej głowie…

czytaj dalej na następnej stronie

 

Zobacz także

Gotowanie – intymnie. Pozytywnie miesza w życiu, daj mu się uwieść

Delecta - ptysie kawowe z gruszką

Myśl globalnie, jedz lokalnie. Przepisy na słodkie wykorzystanie lokalnych produktów

9 sprytnych trików, które ułatwią życie w kuchni i pomogą uratować kulinarną wpadkę