Go to content

Zrób sobie mleko w domu. Zdrowe, bo z orzechów. To naprawdę proste

Fot. iStock/Anna Pustynnikova

Kiedy byliśmy dziećmi, mleko jawiło się jako źródło zdrowia, tymczasem w dorosłym wieku dla niektórych stało się przekleństwem. Nietolerancja laktozy – z nią boryka się wiele osób, inne ograniczają picie mleka tak na wszelki wypadek, są też ci, którzy mleka krowiego po prostu nie lubią. 

Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, w sklepach pojawiły się mleka sojowe, migdałowe, każdy może znaleźć coś dla siebie. W ostatnim czasie coraz modniejsze staje się mleko z orzechów, w tym z orzechów pekan. Jest bardziej kremowe niż mleko migdałowe czy kokosowe, dlatego to pyszny dodatek do granoli i płatków śniadaniowych. Orzechy pekan są źródłem kluczowego składnia odżywczego korzystnie wpływającego na nasz układ odpornościowy, a także na nasze kości. Mowa oczywiście o magnezie. Ponadto orzechy pekan zawierają witaminy A, B, C i E oraz żelazo

Mleko z orzeszków pekan jeszcze trudno dostać w sklepie, ale uwaga – można je zrobić samemu w domu (podobnie jak z innych orzechów). W jaki sposób?

Pół szklanki orzechów moczymy w 500 ml czystej wody przez całą noc. Po 8-12 godzinach wodę odlewamy, orzechy wkładamy do blendera zalewając je wodą (500 ml) i mielimy na do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie użyj woreczka do robienia mleka z orzechów, który można kupić w internecie i odlej płyn. Można oczywiście w tym celu użyć także bardzo drobnego sitka. I już. Gotowe. Mleko trzymamy w lodówce przez trzy dni – tyle wynosi czas przydatności do spożycia.

W sieci można znaleźć wiele przepisów na napoje z mlekiem z orzechów pekan -można z nich skorzystać i sprawdzić, czy to mleko idealnie sprawdzi się w twojej diecie.


 

źródło: simpleorganiclife.com