Zimne, krótkie dni nie nastrajają do szczególnej aktywności, a w dodatku częste przeziębienia wpływają na osłabienie naszej kondycji. Na szczęście istnieją sprawdzone, proste i naturalne sposoby, które pozwolą cieszyć się energią i odpornością przez zimowe miesiące.
- Sięgnij po babcine sposoby na wzmocnienie odporności. Czosnek, cebula, miód czyli naturalne antybiotyki, oraz sok malinowy, będą idealne na rozgrzewkę i pomogą zastopować rozwój infekcji, skrócić czas jej trwania. Amatorów kiszonych ogórków i kapusty, ucieszy fakt, że zawierają one naturalne bakterie kwasu mlekowego, które zasiedlając jelita, poprawiają odporność.
- Pij wodę. Wypłukuje ona szkodliwe produkty przemiany materii i nawadnia organizm. Stan „zen” to podstawa.
- Wprowadź odpowiednią dietę. Poza owocami i warzywami dostarczającymi witamin, powinny znaleźć się w niej kasza jęczmienna lub płatki owsiane czy jęczmienne. Zboża te mają bowiem bardzo dużo betaglukanu, włókna błonnikowego o silnych właściwościach antybakteryjnych.
- Zażywaj ruchu na świeżym powietrzu, szczególnie podczas słonecznych dni. Pod wpływem promieni słonecznych, w organizmie wytwarza się witamina D, mająca wpływ na prawidłową pracę limfocytów T, komórek obronnych organizmu. Podczas wysiłku fizycznego w organizmie uwalniane są hormony, które wpływają stymulująco na układ odpornościowy. Endorfiny które wydzielają się podczas ruchu, wpływają pozytywnie na samopoczucie.
- Zadbaj o zdrowy sen. Potrzebny jest on do regeneracji organizmu, wypoczywaj więc najlepiej 7-9 godzin. Pamiętaj także o relaksie w ciszy, to nic nie kosztuje a fantastycznie pomaga nabrać sił do zmagań z codziennością.