Karmienie piersią kontra seksowny biust… Jedno odraża, drugie zachwyca. Dlaczego?

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
14 sierpnia 2016
Fot. Screen / You Tube
Fot. Screen / You Tube
 

Myślę, że ten film świetnie obrazuje ostatnią dyskusję w naszym kraju dotyczącą karmienia piersią w miejscach publicznych.

Joe Salad specjalizuje się w społecznych eksperymentach i tym razem „na tapetę” wziął  karmienie piersią. Matkę karmiącą zestawił z seksowną kobietą, której biust był zdecydowanie bardziej widoczny i postanowił sprawdzić reakcję ludzi.

Wynik był raczej łatwy do przewidzenia.

Nikt nie zareagował negatywnie na święcącą piersiami kobietę – ona była sexy, gorąca i cudowna, zwracająca uwagę mężczyzn. Tymczasem kobieta karmiąca swoje dziecko kilka razy usłyszała, że to, co robi jest odrażające. Dlaczego? Nikt nie potrafił na to pytanie sensownie odpowiedzieć. No właśnie. Dlaczego? Może wy wiecie, dlaczego matka karmiąca budzi oburzenie, a kobieta z dużym dekoltem, której piersi przecież też widać, jest społecznie akceptowana? Na czym polega różnica?

Zobaczcie.


Cukier twój wróg! Czy wiesz, że węglowodany wpływają na proces starzenia się skóry?

Joanna Fizia
Joanna Fizia
14 sierpnia 2016
Fot. iStock/YakobchukOlena
Fot. iStock/YakobchukOlena
 

Na wygląd skóry oraz procesy starzenia oddziałuje wiele czynników – wewnętrznych oraz zewnętrznych. O ile na te pierwsze, uwarunkowane genetycznie, nie mamy żadnego wpływu, o tyle na te drugie – tryb życia, mamy już ogromny wpływ. Dlatego w dużej mierze to od nas samych zależy w jakim tempie będziemy się starzeć. I jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się ładną, młodo wyglądającą cerą warto uzmysłowić sobie, jak ogromne znaczenie ma dla niej nasz sposób odżywiania. 

Niby dużo się o tym mówi, ale czy wiesz, że nadmierne spożywanie węglowodanów przyspiesza procesy starzenia się skóry?

Cukier Twój wróg!

Wysoki poziom cukru we krwi człowieka przyczynia się do tzw. glikacji białek. W dużym uproszczeniu można by rzec, że polega to na tym, iż cukier przyczepia się do białek znajdujących się w całym organizmie i powoli je zabija. Proces ten zachodzi w soczewce oka, ścięgnach, naczyniach krwionośnych, stawach, cebulkach włosów, a także w skórze, gdzie zmienia strukturę włókien kolagenowych.

A to właśnie kolagen jest niezwykle istotny dla urody, gdyż odpowiada za nawilżenie, elastyczność i sprężystość skóry. Natomiast w wyniku glikacji, kolagen staje się kruchy, sztywny i traci swoje funkcje, a w konsekwencji prowadzi do wysuszenia skóry, utraty jędrności i pojawiania się zmarszczek.

Powstałe produkty glikacji pozostają w organizmie tak długo aż zostaną usunięte lub naprawione. Eliminacja zachodzi głównie przez nerki, co stanowi duży problem dla osób borykających się z niewydolnością nerek, towarzyszącą często cukrzycy.  Według przeprowadzonych badań skóra diabetyków starzeje się nawet o 30% szybciej niż skóra osoby zdrowej!

Gdy proces usuwania jest upośledzony dochodzi do kumulacji produktów końcowych zaawansowanej glikacji (AGE) w organizmie, wpływając tym samym na przyspieszenie starzenia. Poza tym należy pamiętać i wszelkie mechanizmy naprawcze ulegają osłabieniu wraz z wiekiem.

