Go to content

Zmęczona, apatyczna? Nic ci się nie chce? Może warto uzupełnić niedobór magnezu?

Sygnały niedoboru magnezu
Fot. iStock / lolostock

Często ignorujemy to, co chce nam przekazać nasz organizm. Jesteśmy zmęczeni, nie mamy apetytu i zamiast pochylić się nad tymi sygnałami, próbujemy je zagłuszyć, zignorować. „A pewnie się nie wyspałam”, „A to z pewnością przesilenie wiosenne”. I czasami udaje się na chwilę oszukać nasze ciało, ale tylko na chwilę.

Kiedy nawracające objawy zaczynają nas w końcu niepokoić, zamiast biec do lekarza – pomyśl o tym, żeby uzupełnić niedobór magnezu, zwłaszcza, gdy źle sypiasz, bywasz rozdrażniona, małe rzeczy wyprowadzają cię z równowagi, łapią cię skurcze, drży powieka.

Około 60% swojej magnezu znajduje się w naszych kościach, reszta jest w tkankach, a tylko około 1% to we krwi. Dorośli mężczyźni powinni spożywać około 400 mg magnezu dziennie, a kobiety 310 mg. Po 30 roku życia powinniśmy zwiększyć tę dawkę (mężczyźni o 20 mg, kobiety o 10 mg).

Co ważne, magnez wcale nie musi być spożywany w tabletkach. Jest wiele produktów, które na co dzień dostarczają nam sporą dawkę magnezu. Warto wiedzieć, jak dbać o swój organizm i samopoczucie uzupełniając magnez także w tym, co jemy!

Poczuj przypływ energii i koniecznie swoją dietę wzbogać o jeden z produktów:

Migdały

W ¼ szklanki znajduje się 105 mg magnezu. Poza tym migdały są bogate w witaminę E, przeciwutleniacz, który wspiera nasz układ odpornościowy, a także dba o nasz wzrok. Migdały zwierają także mnóstwo białka, co pomaga w utracie wagi. Poza tym to źródło kwasów omega-3.

Fot. iStock / Elenathewise

Fot. iStock / Elenathewise

Jak jeść?

Najlepiej weź garść migdałów, które służą za świetną przekąskę. Można też dodać do sałatki.

Sezam

W 25 gramach ziaren znajduje się 101 mg magnezu.

Ponadto nasiona sezamu pozytywnie wpływają na nasze libido. Są pełne cynku, który wspomaga produkcję testosteronu i i plemników i mężczyzn. Są również dobrym źródłem żelaza i witaminy B-6.

Fot. iStock / Victorburnside

Fot. iStock / Victorburnside

Jak jeść?

Dodać do musli lub sałatek.

Ziarna słonecznika

W ¼ szklanki jest 128 mg magnezu.

Ziarna słonecznika to zaskakująco dobre źródło wapnia budowy kości. Dodatkowo, są one bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w niedużych ilościach mogą przyczynić się do zmniejszenia poziom złego cholesterolu we krwi.

Fot. iStock / 5PH

Fot. iStock / 5PH

Jak jeść?

Ziarna słonecznika można wykorzystać jako przekąskę, używać do sałatek, a nawet zup kremów zamiast grzanek.

Banany

W średniej wielkości bananie znajduje się 33 mh magnezu.

Lekko zielone banany są jednym z najlepszych źródeł skrobi, zawierają zdrowe węglowodany, wspomagają metabolizm organizmy. Banany to również spora dawka potasu, elektrolitów, co pomaga w sposób naturalny obniżyć ciśnienie krwi.

Fot. iStock / DanielAzocar

Fot. iStock / DanielAzocar

Jak jeść?

Nie tylko jako owoc obrany ze skórki, ale też w koktajlach, jako dodatek do płatków owsianych.

Orzechy nerkowca

W ¼ szklanki tych orzechów zawiera się 89 mg magnezu.

Ponadto porcja nerkowców stanowi prawie 10% dziennego zapotrzebowania żelaza. Orzechy są również dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy K.

Fot. iStock / salez

Fot. iStock / salez

Jak jeść?

Jako przekąskę, dodać do sałatki.

Tofu

Połowa szklanki tofu, to 37 mg magnezu.

Tofu to wegetariańskie źródło białka sojowego, zawiera 43% dziennego zapotrzebowania na wapń już w połowie szklanki. Jest też źródłem żelaza.

Fot. iStock / Diane Labombarbe

Fot. iStock / Diane Labombarbe

Jak jeść?

Tofu, aby nabrało smaki trzeba ugotować, dodać do kurczaka lub wołowiny. Bardzo twarde można usmażyć na grillu.

Mleko odtłuszczone

W jednej szklance mleka znajduje się 27,8 mg magnezu.

Każdy z nas od dziecka słyszał o korzyściach z picia mleka: szklanka mleka oprócz magnezu zawiera 1/3 zapotrzebowania dziennego na wapń, jest źródłem potasu, witaminy D, białka, i witaminy B12.

Fot. iStock / fotoedu

Fot. iStock / fotoedu

Jak jeść?

Wypić szklankę mleka, ale można połączyć z owocami, orzechami – przygotować pyszny koktajl.

Owsianka

Dlaczego poleca się owsiankę na śniadanie? Bo w jednej szklance gotowanych płatków znajduje się 57,6 mg magnezu.

Poza tym owsianka to źródło kwasu foliowego, błonnika, potasu. Bogata w kwasy omega-3 pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

płatki owsiane

Fot. Pixabay / StockSnap / CC0 Public Domain

Jak jeść?

Z jogurtem naturalnym, z mlekiem na ciepło, z dodatkiem owoców, orzechów i ziaren.

Brokuły

Pół szklanki gotowanych brokułów to 51 mg magnezu.

Brokuły zawierają więcej więcej witaminy C niż pomarańcza, poza tym ich spożywanie zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego i pęcherza.

Fot. iStock / eyewave

Fot. iStock / eyewave

Jak jeść?

Najlepiej lekko gotowane na parze w połączeniu z pomidorami.

To jak? Macie ochotę na więcej energii? Zobaczcie jak prosto można zadbać o to, by nasz organizm dobrze nam służył!


źródło: health.com