Zjawisku glikacji można przeciwdziałać między innymi poprzez głodzenie fibroblastów – komórki wytwarzające kolagen, czyli pozbawienie ustroju przez długi okres dostawy węglowodanów, w postaci cukrów prostych. Trzeba mieć jednak świadomość, iż glukoza stanowi „paliwo” dla mózgu i nerwów, a więc jest niezbędna do prawidłowego ich funkcjonowania. Dlatego też niemożliwa jest całkowita eliminacja dostarczania organizmowi cukru.

Jak więc zapobiegać procesowi niszczenia białek?

Najlepszym sposobem jest ograniczenie spożywania białego cukru i zastąpienie go naturalnymi substancjami np. miodem, syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem – otrzymywanym z brzozy i kukurydzy, bądź stewią – rośliną pochodzącą z Brazylii i Paragwaju. Ponadto warto wprowadzić do codziennej diety owoce, będące zdrowym źródłem węglowodanów i cukrów prostych.

Warto również pamiętać, by nie spożywać produktów zawierających duże ilości cukru na pusty żołądek, ponieważ dochodzi wtedy do gwałtownego wzrostu węglowodanów we krwi, co rozpoczyna proces glikacji białek. Poza tym, spożywanie węglowodanów powinno być wspierane pokarmem białkowym i (zdrowymi) tłuszczami.

W profilaktyce, istotna jest również dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce zawierające antyoksydanty, picie dużej ilości wody i herbaty zielonej oraz spożywanie kurkumy i żeńszenia, które hamują glikację białek.

Reasumując, jeśli zależy ci na zachowaniu zdrowej, promiennej i młodo wyglądającej skóry, wyeliminuj lub zdecydowanie ogranicz w swojej diecie przetworzone węglowodany proste – słodkie napoje, słodycze, białe pieczywo i makarony.

 


Lenistwo? Skądże znowu! To inteligencja!

Agnieszka Sierotnik
Agnieszka Sierotnik
14 sierpnia 2016
fot. iStock/Vladimir Piskunov
fot. iStock/Vladimir Piskunov
 

Pora podziękować amerykańskim naukowcom! Dzięki najnowszym badaniom możesz pożegnać się z wyrzutami sumienia dotyczącymi lenistwa. Okazuje się, że może być ono oznaką większej inteligencji. Brzmi dobrze, czyż nie?

Opublikowane w Journal of Health Psychology badania dowodzą, że ludzie spędzający więcej czasu na robieniu zupełnie niczego mają większy iloraz inteligencji od tych, którzy ciągle są w ruchu. Powód? Inteligentni szybciej się nudzą.

Naukowcy doszli to takich spostrzeżeń robiąc badania na grupie studentów. Zadali im dwa pytania: czy lubią wykonywać zadania, które wymagają wymyślania nowych rozwiązań oraz czy zawsze robią tylko tyle, ile muszą.

Wśród badanych naukowcy wyznaczyli grupę kontrolną, składającą się z 30 „myślicieli” i 30 tych, którym takiego określenia nie mogli przypisać. W ciągu siedmiu dni wszyscy studenci nosili urządzenie, które na bieżąco badało ich aktywność,  przesyłając zebrane informacje do badaczy. Wyniki? Zaskakujące! Aktywniejsze były osoby o niższym poziomie inteligencji. Specjaliści uważają, że może to być wynik pracy mózgu, który nie obciążony stałym procesem myślowym szuka dodatkowej aktywności. Dlatego też „inteligenci” wolą rzucić się na kanapę i oglądać telewizję.

Następnym razem, kiedy ktoś będzie narzekał na twoje lenistwo, grzecznie odpowiedz, że to po prostu cecha ludzi inteligentnych!


 

źródło: Digest.bps.org.uk


Zobacz także

Fot. Łukasz Łuciuk

Joga Festiwal. V Górski Maraton Jogi już za nami!

Fot. iStock / fcscafeine

Kiedy rodzina (nie) wspiera…

Fot. Siostry od kuchni

„Siostry od kuchni” polecają: Pieczony kurczak w sosie cytrynowo-tymiankowym z ziemniaczkami i szpinakiem